sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăSportÎngrădirea dreptului la muncă, abuz de putere și discreditarea sistemului educațional marca...

Îngrădirea dreptului la muncă, abuz de putere și discreditarea sistemului educațional marca FRF

-

Forul condus de Răzvan Burleanu, în speță Academia Națională de Fotbal (ANF) din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF), i-a comunicat unui doctor în management, care predă management sportiv în Franța, că nu e bun de director sportiv la cluburile din România!

Context

FRF introduce obligativitatea funcției de director sportiv din sezonul 2025-2026 pentru cluburile din Liga 1, iar din 2026-2027 pentru grupările din Liga a 2-a. Acestea trebuie să facă dovada, la licențierea premergătoare sezoanelor sus-menționate, că au un director sportiv calificat, adică, așa cum se specifică în comunicatul de pe site-ul FRF, publicat pe 30.01.2024: confirmat ca Director Sportiv de către FRF prin absolvirea cursului de Director Sportiv sau a unui curs echivalent. Atenție la aceste două cuvinte: „curs echivalent”.

În același comunicat, este precizat și ce înseamnă un curs echivalent: „Pentru a fi considerat valid, un curs echivalent de Director Sportiv trebuie să conțină cel puțin următoarele module: principii de management, dezvoltarea tehnică a unui club, știință și performanță. Acesta ar trebui să se desfășoare pe durata a minimum 120 de ore și să se finalizeze cu obținerea diplomei în baza unui examen sau a unui proiect de absolvire”.

Cerere

Ținând cont de toate cele de mai sus, Daniel Lovin (30 de ani), doctor în știința gestiunii și management, titlu acordat de Universitatea din Lille (Franța) și de Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, a solicitat în februarie 2024 echivalarea cursului de Director Sportiv, deoarece viza ocuparea unei astfel de funcții în cadrul unui club din primele două ligi din România.

- Advertisement -

Lovin specifica în cerere că a urmat mai multe programe de studiu care conțin modulele solicitate, volumul orar, dar și examene și proiecte de absolvire necesare pentru echivalarea cursului de Director Sportiv.

- Advertisement -

Daniel Lovin este conferențiar în știința și tehnica activităților fizice și sportive, diplomă acordată de către Consiliul Național al Universităților din Franța, pe baza activității didactice, de cercetare și sportive. El are și un Master Business Administration eliberat de Facultatea de Economie și Administrare din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați.

De doi ani, Daniel Lovin predă la universități din Franța (acum este profesor universitar la Universitaea din Poitiers), managementul organizațiilor sportive, gestiunea economică financiară a sportului, managementul resurselor umane, managementul evenimentelor sportive, marketing și comunicare, sociologia și istoria sportului sau politici publice sportive.

Mare pasionat de sport și în principal de fotbal, Daniel Lovin a jucat 9 ani la juniorii Oțelului Galați, unde a fost și căpitanul echipei, apoi în Liga a 3-a din România, la Oțelul II, CSU Galați, Sporting Liești și Sportul Chițcani, pe postul de fundaș central sau mijlocaș central, și a fost antrenor secund la echipa mare a Oțelului în mandatul lui Petre Grigoraș.

Daniel Lovin, secundul lui Petre Grigoraș la Oțelul Galați

Răspunsul FRF

Ei bine, toate cele de mai sus nu au însemnat nimic pentru cei de la Academia Națională de Fotbal a FRF. Răspunsul acestei instituții e halucinant și scris într-un perfect limbaj de lemn, cu scopul de a răspunde ceva din care să nu înțelegi mare lucru.

Deși în comunicatul de care vorbeam mai sus se specifică în mod clar că pot fi și „cursuri echivalente”, Academia FRF spune că nu poate echivala toată experiența lui Lovin pentru că „nu există un cod formal al funcției de director sportiv”. Și-atunci, de ce au mai fost cerute „cursuri echivalente”?

Teza de doctorat publicată a lui Daniel Lovin

Solicitarea a fost refuzată, cei de la FRF considerând că un doctorat în management și, totodată, un master în Business Administration nu sunt îndeajuns de convingătoare și de profesionale în comparație cu un curs organizat de FRF, care eliberează o diplomă de director sportiv.

Ideea e că acest curs costă aproape 10.000 de euro. Vă puteți închipui de ce Academia FRF îi recomandă lui Lovin, în răspunsul pe care i l-a trimis, să opteze pentru un curs similar de pe piață („ne poți contacta pentru sugestii”) și să înceapă o colaborare cu un club care să-l recomande ca participant din partea lor!

1.000 de ore de curs în domeniul managementului, dintre care 400 de ore în domeniul managementului sportiv, a predat până acum Daniel Lovin la universități din Franța.

Întrebările neînsemnatului Daniel la curtea regelui Burleanu

1. În ce măsură această funcție de director sportiv este doar o denumire pompoasă, o reinventare a apei calde?

2. Cum cere FRF un curs obligatoriu de formare pentru o funcție care nu are cod formal?

3. De ce programele de licență și masterat propuse de universități din România sau din străinătate nu pot fi o variantă pentru funcția de director sportiv?

4. Cine își permite să plătească un curs de 10.000 de euro pentru o calificare ce ar putea să nu-i folosească?

5. Putem vorbi de o îngrădire a dreptului la muncă și de abuz de putere?

6. Este cumva o situație de discreditare a sistemului educațional din România, și nu numai?

7. Pot fi considerate aceste practici drept neconcurențiale pe piața furnizorilor de servicii educaționale?

 

Daniel Lovind predă

În loc de concluzie. Apropo de cursul organizat de FRF pentru directori sportivi, să zicem că altcineva organizează un curs de chirurgi plasticieni care încep apoi să opereze pe piață, cu diploma obținută de la acest curs. V-ați opera la ei?

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -