Primarul Timișoarei, Nicolae Robu (PNL), declară, pentru site-ul Ziaristii.com, că virusul mortal poate fi învins numai dacă oamenii vor respecta cu strictețe regulile impuse de autorități. „Să-i divulgăm pe cei despre care știm că ar trebui să stea izolați sau în carantină, dar îi vedem că ies în comunitate”, spune Nicolae Robu.
„Cheia în această luptă este reprezentată de controlul asupra celor pentru care s-a stabilit că trebuie ținuți în carantină sau în izolare”, argumentează Nicolae Robu.
El anticipează un colaps dureros: „Va fi o scădere economică drastică, cum nu s-a mai întâmplat niciodată pe timp de pace”.
„Avem datoria să ținem totul în viață din economie, altminteri ne va fi cumplit de greu”
Reporter: Domnule primar, cum vedeți situația legată de coronavirus la nivel local și național? Vă întreb în dubla dvs. calitate – de dascăl și de edil al municipiului Timișoara.
Nicolae Robu: Traversăm o perioadă foarte grea. Este declarată pandemie. Este extrem de important cum procedăm fiecare dintre noi, pentru a depăși această perioadă cu pierderi cât mai mici, cu un preț cât mai mic. Ei bine, școala este perturbată. E perturbată viața întregii societăți, în toate segmentele sale. Aș zice că cel mai ușor de recuperat este ce se pierde la școală. Mai greu de recuperat sunt alte lucruri.
– Ce e de făcut?
– Trebuie să fim foarte atenți să nu distrugem economia. Va fi oricum o scădere economică drastică, una cum nu s-a mai întâmplat niciodată pe timp de pace… doar în vremuri de război! Este și acum un război, de cu totul alt tip. Trebuie să fim cu toții conștienți că avem datoria să ținem totul în viață din economie, altminteri ne va fi cumplit, cumplit de greu. Dar tot ce facem trebuie făcut cu responsabilitate, disciplină desăvârșită. Trebuie să urmăm toate dispozițiile ce ne vin de la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, să respectăm dispozițiile, recomandările, indicațiile ce ne vin. Să sperăm că vom scăpa cât mai repede de această perturbare fără seamăn.
– Cum vedeți salvarea economiei românești de la colaps, în contextul în care acest virus mortal se ia din te miri ce loc, fiind extrem de contagios?
– Cheia în această luptă este reprezentată de controlul asupra celor pentru care s-a stabilit că trebuie ținuți în carantină sau în izolare. Dacă aceștia sunt ținuți cu acest statut de facto, nu doar pe hârtie, atunci răspândirea virusului va fi relativ scăzută și-i vom putea face față. Dacă aceștia nu vor respecta statutul de izolați, respectiv carantinați, vor răspândi virusul, acesta se răspândește fantastic de ușor, și se va ajunge la incapacitatea sistemului sanitar de a face față situației. Nu vor putea fi făcute nici teste suficiente, nici nu vor mai fi destule locuri în spitale, destui medici și, desigur, nu vor fi suficiente condiții pentru regimul ATI – terapie intensivă – din spitale. Deci, nu e de joacă.
– Așadar?
– Trebuie să respectăm cu strictețe regulile acestei perioade de criză și să-i divulgăm pe cei despre care știm că ar trebui să stea izolați sau în carantină, dar îi vedem că ies în comunitate.
„În situații excepționale se impun măsuri excepționale”
– Ce-i în mintea acestor oameni, care, deși sunt informați intens, de la cel mai înalt nivel, despre pericolul expunerii la acest virus mortal atunci când ies afară, continuă să părăsească fie locuințele personale, fie sistemul de carantină centralizată, să fugă din spitale? Se opun cu violență și în momentul în care sunt ridicați cu forța de polițiști.
– Așa este. Din păcate, acesta este nivelul lor de înțelegere a lucrurilor. Au o educație precară și nu pot înțelege cu vorba bună că e nevoie de o altă conduită într-un asemenea context. Sunt adeptul măsurilor ferme: în situații excepționale se impun măsuri excepționale. Este nepermis ca astfel de oameni, care sfidează orice regulă de bun-simț, de conviețuire într-o comunitate, să atenteze la sănătatea noastră, a celor mulți, care respectăm legea, regulile.
– Ce decizii ați luat pentru Timișoara din punct de vedere organizatoric?
– Am fost printre primii care am luat un set de măsuri de restricționare a activităților, de protejare a noastră, a cetățenilor. Inclusiv în ceea ce privește mijloacele de transport în comun, prin dezinfectarea lor zilnică, prin montarea de dispozitive de dezinfecție în ele, apoi prin reducerea frecvenței în afara orelor de mers la serviciu și de întors de la muncă. Am spălat străzile, piețele.
„Sunt uimit să aud tot felul de oameni politici scoși din glorie, care mai încearcă să ajungă sus cu atitudini de un populism deșănțat, făcând tot felul de propuneri, de parcă în mâna premierului Orban ar fi un rezervor nesecat de bani.”
– Ați văzut acea tehnologie de ultimă oră utilizată de chinezi pentru dezinfectarea populației?
– Nu suntem la nivelul lor. Ne străduim să facem tot ce putem. Deocamdată, lucrurile nu sunt grave în Timișoara.
– Dumneavoastră cum vă protejați de coronavirus?
– Ca orice om simplu. Nu am nimic special. Ascult sfaturile date de specialiști.
– Ce-i de făcut pentru a salva firmele de la colaps?
– E o temă foarte grea. Sunt uimit să aud tot felul de oameni politici scoși din glorie, care mai încearcă să ajungă sus cu atitudini de un populism deșănțat, făcând tot felul de propuneri. De parcă în mâna premierului Orban ar fi un rezervor nesecat de bani și n-ar trebui decât să dea drumul la toate conductele spre firme. Nu-i așa. Banii vin tocmai de la firme. Dacă economia nu merge, nu avem bani nici la bugetele locale, nici la cele de sănătate. Firmele trebuie sprijinite în modalități specifice, care nu sunt atât de ușor de enunțat. Specialiștii își bat capul cu asta. Sunt convins că se va face ce este cel mai potrivit. Cred că, până acum, Guvernul Orban a procedat foarte corect cu toate măsurile pe care le-a luat.
Nu vad de ce PSD-istii si cei cu pile nu trebuie sa stea in carantina. Cei care nu respecta carantina sa fie arestati si bagati la zdup pentru crima. De ce sa moara alti oameni pentru ca unii au bani si pile?