Luna următoare e critică în evoluția epidemiei de coronavirus în România, autoritățile identificând mai mulți factori care pot duce la creșterea numărului de cazuri, a avertizat vineri Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Reînceperea cursurilor școlare este un factor major de risc, care favorizează propagarea virusului, iar autoritățile fac inventarul locurilor pe care spitalele cu secții de pediatrie le pot disponibiliza pentru a trata copiii infectați.
Nelu Tătaru: „Evaluăm capacitatea spitalelor de a gestiona o eventuală creştere“
„Urmează o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile cu capacitate închisă, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context evaluăm capacitatea spitalelor de a gestiona o eventuală creştere. Repet ce spunem în ultima perioadă: această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în prespital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii, pentru a avea o transmitere comunitară scăzută“, a avertizat Nelu Tătaru.
Deși autoritățile tot anunță, de câteva săptămâni, că scăderea numărului de cazuri noi este iminentă, acest lucru nu se întâmplă. Dimpotrivă, joi s-a consemnat un nou record în România, 1.504 de infectări în 24 de ore. “Aproximativ 5% dintre cei infectați ajung la terapie intensivă. La 1.000 de infectați, circa 50 ajung în zilele următoare în stare severă la ATI”, a avertizat Raed Arafat, secretar de stat MAI.
Cum joi au fost raportate 1.504 cazuri, rezultă că numai dintre aceștia 75 de oameni vor ocupa secțiile de terapie intensive. Conform statisticii de până acum, dintre ei, circa 50% vor deceda.
„Din studiile făcute de noi, o capacitate de 600 de paturi ar putea fi ocupată, în condiţiile în care avem 1.500 de pacienţi noi timp de 10 zile“
„Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical. Din studiile făcute de noi, o capacitate de 600 de paturi ar putea fi ocupată, în condiţiile în care avem 1.500 de pacienţi noi timp de 10 zile. Avem studii şi avem evaluări făcute pe anumite perioade, dar sperăm ca acele recomandări să fie respectate pentru a avea o transmitere comunitară scăzută”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.
Generalul medic Ionel Oprea, numit în fruntea DSP București, a cerut spitalelor din oraș să raporteze care este capacitatea maximă de locuri de care dispun pentru izolarea copiilor. Este o măsură preventivă pe care autoritățile o iau înainte de începerea anului școlar.
Nu doar în România, ci și în întreaga lume se constată că sistemul școlar nu este capabil să asigure procesul de învățământ cu respectarea normelor pentru reducerea riscului de infectare. Sunt prea puține școli, prea puține săli de clasă, prea puține cadre didactice. În unele țări, deficitul e mai mic, în altele e masiv. România se confruntă cu probleme majore, din acest punct de vedere.
Autoritățile locale, care oricum nu se spetesc cu finanțarea învățământului, își exprimă deja îngrijorarea că vor fi nevoite să cheltuiască prea mulți bani, suplimentar, pentru a asigura siguranța copiilor.