La evacuarea din regiuna Zaporojie, rușii jefuiesc spitale, fabrici, magazine și bănci. Iau cu ei absolut tot: de la autoturisme până la copii proveniți din familii ucrainene

2
7155

A început faza activă a evacuării cetățenilor ruși din teritoriul ocupat al regiunii ucrainene Zaporojie. Înfricoșați de venirea armatei lui Zelenski, ocupanții putiniști își obligă conaționalii să părăsească în regim de urgență întreaga zonă. Aceștia lasă prăpăd în urma lor. Jefuiesc spitale, întreprinderi, magazine și bănci. Iau cu ei orice le pică în mână: de la produse simple de bun consum până la mașini și chiar copii proveniți din familii ucrainene.

Conform dezvăluirilor făcute de site-ul Obozrevatel.com din Kiev, invadatorii merg practic din ușă în ușă și-i forțează pe locatari să-și părăsească locuințele. Cei care nu sunt de acord cu această politică sunt amenințați cu privarea de drepturile părintești. În plus, li se iau și documentele personale. Autoritățile încă de ocupație încearcă să-i păcălească pe oameni, spunându-le că trebuie să plece din regiune din cauza intensificării bombardamentelor ucrainene.

Obozrevatel.com: „În orașe și sate sunt închise și devastate spitale, întreprinderi, în magazine nu mai sunt produse, bancomatele nu mai au bani. Rușii sunt evacuați în case reci și sunt prost hrăniți. Locuitorii deportați din Zaporojie se plâng de asemenea că cele 10.000 de ruble promise nu au fost văzute până acum. Li se dă mult mai puțin, și numai celor care au primit un pașaport rusesc. De exemplu, cei care au intrat în posesia pașaportului rusesc au fost primii care au părăsit orașul Energodar”.

Populația a fost urcată în autobuze și dusă spre alte destinații 

Dintre așa-zisele autorități, campioni la „fugă” s-au dovedit a fi tocmai cei care au conștientizat că, dacă vor rămâne în regiune, vor fi efectiv arestați de armata ucraineană. Este vorba despre colaboratorii și trădătorii vânduți Moscovei. Unii au reușit, alții nu.

Conform Centrului pentru Rezistență Națională, citat de Obozrevatel.com, mulți ofițeri de poliție angajați inițial de Kremlin în regiunile Zaporojie și Herson și-au scris cererile de demisie și intenționează să se stabilească rapid în Federația Rusă. Culmea, în timp ce oamenii obișnuiți sunt forțați să se evacueze, acestor trădători le-a fost interzis dreptul de a părăsi teritoriul!

În acest moment, în teritoriile ocupate din Zaporojie s-a instalat o atmosferă de haos total. Dmitri Orlov, primarul orașului Energodar, situat aproape de centrala nucleară Zaporojie (cea mai mare din Europa și între primele 10 din lume), spune că populația a fost urcată pur și simplu în autobuze și dusă spre alte destinații. Unii cetățeni s-au deplasat cu mașinile personale, așa că benzinăriile au rămas fără combustibil.

Primarul Energodarului, Dmitri Orlov: „Oficiile de pașapoarte și o parte din departamentele așa-ziselor «administrații» au fost primele care au fost închise. S-au scos documente și echipamente, inclusiv ceea ce aparținea ȚNAP-ului nostru (Centrul de prestare al serviciilor administrative – n. red.). Aseară (sâmbătă – n. red.) au început să scoată echipament medical din spital, care a fost mai întâi sortat și apoi încărcat în camioane”.

„Nu mai era aparatul cu ultrasunete, au dispărut calculatoare, echipamente de laborator, a fost jefuită secția de ginecologie” / „Invadatorii urmează să scoată din orașul Zaporojie aproximativ trei mii de angajați ai centralei nucleare și familiile lor”

Declarațiile edilului din Energodar au fost întărite și de unul dintre doctorii de la unitatea medicală a orașului. Acesta a spus că, atunci când a venit dimineața la spital, a constatat cu stupoare că lipsește o parte din aparatura medicală! „Nu mai era aparatul cu ultrasunete, au dispărut calculatoare, echipamente de laborator, a fost jefuită secția de ginecologie. Au dispărut mici instrumente medicale, au dispărut chiar și obiectele personale ale angajaților”, a povestit stupefiat medicul pentru Obozrevatel.com.

