În timp ce președintele Klaus Iohannis și membrii Guvernului PSD-PNL se laudă cu rezultate economice și stabilitate în țară, românii – deja puternic loviți de valul inflației scăpate de sub control – se confruntă, de la 1 ianuarie, cu un nou vârtej al scumpirilor. Au crescut masiv prețul la carburanți, ratele creditelor bancare, asigurarea auto RCA, TVA la numeroase produse și servicii și la achiziția de locuințe. Disperați să scoată bani, guvernanții au introdus și taxa pe bacșiș!
Odată cu eliminarea compensării pe care Guvernul o făcea pe din două cu benzinarii, litrul de carburant a crescut brusc la pompă, începând cu 1 ianuarie. Benzina 95 a crescur cu 36 de bani, iar motorina standard – cu 38 de bani. Nu numai că șoferii vor cheltui cu 17 lei mai mult la plinul de rezervor, dar și prețurile tuturor produselor vor crește, în câteva săptămâni, corespunzător cu scumpirea transportului.
Ratele bancare vor crește din nou, substanțial, odată cu mărirea indicelui IRCC. Rata la un credit ipotecar de 1.500 de lei/lună până la 31 decembrie a crescut, de la 1 ianuarie, la peste 1.700 de lei.
O altă mare lovitură va fi încasată de șoferi și la polițele obligatorii de asigurare – RCA. În funcție de anumite variabile (vârstă, vechimea carnetului, numărul incidentelor rutiere etc.), RCA poate crește și cu 40% de la 1 ianuarie! Iar asta nu e tot. un nou val de scumpiri e de așteptat pe parcursul anului, pentru că statul a majorat contribuțiile virate de firmele de asigurare la fondul de garantare a asiguraților, pentru a plăti despăgubirile păgubiților de la falimentara City Insurance.
Vor crește substanțial prețurile și la sucurile care conțin zahăr, îndulcitori și aromatizante (practic, aproape toate lichidele, cu excepția apei minerale) și a băuturilor pe bază de soia. Asta, după ce TVA a fost crescută de Ministerul Finanțelor, condus de PSD-istul Adrian Câciu, de la 9% la 19%.
Și serviciile HORECA (hoteluri, restaurante, cantine) se confruntă cu majorarea TVA de la 5% la 9%. Totul se va reflecta în prețurile pentru clienți.
Mai multe modificări vizează și piața imobiliară. Se reduce plafonul sumei totale până la care cumpărătorii beneficiază de TVA de 5%. O persoană nu mai beneficiază de TVA de 5% decât pentru achiziționarea unei singure locuințe, cu valoarea maximă de 600.000 de lei (120.000 de euro).
PSD a introdus și taxa pe bacșișul plătit de clienți la restaurante. Pe nota de plată va fi inclusă o rubrică în care clientul poate completă bacșișul oferit, cuprins între 0-15% din valoarea totală a comenzii.
Singurul domeniu sensibil unde nu s-a aplicat o creștere, din rațiuni strict electorale, a fost cel al impozitului pe locuințe. Alianța PSD-PNL plănuiește ca în 2024 să pună mâna, din nou, pe toate pârghiile puterii în stat – Președinție, Parlament, primării, consilii județene. Primarii și baronii locali au pus presiune pe Guvern să amâne până după alegerile din 2024 explozia tarifului la impozitele pe proprietăți. Regimul PSD-PNL calculase o majorare cu 50% a acestui impozit – erau vizate nu doar casele, ci și toate celelalte bunuri aflate în proprietate (de exemplu, mașinile sau terenurile). Până la urmă, s-a amânat totul pentru 1 ianuarie 2025, după alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.
„Tot înainte!”…..ca pionierii
Plătiți-vă taxele că nu mai au ce fura parlamentarii. Au ajuns la fundul sacului iar ciordeala din PNNR se lasă cu pușcărie…
PARTIDUL A CRESCUT PRIVILEGIILE SI NUMARUL DE „SPECIALI”.
ACUM TREBUIE SA JUPOAIE PROSTIMEA.
SUCCESURI ALTE PARTIDULUI:
Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş, soţia antrenorului de fotbal Marcel Puşcaş, va scăpa de dosarul de corupţie în care a primit pe fond 3 ani şi 6 luni de închisoare, după ce faptele s-au prescris. Legea prevede că, după încetarea procesului, magistraţii judecaţi îşi primesc înapoi drepturile salariale, dar şi vechimea în muncă. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va pronunţa verdictul final pe 19 ianuarie.
Citeşte întreaga ştire: Cum s-a prescris dosarul judecătoarei acuzate de DNA că a luat mită de la ghicitoare pentru a da pedepse cu suspendare unor interlopi. „Eu ies la pensie și gata!”
(LA PENSIE DE MII DE EURO !)
Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor prevede că, dacă se dispune încetarea procesului penal față de un magistrat, suspendarea sa din funcție încetează, iar magistratul e repus în situația anterioară. I se plătesc drepturile bănești de care a fost lipsit pe perioada suspendării, „majorate, indexate și reactualizate”, spune legea, şi i se recunoaște vechimea în magistratură pe acea perioadă.
Citeşte întreaga ştire: Cum s-a prescris dosarul judecătoarei acuzate de DNA că a luat mită de la ghicitoare pentru a da pedepse cu suspendare unor interlopi. „Eu ies la pensie și gata!”
In ce fel hotaraste presedintele mariri, scumpiri, salarii, pensii etc? De vreo 2 ani exista un atac concentrat si concertat impotriva presedintlui Iohannis, desi atributiile sale nu au nici in clin nici in maneca cu scumpirea gazului, pensiile speciale, sau sistemul judiciar abject Se mizeaza pe ingnoranta alegatorilor. Se abate atentia de la adevaratii vinovati. Cand Iohannis a fost ignorat ani de zile de propriul partid, de Parlament, de CCR, de cand anume a devenit atotputernic sa jongleze cu partide, politicieni si politruci, legi, economie, etc? Se minimalizeaa la maxim rolul extrem de important in activitatea sa externa, ca prim presedinte roman luat in serios de Occident. Daca alegatorii ar citi Constitutia, care nici macar in scoala nu este explicata…ar sti care e, de fapt, rolul presedintelui Romaniei, oricare ar fi acela. Presedintele Romaniei NU are drept de veto. Si i s-au taiat pe parcurs o parte din putinele instrumente politice pe care le avea la indemana. Poate se vrea un presedinte mai putin bagat in seama de parteneri occidentalii…