marți, mai 28, 2024
AcasăLumeaPutin îi promite sprijin nebunului din Venezuela. Rusia, Turcia şi China sunt...

Putin îi promite sprijin nebunului din Venezuela. Rusia, Turcia şi China sunt de partea lui Maduro, SUA şi UE – dimpotrivă

-

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a primit joi asigurări de ”loialitate” din partea armatei pentru a contracara susţinerea internaţională faţă de preşedintele parlamentului, Juan Guaido, care s-a autoproclamat miercuri ”preşedinte interimar” şi a fost recunoscut în acest post de preşedintele SUA Donald Trump şi de alte ţări din regiune, Maduro primind însă din partea preşedintelui rus Vladimir Putin sprijin faţă de ceea ce acesta din urmă a denumit ”distructiva ingerinţă externă” în Venezuela, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Ministrul venezuelean al apărării, Vladimir Padrino, a apărut la o conferinţă de presă înconjurat de întregul comandament al armatei şi a denunţat ”lovitura de stat” a lui Juan Guaido. Anterior, opt generali care comandă principalele garnizoane l-au asigurat pe Maduro de ”loialitate şi subordonare deplină”, într-un mesaj difuzat de televiziunea de stat, la o zi după ce ample demonstraţii pro şi contra regimului preşedintelui Maduro au degenerat în confruntări între manifestanţi soldate cu cel puţin 16 morţi, scrie Agerpres.

Ieşit în faţa susţinătorilor săi, Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte şi a depus un jurământ, preşedintele SUA, Donald Trump, recunoscându-l imediat ca fiind noul lider al Venezuelei, declaraţie după care Nicolas Maduro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu SUA, replica Washingtonului fiind că el nu are autoritatea să ia o asemenea decizie pentru că, din punctul de vedere al SUA, el nu mai este preşedinte.

- Advertisement -

Maduro a primit în schimb sprijin în principal din partea Rusiei, Chinei şi Turciei, el având joi şi o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin. Conform uni comunicat al Kremlinului, acesta din urmă şi-a ”exprimat sprijinul faţă de guvernul legitim al Venezuelei în urma agravării crizei politice provocate din exterior”. Putin, care l-a primit pe Maduro la Moscova în decembrie, a afirmat în aceeaşi discuţie că ”distructiva ingerinţă externă încalcă grosolan normele acceptate ale dreptului internaţional”.

În acelaşi timp, într-o intervenţie în faţa Consiliului Permanent al Organizaţiei Statelor Americane (OAS), ce are sediul la Washington, secretarul american de stat Mike Pompeo le-a cerut forţelor de securitate venezuelene să apere ”integritatea personală” a ”preşedintelui” Juan Guaido şi i-a promis ”poporului” venezuelean un ajutor umanitar din partea SUA în valoare de 20 de milioane de dolari. Pompeo le-a cerut de asemenea statelor membre ale OSA să-l recunoască pe Guaido drept preşedinte ”legitim” al Venezuelei şi a cerut o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor de pe continentul american pentru a lua decizii cu privire la Venezuela.

Dar statele de pe acest continent par divizate, numai 16 din cele 34 de ţări membre ale OSA exprimându-şi la această reuniune susţinerea faţă de Juan Guaido, printre ele numărându-se şi cele mai mari ţări din regiune, respectiv Argentina, Brazilia şi Canada.

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Deci e clar Rusia nu vrea decat dezbiare, dictatură, ură…atentie la ce ne așteaptă dacă mai votați PSD! Rusia a fost si este un popor de idioți, puturosi si jegosi n-au putut domina decat cu pumnul!

  2. Ce ar trebui să îngrozească pe toți românii este faptul că vremelnicii conducători ai României au dat copy-paste pe modelul venezuelean – un *model* impus în ambele țări de aceeași putere străină. Rusia. Aceasta este singura explicație a modului dramatic în care a involuat statul de drept în cele două țări Să nu ne facem iluzii – România este doar cu câțiva pași in urma Venezuelei – un stat aflat în pragul disoluției. Iar diferența dintre MADURO și DRAGNEA este doar de natură… geografică ! Să nu ne facem iluzii – nefericita handicapată aflată pe post de premier, miniștrii incompetenți și speriați , *juriștii* catastrofali ai Puterii – alde Tudorel și Iordache – au fost uși de Tartorul Dragnea să-i facă treburile murdare . Pe scurt, să reducă cele trei Puteri principale ale statului, la două – cea Legislativă (controlată de Dragnea și Tăriceanu) – și cea Executivă (controlată, prin idioata satului, tot de Dragnea). Iar Puterea Judecătorească să fie eliminată, fiind pusă la remorca guvernului Ciumei Roșii prin OUG-uri !! Cât despre a 4-a Putere în Stat – Presa – vom ajunge să ne uităm toți la Antena 3, RomâniaTV – și la Hoandră sau Gușă. CEILALȚI vom asculta din nou EUROPA LIBERĂ – care din nou va fi declarată un post ilegal de radio – și bruiată ! Doar așa, România va putea redeveni * Țara cu un viitor de aur * – iar aurul va fi deja în buzunarul Hoților ! Așa va ajunge România – în ciuda strădaniei Poporului de a aduce în NATO și Europa, o altă țară din Lumea a 3-a, la cheremul Kremlinului – alături de Siria, Venezuela….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -