Pandemia Covid-19: Brazilia urcă pe locul 2 în topul mondial al ravagiilor, depășind Marea Britanie

0
775

Brazilia a depășit Marea Britanie și a devenit a doua țară cu cel mai mare număr de decese cauzate de Covid-19, ajungând la 41.828 de morți. Ministerul Sănătății de la Brasilia a raportat vineri 909 decese din cauza coronavirus în ultimele 24 de ore și a adăugat 25.982 de noi cazuri de îmbolnăvire, ceea ce a dus la 828.810 totalul infecțiilor confirmate.

Cu cei aproximativ 210 milioane de locuitori ai săi, Brazilia este poziționată acum ca a doua țară din lume la număr de infectați și morți, fiind depășită doar de SUA. Astfel, primele două poziții în acest top nefast sunt ocupate de țări de pe continentul american.

În ciuda faptului că faimoasa „curbă” încă nu a atins apogeul, care ar putea apărea în săptămânile următoare, marea majoritate a celor 27 de state braziliene continuă să se mențină ferme cu planurile lor de relaxare, criticate de comunitatea științifică și aplaudate de președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

„Această flexibilitate este destul de riscantă acum, având în vedere că ne aflăm într-un moment necontrolat al pandemiei din țară, cu o creștere a cazurilor confirmate și a deceselor”, a declarat – pentru agenţia EFE – medicul Leonardo Weissmann, consultant al Societății de Boli Infecțioase (SBI) din Brazilia.

Începând cu 26 februarie, când a fost înregistrat oficial primul caz, coronavirusul a ajuns deja la 80% din municipalitățile din Brazilia. Cea mai mare țară sud-americană continuă cu un ministru interimar al Sănătății, generalul Eduardo Pazuello, fără experiență medicală, numit în funcţie după demisiile unor specialişti de marcă intraţi în conflict cu Bolsonaro.

Speranţe pentru un vaccin

Preşedintele Jair Bolsonaro râde şi azi de pandemia care îi devorează ţara

În paralel cu deciziile iresponsabile ale Guvernului central, regiunile Braziliei fac eforturi supraomeneşti să compenseze criza indusă artificial de politica preşedintelui Bolsonaro de ignorare a pericolului coronavirusului.

În paralel, statele cele mai puternice economic investesc în cercetarea ştiinţifică, pentru a găsi soluţia medicală menită să oprească pandemia.

Guvernatorul statului São Paulo, João Doria (PSDB), a anunțat joi dimineață că Institutul Butantan va produce un vaccin împotriva noului coronavirus, în asociere cu laboratorul chinez Sinovac Biotech.

„Astăzi, puțin după ora 12.30, un anunț istoric: acordul încheiat de Institutul Butantan cu laboratorul chinez și a treia fază de testare, care este ultima fază pentru vaccinul coronavirus”, a declarat guvernatorul, alături de Dimas Covas, directorul Institutului, într-un videoclip publicat pe contul său de Twitter.

El s-a referit la programul conferinței de presă zilnice pe care guvernul său îl ține de la începutul pandemiei Covid-19 pentru a actualiza situația bolii și acțiunile administrației de stat. Într-un alt mesaj de pe aceeași rețea de socializare, Doria a declarat că acest vaccin „este unul dintre cele mai avansate din lume”.

Nu mai sunt locuri în cimitire

Primarul din Sao Paolo, Bruno Covas, a avertizat recent despre faptul că 90% din secţiile de terapie intensivă din acest oraș de 12 milioane de locuitori sunt ocupate deja, ceea ce necesită o carantină totală similară cu cea implementată la începutul acestei luni de către alte capitale mai mici, precum São Luis (Maranhão) ), Belén (Pará) sau Fortaleza (Ceará).

Manaus nu a făcut acest lucru, în ciuda faptului că sistemul său de sănătate și înmormântare sunt saturate de săptămâni întregi. Consecinţa: cimitire fără locuri de veci libere.

În metropola Manaos, din zona Amazonului, morţii nu mai au loc deja în cimitire

Primarul din São Paulo, carei încearcă să-și convingă concetățenii săi de gravitatea crizei în timp ce luptă personal cu cancerul, a dorit să interzică toate activitățile neesențiale, dar, a subliniat el, izolarea orașului fără a include zona metropolitană ar avea prea puțin sens.

A a pasat mingea către guvernator, care nu a decis însă nimic concret.

São Paulo a fost unul dintre primele locuri din Brazilia unde s-au închis școlile și s-a impus o carantină în urmă cu două luni.

Dar, dar după câteva săptămâni de respectare relativ strictă, încurajaţi de discursul iresponsabil al lui Bolsonaro, cetățenii s-au relaxat din cauza nevoilor zilnice de trai sau a neglijării și  nu au mai rămas în case.

Rezultatul s-a văzut: cimitirele şi-au epuizat locurile de înmormântare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU. Dr. Musta: „Sunt persoane care s-ar bucura ca lumea să se îmbolnăvească. S-ar bucura ca pandemia să revină și să nu poată fi ținută sub control”

VIDEO. “Vă rog să informați pe domnul președinte, ne dăm foc la toate autobuzele. Asta a fost înțelegerea!” A fost odată ca-n povești, a fost în România: 30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here