De ce i-a dat Orban 15 zile lui Cîțu să-i activeze demisia de la șefia Camerei Deputaților. Calculele unui politician experimentat

2
1747
Ludovic Orban

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a anunțat luni că și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar nu la Parlament, ci în alb, la sediul partidului. Chiar și învins, Orban a făcut o demonstrație nu doar de fair-play, ci și de abilitate politică. El a explicat de ce a procedat așa.

Pe scurt, Ludovic Orban i-a lăsat noului președinte liberal, Florin Cîțu, un răgaz de 15 zile în care să-și negocieze susținerea politică în Parlament. Dacă ex-șeful PNL și-ar fi dat pe loc demisia, atunci – le-a spus acesta jurnaliștilor – partidul ar fi pierdut sigur postul de președinte în fața PSD, iar el nu acceptă să se întâmple una ca aceasta. Conform regulamentului, alegerile pentru desemnarea noului președinte ar fi trebuit organizate în câteva zile, iar PNL n-ar fi avut timp să-și asigure susținerea necesară ca să facă o majoritate.

Cîțu are la dispoziție cel mult 15 zile ca să negocieze cu alte partide susținerea în Camera Deputaților

Pe de altă parte, a avertizat Orban, demisia în alb lăsată pe biroul noului președinte Florin Cîțu nu are termen nelimitat. Dacă în 15 zile nu va fi folosită, Orban își va depune personal demisia și la Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Fiind un act unilateral, această demisie nu poate fi respinsă, amânată sau contramandată în vreun fel, pentru că decizia sa este definitivă.

În acest fel, Orban îi dă șah lui Cîțu. Dacă moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR a fost blocată (neconstituțional) de PNL și PSD, demisia președintelui Camerei Deputaților va duce obligatoriu la un vot în Parlament. Miza fiind mare (șeful Camerei Deputaților este al treilea om în stat ca importanță, după președinte și șeful Senatului), un nou aranjament între PSD și PNL ar fi mult mai greu de făcut.

Momeala dată lui Cîțu: ar putea „vinde“ șefia Camerei Deputaților către PSD pentru a-și obține susținerea Guvernului său minoritar, dar imaginea sa ar fi făcută iremediabil praf

Dacă Florin Cîțu pierde șefia Camerei Deputaților în fața PSD, își începe mandatul de lider al liberalilor sub cele mai proaste auspicii. PNL ar rămâne fără șefia niciuneia dintre camerele Parlamentului, lucru nu doar de neacceptat pentru membrii partidului, dar și de-a dreptul bizar, ținând cont că acum liberalii sunt aproape singuri la guvernare.

Pe de altă parte, Orban a fost îndeajuns de abil încât să sublinieze pe ocolite, în mai multe rânduri, că el face această mutare tocmai pentru că nu acceptă ca funcția de președinte al Camerei Deputaților să ajungă la PSD și că, dacă se va întâmpla asta, va fi răspunderea noului președinte al PNL. Felul în care și-a formulat ideile a lăsat să se deducă ideea că Florin Cîțu și Klaus Iohannis ar putea face acest cadou PSD-ului ca parte a negocierilor pentru obținerea unui sprijin în Parlament pentru guvernul minoritar care se profilează la orizont.

Mișcarea făcută luni dimineață de Ludovic Orban este, din acest punct de vedere, opera unui politician experimentat, care poate intui consecințele mutărilor sale și găsi metode de a-și pune adversarii în situații delicate.

Explicațiile lui Ludovic Orban: de ce și-a depus demisia la sediul PNL, cu un termen de grație de 15 zile, și nu direct la Camera Deputaților

Astăzi (luni – n. red.) am trimis la partid  demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, aflată la dispoziţia preşQedintelui PNL pentru a fi depusă în momentul în care consideră că este necesară această depunere. Nu mi-am depus demisia la Camera Deputaţilor, pentru că, dacă astăzi mi-aş fi dat demisia de la Cameră, cel mai probabil în situaţia politică în care ne găsim, preşedinte al Camerei Deputaţilor ar fi putut ajunge un PSD-ist şi nu vreau să fac niciun cadou PSD.

Demisia mea nu este la dispoziţia domului Cîţu pe o perioadă nelimitată. În cazul în care, într-un termen de maximum 15 zile, ea nu va fi depusă la Camera Deputaţilor, mi-o voi depune eu personal.

Am anunțat această decizie, este o decizie irevocabilă pe care o voi pune în practică.

Florin Cîțu nu înțelege un lucru: că nu va mai fi prim-ministru. Sau, dacă va rămâne prim-ministru, va rămâne din mila PSD. Ca să rămâi premier din mila PSD înseamnă să-ți bați joc de toți simpatizanții PNL care oricum din ce în ce mai puțin cred în Florin Cîțu.

În ce mă privește pe mine, eu nu voi vota o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. De restul parlamentarilor întrebați-l pe președintele PNL.
Dacă cineva vrea să facă cadou funcția de președinte al Camerei Deputaților, acela nu sunt eu!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Orban, dezlănțuit: „Le-am cerut scuze românilor care mi-au bătut obrazul că i-am convins să voteze cu Iohannis”

* Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* Cum arată noua conducere a PNL. Au fost aleși toți oamenii lui Cîțu

* Cîțu spune că negociază „cu toate partidele”, inclusiv cu PSD și AUR! La Congres promisese exact pe dos

Orban către susținătoriii săi: „Iohannis și serviciile au distrus partidul” / „Fiți tari, nimic nu e definitiv!” / „Nu m-a bătut Cîțu”

Iohannis și Antena 3 au reușit: Cîțu e noul președinte al PNL (60,2%), Orban a fost învins (39,7%). PNL tocmai a intrat într-o fundătură

Stelian Ion: „Lupta lui Iohannis cu PSD-ismul a fost de fațadă. «Premierul de la Grivco» ne-a înșelat pe toți. E USL-ist pursânge și adevăratul artizan al USL 2.0”

* Atac neașteptat de dur al lui Cioloș la adresa lui Barna. Numit „om al sistemului”, Cioloș critică sistemul de vot din USR-PLUS

Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

A murit, la 65 de ani, „revoluționarul” Alexandru Sassu, politician pe traseul FSN-PD-PSD, fost director al TVR și deputat cu 3 mandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here