Președintele american Joe Biden a cerut armatei SUA să trimită peste 3.000 de militari suplimentari pe flancul estic al NATO, în contextul îngrijorărilor legate de posibilul atac al Rusiei asupra Ucrainei în februarie. Dintre cei 3.000, un număr de 1.000 vor veni în România „chiar zilele următoare”. În acest timp, președintele român Klaus Iohannis anunță că țara noastră va achiziționa avioanele ultraperformante F-35, de ultimă generație.
Oficiali americani citați de Wall Street Journal și CNN au declarat că desfășurarea acestor trupe reprezintă doar prima mișcare majoră a armatei SUA în Estul Europei. Aproximativ 2.000 de militari americani vor pleca din SUA în Polonia și Germania – dintotdeauna ținte strategice și preponderente ale Rusiei. La rândul său, batalionul de infanterie „Stryker” va fi redesfășurat din Germania în România.
În acceași zi, aflat într-o vizită la baza aeriană NATO de la Câmpia Turzii, președintele român Klaus Iohannis a anunțat că România va achiziționa avioane americane de vânătoarea F-35, de generația a 5-a. Dotate cu tehnologie stealth, care le reduce amprenta pe ecranul radarelor clasice, acestea sunt în acest moment cele mai moderne avioane de luptă din lume și costă minimum 80 de milioane de dolari. „Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35“, a declarat Iohannis.
Despre intenția României de a cumpăra F-35 se știe de câțiva ani. Acesta este și motivul pentru care țara noastră a achiziționat, în ultimul deceniu, avioane mai vechi F-16, de la alte țări occidentale. S-a recurs la această soluție intermediară ca variantă mai ieftină de a instrui piloții români pe aparatele americane înainte de a trece pe F-35.
La fel ca și F-16 (avion care a avut primul zbor în 1974), F-35 este mai degrabă o platformă de luptă – dar una mult mai performantă. Decisivă rămâne, în acest caz, echiparea acestor avioane (radarul instalat pe ele, puterea motorului, armamentul și mijloacele de apărare și bruiaj etc).
În ultimii ani, propaganda rusă a dus o campanie feroce în mediul online românesc pentru a convinge opinia publică de faptul că n-avem nevoie de avioane americane, că nu se vând vechituri la preț prea mare și că ne-ar fi mult mai bine dacă am renunța la ele.