INTERVIU. Luptător din rezistența rusă anti-Putin: „Vrem să demilitarizăm toate regiunile de graniță ale Federației Ruse”

2
1203

Războinicii din legiunea „Libertatea Rusiei” și „Corpul Voluntar Rus”, care au „invadat” recent mai multe localități din regiunea Belgorod, spun că este de-abia începutul „operațiunii” lor militare. În scurtă vreme, ei vor să „demilitarizeze toate regiunile de graniță ale Federației Ruse”.

Unul dintre luptători, cu indicativul „Cezar”, îi avertizează pe putiniștii de la Kremlin să nu se culce pe-o ureche, fiindcă ceea ce au văzut până acum a fost doar „o încălzire ușoară”. „Apoi va fi mai distractiv, mai des, mai mult și totul se va termina cu eliberarea Patriei noastre”, spune el.

„Cezar” a făcut aceste precizări în cadrul unui interviu acordat jurnalistei Irina Romaliiskaia de la postul independent de televiziune Current Time. El a dezvăluit că scopul camarazilor săi din legiune a fost atins: „Am ajuns acolo unde ne-am propus, la Graivoron”. Graivoron este oraș și centru regional din regiunea Belgorod.

Prin acțiunea lor, „legionarii” ruși, opozanți înverșunați ai regimului terorist de la Kremlin, au vrut să demonstreze că pot învinge trupele putiniste, în frunte cu forțele de securitate din FSB. „Sarcina noastră a fost să demonstrăm poporului Rusiei posibilitatea de a conduce cu succes o luptă armată împotriva regimului Putin”, a mai spus „Cezar”.

Militarul rus, care luptă de partea Ucrainei, s-a amuzat atunci când Moscova a anunțat lichidarea a 70 de sabotori din legiunea „Libertatea Rusiei”. El declară că, de fapt, din formațiune au pierit doar două persoane, alte 10 fiind rănite. În schimb, camarazii săi au pulverizat, în timpul bătăliilor, mai multe unități ale Kremlinului.

„Sarcina noastră a fost să arătăm societății ruse că forțele de securitate ale lui Putin, armata lui Putin sunt un colos cu picioare de lut” 

Irina Romaliiskaia (Current Time): Spuneți-ne, vă rog, despre dumneavoastră – cine sunteți, de unde veniți, ce ați făcut înainte de război.

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): M-am născut la Soci, sunt sudist. În ultimii 20 de ani am locuit la Sankt Petersburg. Sunt profesor, antrenor.

Irina Romaliiskaia (Current Time): În ceea ce privește acțiunea dumneavoastră specifică în regiunea Belgorod. Toți, din câte am înțeles, v-ați întors în Ucraina. Ce ați plănuit să faceți, ce ați reușit?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Vă spun imediat: nu am plănuit să ajungem la Belgorod (referire la orașul Belgorod, reședința regiunii cu același nume – n. red.), deși, poate, am fi putut. Și am îndeplinit toate sarcinile pe care ni le-am propus. A fost o operațiune cu efect combinat. Adică, sarcina noastră a fost să învingem trupele Federației Ruse, forțele de securitate, FSB. Sarcina noastră a fost să demonstrăm poporului Rusiei posibilitatea de a conduce cu succes o luptă armată împotriva regimului Putin. Sarcina noastră a fost demilitarizarea regiunii Belgorod. În viitor, intenționăm să demilitarizăm toate regiunile de graniță ale Federației Ruse. Și, desigur, sarcina noastră a fost să arătăm societății ruse că forțele de securitate ale lui Putin, armata lui Putin sunt un colos cu picioare de lut. Și am îndeplinit cu succes toate aceste sarcini.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Ce înțelegeți prin „demilitarizarea” regiunii Belgorod?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Să spunem așa: am distrus câteva zeci de unități de personal inamic, am capturat aproximativ 5 unități de vehicule blindate și am spulberat și mai multe.

„În unitatea mea – am intrat ca parte a unui grup de asalt – nu au fost deloc pierderi”

Irina Romaliiskaia (Current Time): Câteva zeci de militari au fost uciși din tabăra rusă?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Da, așa e.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Dar din tabăra voastră?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Două persoane au murit, iar 10 au fost rănite.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Vorbiți atât despre cei din legiune, cât și despre cei din RDK (Corpul Rus de Voluntari – n. red.), este cifra totală?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Da, vorbesc despre cifra totală. Ca să fie clar: de exemplu, în unitatea mea – am intrat ca parte a unui grup de asalt – nu au fost deloc pierderi.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Câți oameni erau în total?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Nu vă voi spune numărul exact. Să spunem așa: era o companie consolidată.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Până unde trebuia să ajungeți? Ați avut un obiectiv concret pentru a ajunge undeva în mod special?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Am ajuns acolo unde ne-am propus, la Graivoron (centrul regional din regiunea Belgorod – n. red.).

