Medicul-erou de la Timișoara, care a tratat cu succes la Spitalul „Victor Babeș” sute de pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, declară pentru Ziaristii.com că ne-am putea întoarce oricând la starea de urgență dacă nu vom respecta regulile impuse de autorități. Dr. Virgil Musta dezavuează protestul anti-Covid regizat în urmă cu aproape o lună în Piața Victoriei din Capitală.
La aproape o lună de la ieșirea din starea de urgență, România a înregistrat, în ultimele două zile, creșteri semnificative de infecție cu noul coronavirus. Situația este alarmantă, dacă luăm în considerare că și vecinii noștri din nord, ucrainenii, se confruntă cu o explozie de îmbolnăviri: pe 11 și 12 iunie erau 689, respectiv 683 de noi cazuri. Practic, cifre-record de la debutul pandemiei! O situație similară e în Republica Moldova.
Într-un interviu acordat site-ului Ziaristii.com, doctorul Virgil Musta, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, avertizează că, în cazul în care ne relaxăm prea mult și nu mai ținem cont de măsurile de precauție, virusul SARS-CoV-2 va fi de nestăvilit.
Recomandările doctorului Musta sunt următoarele:
1. Responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate!
2. Fiecare să-și evalueze riscurile în mod corect și să acționeze în consecință.
3. Se cunosc deja regulile de transmitere a bolii. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât mai des cu putință. Să nu mâncăm dacă nu ne-am spălat pe mâini.
4. Să evităm dusul mâinii la gură.
5. Distanțarea socială și purtarea măștii când suntem în zone aglomerate sau în incinte.
„Poate n-au fost încântați de aceste restricții, dar ele au fost principalul motiv pentru care pandemia a fost ținută sub control”
Reporter: Situația devine îngrijorătoare. S-au înregistrat peste 220 de cazuri în două zile consecutive. Ne-am întors practic la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o lună. De ce?
Virgil Musta: Este rezultatul faptului că sunt persoane din anumite zone ale țării care nu vor să respecte regulile. Tocmai aceste reguli au stat la baza controlului pandemiei. Poate unii nu vor să recunoască. Poate n-au fost încântați de aceste restricții, dar ele au fost principalul motiv pentru care pandemia a fost ținută sub control.
– S-a trecut prea repede la starea de alertă? Fostul președinte Traian Băsescu milita, spre exemplu, ca starea de urgență să fie prelungită până la mijlocul acestei luni.
– Nu cred. E în regulă să existe o relaxare gradată. Dacă unele din aceste reguli nu corespund, ele pot fi corectate. Doar că regulile trebuie respectate. Dacă nu sunt respectate, uitați unde se ajunge. Sunt zone în țară în care apar focare noi, numărul de cazuri crește, dar și zone în care aceste procente sunt scăzute.
– Sunteți medic, nu politician. Totuși, cum comentați faptul că PSD a anunțat că se opune prelungirii stării de alertă cu încă o lună, deși infectările se înmulțesc din nou?
– Nu fac parte din niciun partid și nu doresc să fac comentarii politice. Cred însă că trebuie ținut cont de recomandările specialiștilor. Am avut marele avantaj că, deși sistemul nostru de sănătate nu este unul foarte bogat față de celelalte țări din Europa, am aplicat măsuri stricte și ele au funcționat.
„În toate țările în care a intervenit relaxarea, încă din primul moment a crescut numărul de cazuri cu infecție de Covid-19. S-ar putea ca acest număr de cazuri să scape de sub control, dacă nu se iau măsuri drastice pentru stoparea pandemiei”
– Un fenomen îngrijorător are loc în Ucraina. În urmă cu o săptămână, au fost raportate la interval de trei zile creșteri de 588, 553 și 550 de noi cazuri. Apoi a urmat o perioadă de scădere, după care SARS-CoV-2 a revenit în forță amplificată. Astfel, la data de 11 iunie s-au înregistrat 689 de infectări, cifră-record de la debutul pandemiei, iar pe 12 iunie – 683.
– În toate țările în care a intervenit relaxarea, încă din primul moment a crescut numărul de cazuri cu infecție de Covid-19. S-ar putea ca acest număr de cazuri să scape de sub control, dacă nu se iau măsuri drastice pentru stoparea pandemiei. Trebuie să se facă presiune pentru respectarea regulilor.
– Suntem vecini cu Ucraina și la nord, și la sud-est. Deci, îngrijorarea e cu atât mai mare.
– În momentul în care e un trafic destul de mare între ucraineni și noi, există și riscul de a se aduce cazuri de import. Sunt zone de risc. Dacă urmăriți, și județele cu număr mare de cazuri se află tot prin acele zone de frontieră.
– La 15 martie, când s-a decretat starea de urgență, în România erau 139 de cazuri confirmate cu Covid-19. Acum, ieșiți din stare de urgență, avem peste 200. E drept, la ieșirea din starea de urgență aveam 167 de noi cazuri. Se poate reveni la starea de urgență?
– Sigur. Virusul există în comunitate. Există riscul să revenim la ceea ce a fost în lunile trecute. Repet, trebuie să respectăm regulile. Și să nu ne relaxăm prea mult, pentru că există riscul să se ajungă la starea de maximă contaminare din luna aprilie.
„În managementul infecției, cel mai eficace lucru e să nu facem boala. Pentru asta, sunt importante măsurile de prevenție și tot ceea ce am dobândit în aceste luni legat de igiena tegumentelor, de igiena noastră generală, distanțarea socială și purtarea măștii”
– S-a spus că o mască își pierde eficacitatea dacă o purtăm mai mult de două ore. E adevărat?
