Notele de plată pe care PNL trebuie să le achite pentru aroganța și brutalitatea premierului Florin Cîțu încep să vină în cascadă. Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, pe care Cîțu l-a insultat în repetate rânduri, își va depune marți demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dezvăluie surse politice pentru News.ro. Postul – al treilea ca importanță în administrația României – se vacantează într-un moment critic, când PNL este departe de a avea în spate o majoritate în Parlament.
La această situație fără ieșire pentru Florin Cîțu și liberali s-a ajuns după o înlănțuire de evenimente provocate direct de premierul demis. Cîțu a dat afară USR de la guvernare la ordinul președintelui Iohannis, modul în care premierul a procedat cu partenerii de guvernare, agresiv și jignitor, îndârjindu-i pe aceștia. USR nu mai e dispusă să facă acum nicio înțelegere cu Cîțu.
Comportament de zapciu: siguranța că e susținut de Iohannis l-a transformat pe Cîțu într-un personaj arogant și agresiv, care și-a închis toate ușile și doborât recordul de nepopularitate al Vioricăi Dăncilă
Siguranța că e sprijinit de președintele Iohannis l-a făcut pe premier arogant și lipsit de bun-simț și în cursa electorală internă. El l-a jignit pe președintele de atunci al PNL, Ludovic Orban, inclusiv de la tribuna Parlamentului, într-un moment în care Orban organizase coaliția ca să respingă o moțiune de cenzură a PSD.
Cîțu a continuat insultele în săptămânile și lunile care au urmat, culminând cu afirmația că Orban a ales să iasă urât din politică – deși președintele PNL nu făcea decât să candideze la un nou mandat de șef al partidului.
Alegerile din 25 septembrie au fost o imensă farsă. Cîțu a câștigat președinția partidului cu 59,1% folosind din plin instituțiile statului. Filialele locale ale PNL au fost fie mituite cu bani publici, fie șantajate și amenințate cu represalii, iar la votul propriu-zis delegații au fost atent supravegheați, pentru a vota „cum trebuie“.
După aceste evenimente, Ludovic Orban a anunțat că va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților. El a jucat fair-play până la capăt față de partid, depunându-și demisia în alb pe biroul noului președinte al PNL, Florin Cîțu. Orban a avertizat că îi lasă lui Cîțu două săptămâni la dispoziție să organizeze o nouă majoritate, pentru a activa demisia în alb când va fi sigur că succesorul la șefia Camerei Deputaților va fi tot liberal. Dacă la finalul acestui termen nu se va întâmpla nimic, Orban a anunțat că va demisiona personal direct la Parlament.
Două săptămâni pierdute: în loc să caute construirea unei majorități, Cîțu a continuat să amenințe pe toată lumea și a țepuit PSD
Florin Cîțu a petrecut cele două săptămâni continuând să amenințe și să jignească pe toată lumea. A încălcat acordul secret cu PSD, dându-le foarte puțini bani social-democraților din Fondul de Rezervă, deși le promisese că-i va conecta și pe ei la conducta banilor publici dacă îl ajutau să blocheze neconstituțional moțiunea de cenzură a USR. Furioși, social-democrații anunță acum că refuză să susțină un Guvern PNL-UDMR minoritar, fiind interesați doar de declanșarea alegerilor anticipate.
În aceste împrejurări, când Cîțu continuă să respingă ideea de a face un pas în spate și de a accepta alt premier care să refacă alianța cu USR, s-a scurs și timpul acordat de Orban.
Marți, fostul președinte al PNL demisionează din postul de șef al Camerei Deputaților. Fiind un act unilateral, demisia nu poate fi respinsă sau amânată. Din momentul înregistrării, devine efectivă și trebuie demarată procedura pentru alegerea unui nou președinte al Camerei.
Conform Regulamentului Camerei Deputaților, președintele acestui for legislativ este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt scrise numele și prenumele tuturor candidaților propuși de grupurile parlamentare. Este declarat președinte al Camerei Deputaților candidatul care strânge majoritatea voturilor. Dacă nimeni nu reușește acest lucru după două tururi, se organizează noi rânduri de vot până când va câștiga candidatul care ia majoritatea sufragiilor dintre deputații prezenți, dacă se face cvorum.
Pierd si sefia camerei,dupa majoritatea din parlament,penalii lui iohannis!!Orban ,cu toate voturile furate,tot a avut 40% sprijin in partid!Dar socul a fost prea mare ,la cum s-a votat la congres,plus implicarea ilegala a lui iohannis in alegerea lui citu,ca Orban sa mai accepte sa lucreze cu acesti impostori !
Omul acesta s-a lăudat ce mare partid este pnl, dar a uitat să specifice ce oameni fără caracter l-au condus, cu el în frunte !!!