Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA devenită acum conducătoarea Parchetului European Anticorupție, este subiectul unui articol laudativ în publicația britanică “The Guardian”, care îi face un portret elogios. Kovesi promite că va continua la Luxembourg (acolo unde va avea sediul EPPO – Parchetul European) stilul de la DNA, nimeni nefiind deasupra legii indiferent de funcția sau numele său.
“Reperul nostru pentru success va fi încrederea oamenilor în instituția noastră”, a explicat Kovesi, care a mai povestit că “a trebuit să muncesc mai mult decât bărbații pentru a demonstra că o procuroare femeie poate fi la fel de bună ca un bărbat”.
Kovesi speră că, până la urmă, Guvernul va acționa pentru a remedia dezastrul făcut de PSD în Justiție și în legislația anticorupție în perioada 2017-2019
Deși Jennifer Rankin, autoarea articolului, scrie că Laura Kovesi a preferat să nu discute politica din țară, totuși procuroarea a menționat că DNA încă mai are procurori curajoși, dar speră că noul Guvern va schimba legile din 2018, care au fost deja puternic criticate pentru că au slăbit independența justiției și lupta împotriva corupției.
Aceeași așteptate o are și Comisia Europeană de la guvernanții de la București. Într-un raport dat publicității astă-primăvară, în care se vorbea despre prioritățile României pentru a ajunge din urmă restul Europei ca nivel de dezvoltare, Comisia Europeană făcea referire și la Justiție. Se făcea o observație-avertisment că, deși a trecut deja destul timp de la schimbarea Guvernului, noul cabinet n-a mișcat un deget pentru a repara dezastrul făcut de PSD în Justiție.
“The Guardian” descrie pe scurt, dar foarte aproape de realitate, traiectoria Laurei Kovesi: ascensiunea în funcția de șefă a DNA, lupta împotriva corupției, popularitatea printre oameni și ura politicienilor împotriva sa.
Nu se omite incredibila rușine adusă României de PSD în 2018, când candidatura româncei la șefia EPPO era susținută masiv în țară și în Parlamentul European, în timp ce Guvernul social-democrat de la București făcea eforturi disperate s-o blocheze.
Kovesi se așteaptă ca Parchetul European Anticorupție să aibă încă din prima zi peste 3.000 de dosare în lucru. Bugetul instituției este de 37,7 milioane de euro și nu a putut fi crescut pentru primul an, în ciuda insistențelor româncei.
EPPO este o idee veche de 25 de ani, născută din observația că fraudele cu bani europeni sunt adesea neglijate de autoritățile naționale.
OLAF, oficiul european anti-fraudă, anchetează ilegalitățile administrative, dar apoi trimite dosarele către autoritățile naționale. Doar 50% dintre aceste cazuri ajung să fie și finalizate de anchetatorii locali. Așa a apărut EPPO, care va ancheta infracțiunile economice din banii UE și fraudele cu TVA.
Traiectoria României și a Laurei Kovesi. Urâtă de politicieni și oligarhi, apreciată de cetățenii obișnuiți, procuroarea a ajuns șefa EPPO, în timp ce nemernicii și-au pierdut funcțiile sau au ajuns după gratii
În România, oligarhii și politicienii au depus eforturi colosale să scape de Kovesi și, apoi, să-i blocheze ascensiunea spre șefia EPPO. Afaceriști anchetați de DNA i-au angajat pe israelienii de la Black Cube, să instrumenteze o campanie de compromitere a procuroarei. Mogulii sistemului transpartinic, puternic conectați la banii publici, au ordonat o campanie furibundă de presă. Antenele lui Voiculescu și România TV a lui Sebi Ghiță au fost vârf de lance. Cele mai mari abjecții s-au spus și scris despre Kovesi prin intermediul televiziunilor și publicațiilor controlate de oligarhi, în timp ce armate de postaci au alimentat o isterie pe rețelele de socializare.
Totuși, realitatea că DNA acționa foarte eficient, trimițând după gratii oligarhi, politicieni, miniștri și baroni locali, n-a putut fi acoperită de zgomotul de fond al Mafiei. Peste 60% din populație avea încredere în DNA și Kovesi, în timp ce Parlamentul controlat de Dragnea și PSD era credibil pentru doar 11% dintre români.
Într-un final, în 2018, Tudorel Toader, slugarnicul ministru al Justiției din regimul PSD – Dragnea, a destituit-o pe Kovesi cu sprijinul direct al Curții Constituționale controlate, de asemenea, de PSD.
Dar istoria nu s-a oprit aici. Kovesi a ajuns apoi procuror-șef european, în ciuda opoziției PSD, în timp ce Dragnea a intrat la pușcărie pentru corupție, iar Tudorel Toader și-a pierdut postul. În primăvara lui 2020, Curtea Constituțională a PSD a primit o lovitură mortală după ce CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) a stabilit că Laura Kovesi a fost destituită abuziv de la DNA, iar CCR a încălcat drepturile omului.
După această întâmplare, instituția condusă de Valer Dorneanu a continuat să facă enorm de mult rău României prin deciziile pe care le-a luat mai departe la ordinele PSD, dar fără să mai aibă niciun fel de credibilitate pe plan intern și extern.
In Romania, Kovesi a iertat pe multa lume, pe Iliescu, pe Ponta, pe franco-germano-americanii din EADS si Microsoft. Ma uimeste memoria scurta si lipsa de profesionalism a asa zisilor jurnalisti care uita ca Kovesi a fost 6 ani procuror general al Romaniei din 2006-2012, timp in care interlopia a inflorit in Romania!