Irina Romaliiskaia (Current Time): Ați reușit să comunicați cumva cu localnicii?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Da, dar foarte pe scurt și în mișcare, pentru că am vrut să-i ferim de atacurile artileriei și aviației lui Putin. Am fost implicați și în a ajuta la evacuarea lor, inclusiv la ascunderea în adăposturi a celor care nu au avut timp să se evacueze.

„Foarte mulți locuitori din regiunea Belgorod înțeleg că nu au nevoie de acest război, că regimul Putin nu le va aduce nimic bun”

Irina Romaliiskaia (Current Time): Și cum i-ați ajutat pe acești oameni la evacuare?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): I-am ajutat pe oameni să se adune, nu i-am împiedicat să plece.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Cum au reacționat în privința voastră?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Bineînțeles, ideea principală a tuturor a fost să iasă din acea zonă cât mai repede, mai ales cei care au copii, părinți în vârstă, femei. În principiu, atitudinea față de noi a fost fie neutră, fie prietenoasă. Și am fost surprins să constat, după ce m-am întors din prima linie, că foarte mulți locuitori din regiunea Belgorod, mai ales din zona interioară, înțeleg că nu au nevoie de acest război, că regimul Putin nu le va aduce nimic bun. Mulți ne așteptau și ne scriau că, dacă vom ajunge la ei, la așezarea lor, se vor alătura rândurilor noastre. Acest lucru m-a surprins: la urma urmei, oamenii din interiorul Rusiei nu au acces atât de liber la informații precum, de exemplu, în centrele regionale sau în Moscova și Sankt Petersburg.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Se pare că vorbim despre două Rusii diferite. Am rude, niște cunoscuți în Rusia, care sunt absolut otrăviți de propagandă: vor să lupte și, mai mult, luptă pentru Rusia. Și acum dumneavoastră vorbiți despre faptul că au fost fie susținătorii voștri, fie neutri…

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Înțelegeți că vorbim acum despre o zonă care este istoric foarte strâns legată de Ucraina (regiunea Belgorod a aparținut până în 1954 Ucrainei, fiind cedată în schimbul Crimeei – n. red.), zonă în care sunt multe rude ucrainene, căsătorii mixte. Acolo a existat întotdeauna un schimb cultural și de mărfuri: oameni din Belgorod veneau, de exemplu, la Harkov sau Sumi. Este clar că războiul nu este în beneficiul acestor oameni, toți suferă direct sau indirect de pe urma războiului. Nu cu mult timp în urmă, avioanele rusești au bombardat Belgorodul și aceasta nu este o glumă. Locuitorii din Belgorod ni s-au adresat cu o cerere de a ajuta la oprirea acestor conflicte și pentru a aduce pacea pe teritoriul Ucrainei și în cel al regiunii Belgorod.

Luptătorul „Cezar”

„Regimul Putin se bazează pe frică și minciună. Dacă există războinici curajoși, hotărâți, pricepuți, atunci ei pot rupe acest regim destul de repede”

Irina Romaliiskaia (Current Time): Ce concluzie principală ați tras după această operațiune?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Principala concluzie pe care o tragem este că granița nu este blocată, regimul Putin se bazează pe frică și minciună și că, dacă există războinici curajoși, hotărâți, pricepuți, atunci ei pot rupe acest regim destul de repede.

Irina Romaliiskaia (Current Time): A fost printre voi un reprezentant al Direcției Principale de Informații (GRU – n. red.), Ruslan Kaganeț?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Aflu pentru prima dată de la dumneavoastră despre acest nume.

Irina Romaliiskaia (Current Time): A fost identificat de mass-media de propagandă rusă…

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Serviciile de informații rusești vorbesc deja despre 70 de morți din tabăra noastră, despre zeci de echipamente distruse. Pe tot parcursul războiului, ei vin cu falsuri, unele chiar grosolane. Am văzut fotografii cu echipamentul pe care se presupune că ni l-au distrus, a fost foarte amuzant.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Tehnologia americană?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Da. Echipamentul ar fi fost distrus, ars complet, dar, din anumite motive, vopseaua de pe el nu s-a ars sau anvelopele acestui echipament erau absolut curate. Și, credeți-mă, era destul de murdar acolo, în zona operațiunii. Adică au adus ceva, au pus acolo, au pus inscripții cu vopsea, au redat totul cum au dorit ca să pară valabil.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Vorbiți despre acele echipamente americane Humvee și MaxxPro?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Da.

