Teroristul planetar Vladimir Putin e pe cale să-și piardă și cei mai apropiați aliați. Aleksandr Lukașenko, dictatorul Belarusului, i-a cerut liderului comunist chinez Xi Jinping protecție totală față de Rusia, cu intenția de a se desprinde din „îmbrățișarea” mortală a Moscovei.
Aflând despre intențiile lui Lukașenko, care pot fi considerate „trădare”, sceleratul de la Moscova a încercat să stabilească o conversație telefonică urgentă cu satrapul de la Minsk, dar i s-a spus că acesta nu poate vorbi din cauza problemelor de sănătate pe care le are de câteva zile.
Informațiile sunt furnizate de canalul de știri SVR Telegram. În articolul postat la data de 21 noiembrie se mai arată că Putin a solicitat și o discuție rapidă cu omologul său din China, însă și de această dată s-a trezit cu ușa închisă-n nas. Xi Jinping i-ar fi transmis prin intermediari să sune din nou după Anul Nou.
În prezent, doar premierul maghiar Viktor Orban mai dialoghează frecvent cu Vladimir Putin. Pe de altă parte, liderul de la Budapesta încearcă să ascundă contactele cu partea rusă. Între cei doi ar fi izbucnit un conflict uriaș în urma unei convorbiri telefonice. Putin ar fi lansat mai multe amenințări și ar fi folosit un limbaj vulgar.
Condițiile puse de chinezi pentru întâlnirea cu Putin: încetarea războiului din Ucraina și încheierea acordurilor de pace
Acces interzis în China. „Lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, nu i-au funcționat din nou treburile în spațiul politicii externe. De câteva săptămâni, Putin cere să-i fie aprobate conversațiile telefonice cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, dar a primit un răspuns exclusiv negativ. Partea chineză nu vede nicio oportunitate pentru un dialog semnificativ și sugerează să ceară o conversație telefonică cu președintele Xi Jinping după Anul Nou.”
Cerșetor jalnic. „Teoretic, se ia în considerare posibilitatea unei vizite a liderului chinez în Rusia, în toamna lui 2023, dar partea chineză le-a pus colegilor ruși o serie de condiții în care ar putea fi realizată o asemenea perspectivă. Condiția principală este sfârșitul războiului din Ucraina și încheierea acordurilor de pace. Putin, în relațiile cu Xi Jinping, arată ca un cerșetor jalnic, nicidecum un centru de influență echivalent într-o lume multipolară.”
Discuții ascunse. „Putin are și anumite probleme cu «aliații» din Europa. Spre deosebire de liderul chinez, premierul ungar Viktor Orban nu refuză să comunice cu Putin, deși face tot posibilul să ascundă astfel de contacte. Discuțiile la distanță dintre Putin și Orban au loc mult, mult mai des decât raportul oficial de la Kremlin și Budapesta. Dar nici aici nu totul este bine.”
„În timpul ultimei discuții telefonice cu Orban, Putin a izbucnit în strigăte și amenințări, care au fost însoțite de limbaj vulgar”
Strigăte și amenințări. „În ciuda unei lese scurte sub formă de dovezi compromițătoare asupra premierului ungar, Putin nu reușește întotdeauna să obțină supunere totală de la Orban. Așadar, în timpul ultimei discuții telefonice cu Orban, Putin a izbucnit în strigăte și amenințări, care au fost însoțite de limbaj vulgar. Drept urmare, relațiile nu s-au deteriorat foarte mult, dar președintele rus preferă totuși să-i transmită prin intermediari mesaje premierului ungar.”
Cuțit înfipt în spate. „Ei bine, un alt «cuțit în spate» este înfipt în spatele lui Putin de «fratele său mai mic», Alekxandr Lukașenko. După cum a raportat președintelui Rusiei, după realegerea lui Xi Jinping, Lukașenko s-a îndreptat din nou către liderul chinez cu o cerere de garantare a integrității teritoriale a Republicii Belarus, prin analogie, așa cum s-a făcut cu Kazahstanul.”
S-a dat bolnav. „De fapt, Lukașenko îi cere lui Xi Jinping protecție față de Putin, ceea ce, desigur, nu-l mulțumește pe președintele rus. Putin a cerut recent să aranjeze o conversație telefonică cu Lukașenko, dar se pare că acesta a procedat ca președintele Xi și l-a refuzat pe președintele rus, invocând însă o deteriorare bruscă a sănătății sale.”