Acasă Economie Isărescu, faţă cu Ciuma Roşie din Parlament. L-a pus la punct pe...

Isărescu, faţă cu Ciuma Roşie din Parlament. L-a pus la punct pe habarnistul ALDE Daniel Zamfir. Tăriceanu doarme pe el şi azi

Guvernatorul BNR a venit azi în Parlament, la audierile din Comisiile economică şi de buget-finanţe ale Senatului, însoţit de întreg Consiliul de Administraţiei al Băncii Centrale. Mişcarea a fost una foarte abilă, deoarece i-a lăsat în ofsaid pe cei din gaşca habarnistului Daniel Zamfir, de la ALDE, care îl acuză pe Isărescu pentru conducerea discreţionară a BNR. Iată o parte din dialogul dintre guvernator şi gaşca parlamentară intrată şi azi în rol de Ciumă Roşie. Interesantă e imaginea lui Tăriceanu în rol de împăciutor, însă mai degrabă un „aerian” venit parcă special să doarmă pe el.

Audierea de azi nu are nicio legătură cu viaţa românului de rând. Este pur şi simplu o încercare de execuţie politică a guvernatorului BNR prin care „ciumaţii” de la PSD-ALDE încearcă să aruce vina pe Isărescu pentru criza provocată de guvernarea Dragnea-Tăriceanu. Daniel Zamfir, cel care pozează în apărătorul clienţilor băncilor, este un jalnic traseist fugit de la PNL la ALDE din cauză că liberalii l-au mirosit a fi PSD-ist acoperit. Discuţiile au arătat că Zamfir nu ştie noţiuni elementare de sistem bancar şi de economie de piaţă, neînţelegând nici azi, la zile bune de când a pornit atacul la Isărescu, ce înseamnă ROBOR.

Daniel Zamfir:

 • Am câteva întrebări. Dvs sunteți responsabil de politica monetară. Despre ROBOR: au fost un lung șir de declarații ale Dvs, contradictorii. În noiembrie spuneați că e o problemă a băncilor pe care BNR doar îl calculează. La fel, spuneați, procedati si în legatură cu cursul. În 15 ianuarie spuneaţi că ROBOR e principalul instrument de politică monetară. Când ați spus adevărul?
Mugur Isărescu:
 • În ambele cazuri, d-le Președinte. Să vă explic: alimentarea cu lichidități, inclusiv a Trezoreriei se face prin această piață. BNR nu are niciun cont pe persoană fizică. Si noi ne luam banii tot prin bănci. Bancile cotează intre ele- unele au surplus iar altele au deficit de lichiditate. Noi vedem care e situatia monetara reala a fiecarei banci. Fiecare bancă face 2.000 de plati si 3000 de încasări. In funcție de asta au surplus sau deficit de lichiditate.
 • Piața monetară e doar între bănci. De aceea se cheamă piață valutară interbancară.
Daniel Zamfir:
 • În legea concurenței se spune că înțelegerea între bănci e interzisă!
Mugur Isărescu:
 • Da, înțelegerea de tip cartelar! ROBORul e o dobândă stabilită între bănci. Există întrebarea dacă ROBORul e stabilit cartelar. Răspunsul este clar NU.
Călin Popescu Tăriceanu:
 • Am o rugăminte: fiecare parte să aibă răbdarea de a nu se întrerupe reciproc
Mugur Isărescu:
 • ROBOR nu poate fi cartelizat întrucât există un culoar de dobânzi între care acesta se poate plimba. Daă toate băncile ar avea exces de lchiditate ar coborî dobânda la 1.5% și s-ar opri orice dobândă de cartelare. Dacă băncile sunt în deficit de lichiditate, ROBORUL crescă , iar când ajunge la 3.5% și se pot împrumuta direct de la BNR. E un sistem automat folosit de mai toate băncile centrale și care funcționează foarte bine.
Zamfir:
 • Când ROBOR era 0.7% ați îndemnat oamenii să se împrumute în lei. De ce ați făcut asta, știind că ROBOR urma să crească?
Mugur Isărescu:
 • Atunci era și inflație mică. BNR a prezentat din 2014 câte 4 rapoarte de inflație. Toate întrebările dvs. își au răspunsul în acele rapoarte. Când inflația în România a fost negativă, dar cu creșteri salariale mari și cu creștere de activitate economică. Nu a fost deflație, ci dezinflație. Noi am lăsat dobânda cheie la 1.75%. Nu am vrut să speriem pe nimeni și nu ne-am jucat cu dobânda-cheie, ci am activat alte instrumente de politici monetare. Consecința a fost că nu s-a apreciat leul, nu am creat turbulențe, iar economia a crescut cu păstrarea echilibrelor.
Daniel Zamfir:
 • Oamenii s-au păcălit. Au ascultat de Dvs să ia credite.
Mugur Isarescu:
 • Ceea ce am spus e că dobânzile mici sunt de domeniul trecutului. Şi aveam și argumente!

CITIŢI ŞI:

Isărescu mătură pe jos cu șpăgarul din cavou. „Această propagandă de doi bani nu mai merge!”

Senatorul Daniel Zamfir (ALDE), bărbatul Otrăvii de la Antena 3, îngroapă România în Raportul de țară

PSD și ALDE și-au asmuțit dulăii asupra conducerii BNR. Un avocat anti-justiție îl face pe Isărescu „impostor în economie”!

Isărescu, prim-ministru?

 

loading...

4 COMENTARII

 1. Cat de redus mintal trebuie sa fie acest zamfir incat sa nu realizeze ca s-a facut de kko, ca e un habarnist traseist, gata sa sara la jugulara celui ce n u-i accepta ineptiile. La fel ca ingtreaga coalitie, adunatura de infantili, mafioti si obraznici. tipic neoocoomuinistilor acesti ciumati rosii.

 2. In fotografia asta domnul Mugur Isarescu parca e Iisus pe cruce intre doi tilhari .Adica intre tovarasii PSD-isti tare bosumflati Florin Georgescu si Voinea infiltrati de PSD la BNR .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările