România îl recunoaște pe Guaido, rivalul lui Maduro. Guvernul l-a blocat pe Iohannis 5 zile, făcând jocul Rusiei

1
10943

După 5 zile de așteptare tensionată, România anunță oficial, printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale, că îl recunoaște pe Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei.

Este lămurit și misterul întârzierii cu 5 zile față de majoritatea țărilor europene: decizia a fost blocată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și al Guvernului. Astfel, timp de 5 zile, România a făcut jocul patrulaterului Rusia-China-Turcia-Iran (pro-Maduro), provocând nedumerire și iritare în cancelariile occidentale.

Iohannis spune că a cerut încă de luni Guvernului poziția pe această temă, dar a primit abia în această dimineață documentul elaborat de MAE și avizat de premierul Dăncilă.

Luni, 4 februarie, a fost ziua în care majoritatea țărilor din Uniunea Europeană (19 din 28) l-au recunoscut pe Guaido, după ce ultimatumul de 8 zile pentru organizarea de alegeri prezidențiale expirase duminică seara.

Klaus Iohannis a încercat să plaseze România în rândul curentului majoritar din UE, cerând Guvernului poziția MAE chiar luni, dar răspunsul a venit cu o ciudată întârziere de 5 zile.

Adoptarea unei poziții comune a Uniunii Europene a fost blocată luni de opoziția sau indecizia a 9 state, printre care și România. Presa occidentală a subliniat pe ton critic poziția dubioasă a României în cele 5 zile.

Între timp, și Bulgaria l-a recunoscut pe Guaido (înaintea României), astfel încât numărul țărilor UE care au adoptat această decizie a crescut la 21. Cel mai puternic opozant al deciziei este Italia, al cărei guvern extremist îl sfidează inclusiv pe președintele Sergio Mattarella.

Comunicatul Administrației Prezidențiale

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, a decis recunoașterea domnului Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei.

Decizia Președintelui României a fost luată în urma analizării atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și în contextul în care majoritatea statelor membre UE și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó.

Președintele Klaus Iohannis consideră că, îndeosebi în contextul în care țara noastră exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene și ținând cont de dinamica crescută a evoluțiilor internaționale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacții rapide, bine fundamentate și ferme, în acord cu prioritățile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung.

Administrația Prezidențială menționează că a solicitat încă de luni, 4 februarie a.c., imediat după reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la București, transmiterea, în regim de urgență, către Administrația Prezidențială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect și a unei propuneri clare de poziționare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică și juridică, cu privire la posibilitatea recunoașterii lui Juan Guaidó drept Președinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimității acțiunilor sale și ale Adunării Naționale.

În cursul dimineții de vineri, 8 februarie a.c., la Administrația Prezidențială a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Poziția României cu privire la situația din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaștere a Președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, drept Președinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Președintele României.

CITIȚI ȘI:

EXAMENUL VENEZUELA. Greii Europei au ales: adio Maduro! România se izolează, făcând un joc ciudat, favorabil Rusiei

Rusia e pe cale să transforme Venezuela într-o a doua Sirie. A trimis 400 de luptători din trupele speciale în apărarea dictatorului Maduro

1 COMENTARIU

  1. Ironia sortii, cand toate tarile foste socialiste se trezeau si schimbau macazul, Romania ramases singura pe baricade cu un dictator anacronic, iar acum, dupa aproape 30 de ani, tot noi dovedim ca avem un popor usor de imbrobodit, probabil ne e greu sa recunoastem ca nu avem capacitate intelectuala suficienta si nici spirit drastic al corectitudinii juridice, noi excelam prin oameni VICLENI, MEDIOCRI, MINCINOSI, UNSUROSI, TRADATORI!!!! Acest tip de caractere reusesc sa-i timoreze pe intelectuali !!!!!!!!!!!! EFECTIV !!!!!!!
    In a-l recunoaste pe Guaido, vai de mine, vai de mine, am ezitat de frica viclenilor si mediocrilor din diverse structuri contaminate de pro-rusism !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here