Recent, satul Kepuh din Indonezia a fost bântuit de „fantome”, misterioase figuri albe care se năpustesc asupra trecătorilor şi apoi se fac nevăzute în noapte, transmite Reuters.
În realitate, este vorba de o acțiune a unui grup de tineri, coordonat de poliție, prin care autoritățile încearcă să țină în casă populația ce ar hoinări pe străzi în această perioadă de răspândire a coronavirusului.
Satul de pe insula Java a trimis o patrulă de fantome pe străzi, sperând că vârstnicii superstițioși vor sta în case, în siguranță, departe de coronavirus.
Cunoscute ca „pocong”, figurile fantomatice sunt de obicei înfășurate în giulgiu, cu fețele pudrate. În folclorul indonezian, ele reprezintă sufletele captive ale morților.
„Am vrut să fim diferiţi şi să creăm un efect de intimidare, pentru că «pocong» sunt ciudate şi înfricoşătoare”, a declarat Anjar Pancaningtyas, conducătorul unui grup de tineri din sat. Acesta a lansat, împreună cu poliţia, iniţiativa neconvenţională de promovare a distanţării sociale, în contextul răspândirii coronavirusului.
Când au început să apară prima dată, în această lună, fantomele tradiționale au avut efectul opus. În loc să țină oamenii în casă, i-au scos afară. Localnicii au ieșit cu telefoanele, curioși, să le fotografieze sau filmeze.
Tactica a fost apoi schimbată: au fost lansate patrule-surpriză de „pocong”, voluntarii din sat jucând rolul fantomelor.
Când Reuters a vizitat satul, strategia părea să funcționeze: sătenii fugeau speriați în case când vedeau fantomele.
„De când au aparut «pocong», părinţii şi copiii nu au mai ieşit din case. Oamenii nu se adună şi nu rămân pe străzi după rugăciunile de seară”, a declarat un locuitor din acest sat, Karno Supadmo.
Preşedintele Joko Widodo s-a opus măsurilor de izolare la nivel naţional pentru stoparea răspândirii coronavirusului, îndemnându-i în schimb pe oameni să practice distanţarea socială şi să respecte igiena.
Însă, având cea mai mare rată de decese asociate coronavirusului din Asia, după China, unele comunităţi indoneziene, precum cea din satul Kepuh, au decis să ia măsuri pe cont propriu, instituind patrule „fantomatice”, blocaje şi restricţii ale deplasărilor către şi dinspre satul lor.
“Locuitorilor încă le lipsesc cunoştinţele despre modul de combatere a răspândirii bolii COVID-19”, a declarat conducătorul satului, Priyadi. „Ei vor să trăiască la fel ca de obicei, aşa că le este foarte greu să urmeze instrucţiunile de a rămâne acasă”, a adăugat el.
În prezent, în Indonezia sunt 4.241 de cazuri confirmate de coronavirus şi 373 de decese.
Or fi ăștia din PSD … s-au transformat în fantome … mi-au spus vecinii că fantomele astea vin ale dracului numai la parlamentari ,bugetari ….de regulă vin câte trei …au vârste între 20 și 25 de ani… după ce pleacă , rămâi cu visteria goală …că să nu zic plua goală… bântuie prin ministere, direcții , miliții,….. ce mai ,nu mai scapi de ele dacă te calcă ți-ai tufat norocul…