Incredibilele piruete ale președintelui Klaus Iohannis continuă nu doar în privința politicii interne, ci și în legătură cu evenimente sociale. Întrebat de jurnaliști despre tragedia petrecută marți pe Jepii Mici, când o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs, șeful statului s-a arătat „foarte îngrijorat“, spunând că „s-a ajuns prea departe“ și indicând clasa politică drept vinovată. Cu doar doi ani în urmă, același Iohannis respingea legea care prevedea împușcarea urșilor agresivi și periculoși pentru comunitățile omenești.
Iohannis s-a opus constant reglementării problemei urșilor din România. În 2016 s-a declarat întristat de împușcarea unui urs care pătrunsese în orașul Sibiu. În 2022, o lege adoptată de Parlament care reglementa extragerea exemplarelor agresive a fost respinsă de același Iohannis, șeful statului trimițând-o înapoi legiuitorilor.
După nenorocirea de marți, Iohannis a făcut niște declarații stupefiante, ca și cum nu el ar fi fost cel care s-ar fi opus atâția ani rezolvării problemei. Președintele a acuzat clasa politică.
Mai jos, declarațiile făcute de președintele Iohannis la Washington, în timpul Summitului NATO. De peste 3 ani, șeful statului român ignoră complet țara care-i plătește sejurul la Cotroceni și călătoriile peste hotare efectuate în condiții de lux faraonic. Din 2021, Iohannis n-a mai făcut nicio conferință de presă, n-a mai dat nicio declarație și n-a mai avut nicio întâlnire cu românii în țară. Singura modalitate prin care jurnaliștii români mai reușesc să-l deranjeze cu întrebări pe Iohannis este aceea de a merge după el în străinătate și a-l chestiona în timpul conferințelor de presă organizate de gazde.
Iată ce-a spus Iohannis despre tânăra de 19 ani ucisă de urs pe Jepii Mici.
„Cred că s-a ajuns prea departe. Sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul.
Sâmbătă am fost și eu pe un traseu din Munții Bucegi, pentru ca după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire.
Îmi pare foarte rău pentru victimă și pentru familia ei. Îmi pare foarte rău și pentru România, pentru că avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să le gestionăm cum trebuie.
Problema cu urșii nu e deloc nouă. Clasa politică a reacționat de fiecare dată la aceste incidente nefericite doar punctual. E o mare emoție, se convoacă o ședință de Guvern, se discută în Parlament, după care trecem mai departe.
Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos, trebuie să înțelegem că nu avem cum să lăsăm oameni să fie omorâți de animale, cum nu cred că animalele trebuie să fie pentru distracție. Calea de mijloc trebuie găsită și sper ca cei responsabili să găsească o soluție reală.
E evident că avem prea mulți urși, prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau chiar uciși de urși și nu se poate continua așa. Nu sunt vânător și nici specialist, dar sunt destui și este cazul să se vină cu o soluție legislativă care să respecte normele europene, dar și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor“.
INVITATIILE PENTRU VANATOARE SUNT DEJA TIPARITE ?
Coloana de cauciuc
Literar analizând, e clar că clasa politică se bazează pe o mai solidă stabilitate dacă electoratului îi e frică de diferite pericole, reale sau imaginare.
o tara esuata, spunea seful ei…
Mai nana, sa nu poti da o lege in tara ta, sa rezolvi macar o problema?
In primul rand, faceti un inventar, il comparati cu ce a fost, apoi, ii exportati, ii castrati ii bagati la Zarnesti si daca apar animale periculoase, ii impuscati iar pielea o faceti bani. Ce este asa de greu mai popor al lui Creanga, cel cu Drobul de sare!?