Dincolo de această „operațiune specială” de evacuare, putiniștii au toate șansele să pună în pericol real funcționarea centralei nucleare Zaporojie. Asta pentru că ei doresc să scoată din oraș circa 3.000 de angajați ai stației, împreună cu familiile lor! Și locuitorii orașului ocupat Melitopol sunt evacuați, dar „în secret”.

Obozrevatel.com: „La centrala nucleară Zaporojie s-a dezvoltat o situație gravă. Invadatorii urmează să scoată din oraș aproximativ 3.000 de angajați ai stației și familiile lor. Energoatom-ul ucrainean a spus că urmează să-i scoată chiar și pe cei care au semnat contracte cu companiile rusești. Acest lucru va agrava problema de a avea suficient personal pentru a asigura funcționarea în siguranță a centralei nucleare chiar și într-o stare de oprire așa cum este acum. O evacuare secretă are loc în Melitopol. Localnicii sunt rugați să ia cu ei toate documentele, de la pașaport la diplomă și certificat. De asemenea, este alarmant faptul că locuitorii din Melitopol trebuie să aibă cu ei un act de identitate militar”.

„La robinet curge doar apă rece, și nu întotdeauna. Se hrănesc foarte rău – terci, supă goală, o plăcintă cu ceai seara. Și noaptea este atât de frig în casă, încât dorm îmbrăcați”

Publicația menționată subliniază că primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a confirmat oficial fuga rușilor din oraș. Lanțul de magazine Mera a fost închis, iar proprietarul acestuia – un ucrainean trădător din Donețk – a plecat din zonă.

Și Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene vorbește despre evacuarea invadatorilor din Zaporojie. Aceștia au luat toate bunurile instituțiilor statului din satul Mihailokva cu ajutorul mașinilor furate de la populația locală. Aceeași situație s-a semnalat în Dneprorudnîi și la întreprinderea Elektropivdenmontaj-10.

Oborevatel.com prezintă în sensul dat și mărturia pensionarei Valentina Fedorovna, originară din Tokmak. Ea a reușit să emigreze într-o țară din UE, dar relatează cazul unor prieteni evacuați de autoritățile ruse.

  • „Mașinile circulă în jurul orașului, iar locuitorii sunt îndemnați prin difuzoare să se evacueze. Ei merg din casă în casă, bat la uși și le spun cu insistență să-și împacheteze lucrurile și să plece, în special familiile cu copii. Aceștia amenință că, în caz de refuz, îi pot lua pe copii, îi pot lipsi de drepturile părintești.”
  • „Ei promit că îi vor duce la Berdiansk, Kirillovka, îi vor așeza în locuri de tip tabără, în condiții confortabile, și le vor da și bani. S-au așezat în astfel de case în Berdiansk – când bate vântul dinspre mare, se tem că vor fi duși împreună cu această colibă.”
  • „La robinet curge doar apă rece și nu întotdeauna. Se hrănesc foarte rău – terci, supă goală, o plăcintă cu ceai seara. Și noaptea este atât de frig în casă încât dorm îmbrăcați.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Alegeri în Turcia: cum a scăzut diferența dintre Erdogan și rivalul său pro-occidental de la 25% la 5% în câteva ore. Opoziția revendică victoria, dar decisiv va fi turul 2

* Coincidență suspectă: al doilea oficial american găsit mort în cartierul de lux al lui Ion Țiriac. Un reprezentant NATO în 2021, un angajat al Ambasadei SUA în 2023

* VIDEO. „Ambuscada” pregătită Codruței Kovesi de slugile fugarului Ghiță: Simion o hăituiește pe stradă, Ciutacu pe TokTok, iar Ponta pe Facebook. Cascadă de minciuni, cu Ponta în rolul de mitoman-fără-egal

* VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

* Austeritate doar pentru popor: șefimea din ministerul lui Burduja tocmai și-a cumpărat 6 iPhone 14 la 7.247 de lei bucata. Ciolacu anunțase că Guvernul „strânge cureaua“

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

* EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here