„Este groaznic pentru noi să privim tragedia pe care a declanșat-o regimul Putin. Vrem să-i punem capăt cât mai curând posibil, să ne întoarcem în Rusia” 

Irina Romaliiskaia (Current Time): Susțineți că aceea nu este tehnica voastră?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Cea mai mare parte este provenită din ceea ce Federația Rusă a capturat la un moment dat de la noi. Folosim adesea echipamentul pe care l-am recâștigat de la ei. În cursul operațiunii, probabil că am capturat cinci sau șase vehicule blindate de transport de trupe, printre care se numără și unul luat de frații noștri din RDK: un BTR-82. Am dobândit echipamente occidentale, pentru că există cetățeni grijulii din Rusia care ne ajută financiar. Le mulțumim pentru asta.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Spuneți-ne despre relațiile voastre juridice cu Forțele Armate ale Ucrainei sau cu GRU (Direcția Principală de Informații a Armatei – n. red.). Cum sunteți conectați cu ei, încadrați?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Să spunem doar că avem statut oficial, nu suntem un fel de bandă, nu suntem PMC Wagner, suntem protejați legal și apărați din punct de vedere juridic.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Spuneți-ne cum sunteți încadrați, pentru că este foarte important. Cui raportați, din ce structură faceți parte?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Vreau să transmit o idee simplă și clară: suntem cetățeni grijulii ai Rusiei care doresc cu adevărat să se întoarcă în patria lor. Suntem cetățeni foarte patrioți, ne iubim foarte mult patria, este groaznic pentru noi să privim tragedia pe care a declanșat-o regimul Putin. Vrem să-i punem capăt cât mai curând posibil, să ne întoarcem în Rusia, să ne reconstruim statul și să trăim în pace și armonie cu alte popoare. Și Ucraina ne-a oferit o astfel de oportunitate s-o apărăm. Aceasta este o mare onoare pentru noi, suntem foarte recunoscători poporului ucrainean pentru această oportunitate.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Faceți parte din „Legiunea străină”?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Organizatoric, da, intrăm.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Vă supuneți Forțelor Armate?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Da, desigur.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Și GRU?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Nu.

„Personajele de la Kremlin nu trebuie să se relaxeze. Aceasta este doar prima recunoaștere în luptă”

Irina Romaliiskaia (Current Time): Aveți contracte cu Forțele Armate ale Ucrainei?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Da.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Puteți arăta aceste contracte pe care le-ați încheiat?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Nu. Acestea sunt documente pentru întrebuințare limitată.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Ați îndeplinit sarcina care v-a fost încredințată de Forțele Armate ale Ucrainei?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Nu, ne îndeplinim sarcina pe care ne-am propus-o noi înșine.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Adică, în Forțele Armate ale Ucrainei vă puteți stabili sarcini și să nu vă supuneți conducerii?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): Am îndeplinit sarcini pe teritoriul Federației Ruse. Înțelegeți că Ucraina nu îndeplinește sarcini pe teritoriul Federației Ruse. Forțele armate ale Ucrainei nu sunt implicate în ceea ce se întâmplă în Belgorod, Briansk, Moscova, Habarovsk sau alte orașe rusești. Aceasta este activitatea cetățenilor Rusiei, care s-au săturat de război și de regimul Putin.

Irina Romaliiskaia (Current Time): Cu siguranță, nu vă puteți împărtăși planurile, dar, cel puțin în termeni generali, ce aveți de gând în continuare?

„Cezar” (luptător din legiunea „Libertatea Rusiei”): În termeni generali, cu siguranță vă voi împărtăși. Vreau să spun că personajele de la Kremlin nu trebuie să se relaxeze. Aceasta este doar prima recunoaștere în luptă, o încălzire ușoară, apoi va fi mai distractiv, mai des, mai mult și totul se va termina cu eliberarea patriei noastre. Să nu creadă că această operațiune s-a încheiat pentru ei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD își asmute hăitașii asupra profesorilor. Ciutacu urlă la greviști: „După ce ieșiți din grevă, să nu cumva să ratați cele trei luni consecutive de concediu plătit! Meritați să vă odihniți“

* Pentru Interne s-au găsit bani pe loc! Bode anunță măriri de salarii și sporuri chiar din iunie pentru polițiști, după o singură discuție cu sindicatele purtată pe 30 mai

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* O profesoară regretă că o admira pe Dana Budeanu, după ce o mamă a imitat-o pe „vedetă“ și i-a spus „marș, fă, la ore!“. Budeanca vorbise la fel

* „Bugetul e țăndări. Aceste găști de amatori trebuiau ținute departe de trezoreria statului“. Cele 6 erori majore comise de PSD când a făcut bugetul pe 2023, analizate de profesorul Cristian Păun

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* Fostul fotbalist Dănuț Lupu, condamnat la 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare după ce a condus 22 de ani fără permis! A mai făcut pușcărie și în Grecia

* Fenomenul FC Sevilla: a câștigat și cea de-a 7-a sa finală în Europa League! Prima finală europeană pierdută de Jose Mourinho, după 5 succese. Montiel – decisiv și pentru Argentina, și pentru Sevilla

* VIDEO. „Se credea că Rusia are a doua cea mai puternică armată din lume. Acum are a doua cea mai puternică armată din Ucraina!” – Antony Blinken, secretarul de stat al SUA

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here