– Depinde și de mască, de materialul din care e făcută. Cred că e utilă timp de 4 ore. Nici n-am putea să punem populația să schimbe masca o dată la 2 ore, fiindcă asta presupune niște costuri. Oricum, e mult mai utilă decât să n-o porți în spații închise, aglomerate. E de reținut un lucru: să n-o punem pe față cu mâinile murdare. Să ne spălăm bine pe mâini înainte de a fixa masca pe chip.
– Credeți că din toamnă ne vom confrunta cu un virus la fel de agresiv sau va scădea în intensitate?
– Nu știu dacă ne vom confrunta cu el din toamnă sau din iarnă. Sunt mai multe discuții legate de un nou val și de continuarea pandemiei. Virusul poate suferi mutații genetice, dar asta nu înseamnă că va deveni automat mai patogen decât a fost și decât este.
– Au mai fost situații de-a lungul timpului în care să fie persoane infectate cu un virus sau bolnave de gripă și în sezonul de vară?
– Există sezoane pe diverse patologii. Pentru gripă, sezonul e în lunile decembrie și ianuarie. În infecția cu coronavirus, o primă sezonalitate este în lunile martie, aprilie și mai. A doua este în lunile noiembrie și decembrie. Nu vă pot spune dacă această sezonalitate se păstrează și în infecția cu noul virus SARS-CoV-2.
– Preț de trei luni, ați tratat cu succes pacienți infectați cu temutul Covid-19. Ce schemă de tratament a dat cele mai bune rezultate?
– În managementul infecției, cel mai eficace lucru e să nu facem boala. Pentru asta, sunt importante măsurile de prevenție și tot ceea ce am dobândit în aceste luni legat de igiena tegumentelor, de igiena noastră generală, distanțarea socială și purtarea măștii. Legat de terapie, nu cred că există medicamente prea eficiente. În schimb, contează mult să prinzi virusul în fază incipientă, să fie descoperit cât mai repede, să nu apuce să evolueze spre severitate. Iar în momentul în care pacientul este internat, trebuie să te apleci ca medic asupra modului de desfășurare a unor investigații biologice ce sugerează patogenia preponderentă în boala respectivă. Și apoi spre terapia pe care trebuie să o realizezi. Mult mai multă atenție asupra cazului în sine.
„Am fost dotați în ultimul timp datorită solidarității de care a dat dovadă comunitatea noastră. Este una dintre motivațiile luptei noastre. Nu vrem să dezamăgim comunitatea pentru felul în care s-a comportat pe timp de pandemie și pentru ceea ce a făcut pentru noi”
– Care mai e situația la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara?
– Din fericire, e una bună. La ora actuală, avem 6 pacienți internați la Boli infecțioase în tot spitalul, dar și unul în secția de Terapie intensivă. În ultimele două zile, n-am mai avut cazuri de îmbolnăviri. Iar în ultimele două săptămâni au fost maximum două cazuri pe zi.
– Care este cheia pentru această scădere semnificativă a cazurilor de infecție cu Covid-19 la Timișoara?
– În zona noastră au fost două elemente. Comunicarea foarte bună cu populația, care a înțeles necesitatea păstrării regulilor. Legat de evoluția pacienților internați, importantă a fost coeziunea echipei, profesionismul de care a dat dovadă. Exact ce spuneam: a analizat fiecare caz în parte, l-a evaluat și l-a introdus într-o formă clinică, astfel încât terapia să fie individualizată în funcție de fiecare pacient.
– La un moment dat, peste 100 de oameni au ieșit în Piața Victoriei din București pentru a protesta față de regulile impuse de autorități în privința pandemiei de Covid-19. Au pus la îndoială prezența virusului SARS-CoV-2, deși au murit din cauza lui peste 400.000 de oameni la nivel mondial. E normal ceea ce s-a întâmplat acolo?
– Din păcate, nu toată lumea are o intenție bună. Sunt persoane care s-ar bucura ca lumea să se îmbolnăvească. S-ar bucura ca pandemia să revină și să nu poată fi ținută sub control.
– Medicii se chinuiesc să vindece bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2, iar unii cetățeni ai țării, printre care și personaje cunoscute, încalcă toate regulile, dând dovadă de o inconștiență totală.
– Rolul principal este educația societății, a comunității. Trebuie să înțeleagă că o societatea democratică nu înseamnă anarhie, ci reguli bune care trebuie respectate. Să fie identice pentru toată lumea.
– Cum stați la capitolul echipamente medicale și dezinfectanți?
– Pe moment, avem suficiente echipamente de protecție, dar și dezinfectanți pentru suprafețe și mâini. Am fost dotați în ultimul timp datorită solidarității de care a dat dovadă comunitatea noastră. Este una dintre motivațiile luptei noastre. Nu vrem să dezamăgim comunitatea pentru felul în care s-a comportat pe timp de pandemie și pentru ceea ce a făcut pentru noi.
„Gripa există de sute de ani. N-am putut scăpa de ea. Probabil că așa va fi și cu acest coronavirus. Important e să reducem numărul de cazuri și să-l ținem sub control. E de luat în calcul revenirea la starea de urgență, dacă situația o va impune. Asta fiindcă ea permite luarea unor măsuri mai rapide atunci când e nevoie. Boala e foarte înșelătoare. Dacă nu o iei în serios, repercusiunile apar după 2-3 săptămâni și s-ar putea să fie prea târziu” – Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara