luni, mai 6, 2024
AcasăBaniPrincipalele tendințe în materie de finanțe personale ale Generației Z

Principalele tendințe în materie de finanțe personale ale Generației Z

-

Învățarea modului de gestionare a propriilor finanțe este una dintre cele mai importante abilități de management de care fiecare are nevoie pe măsură ce crește. Generația Z nu este scutită de această realitate, deoarece problemele legate de bani sunt aceleași în toate generațiile.

De fapt, persoanele născute în această perioadă (1997 și după) ar trebui să învețe să gestioneze mai bine finanțele, deoarece provocările cu care se confruntă sunt mai mari. 

Unii dintre acești tineri adulți sunt la vârsta fertilă și au responsabilități financiare care necesită o gestionare financiară lucidă. Alții se confruntă cu provocări financiare, cum ar fi instalarea într-o nouă carieră, rambursarea împrumuturilor de la facultate, economisirea pentru pensie și economisirea pentru cumpărarea unei case.

Nu e de mirare că, pentru unii din Generația Z, un credit online este o modalitate obișnuită de a face față unora dintre provocările lor financiare.

- Advertisement -

Așadar, cum își gestionează acești tineri adulți finanțele personale? Această postare examinează principalele lor tendințe și abordări în ceea ce privește gestionarea financiară. 

Disecarea Generației Z 

Vă rugăm să rețineți că mulți dintre acești tineri adulți au o atitudine sumbră față de bani. Spre deosebire de părinții lor, acești tineri au trecut prin multe provocări economice în întreaga UE. Ei au suferit efectele economice ale Covid-19.

Deoarece au fost martori ai acestor dificultăți, mulți adulți din Generația Z dezvoltă un interes pentru finanțe de la o vârstă fragedă. Mulți dintre ei încep să economisească în conturile lor de economii la vârsta de 10 ani, iar la 13 ani încep să cerceteze finanțele.

- Advertisement -

Nu e de mirare că multe studii relevă faptul că majoritatea adulților din Generația Z sunt atât de pragmatici, încât preferă să fie siguri din punct de vedere financiar decât să fie antreprenori. 

Acești tineri sunt nativi digitali. Mai jos sunt câteva statistici despre legătura lor cu tehnologia.

  • 98% dintre ei dețin smartphone-uri.
  • 85% află despre produse noi prin intermediul platformelor sociale.
  • Aproximativ 50% petrec în medie 10 ore pe zi în fața ecranelor.
  • 71% petrec aproximativ 3 ore zilnic urmărind videoclipuri.
  • 67% preferă să vadă oameni reali în reclame.
  • Capacitatea lor de atenție este de 8 secunde.
  • Până în 2020, această generație va constitui 40% din consumatori.
  • 72% spun că prețul este factorul numărul unu pe care îl iau în considerare atunci când cumpără articole.
  • 47% își folosesc smartphone-urile în interiorul magazinelor pentru a compara prețurile și pentru a cere sfatul prietenilor și familiei.

Dar înseamnă oare aceste statistici că Generația Z este mai pregătită să se ocupe de finanțe? Din păcate, nu. Un raport financiar arată că:

  • 50% dintre ei nu știu cum să își estimeze valoarea netă;
  • 40% nu și-au creat niciodată sau nu s-au ținut de ea;
  • 60% își pot reduce cheltuielile în perioadele de criză financiară, iar mulți nu pot estima impactul inflației asupra economiilor lor. 

Cu aceste date la îndemână, haideți să examinăm tendințele care definesc abordarea lor în materie de finanțe și ce i-ar putea determina să ia un IFN credit rapid.

Dismorfismul monetar

Expunerea acestor nativi digitali la social media de la o vârstă fragedă le-a afectat negativ stima de sine. Astfel, ei se simt înapoiați din punct de vedere financiar. Nu e de mirare că 43% dintre ei au o viziune distorsionată asupra finanțelor lor și sunt nesiguri în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor financiare, deși unii au destui bani.

Mulți își fac griji pentru că nu o duc bine din punct de vedere financiar sau nu au economisit suficienți bani pentru vârsta lor, chiar și atunci când nu au probleme financiare majore. Această neconcordanță între realitatea lor financiară și imaginea de sine financiară se numește „dismorfopatie monetară”.

Acum înțelegeți de ce acești tineri adulți sunt mai predispuși la achiziții impulsive doar pentru a „face declarații” și a-și ascunde nesiguranța profundă. Dacă sunteți un adult din generația Z din această categorie, cel mai probabil veți lua decizii financiare proaste. 

Umplerea de bani

Deși acești tineri sunt pricepuți la tehnologie, ei încă nu s-au deconectat de unele dintre abordările bunicilor lor față de bani. Ei încă mai cred în banii reali, în numerar. De aceea, ei practică cash staffing, porecla lor pentru metoda plicurilor de modă veche. Ei încă își stabilesc obiective specifice de cheltuieli lunare și apoi alocă sume fixe pentru a satisface aceste nevoi.

Puteți beneficia și dumneavoastră de această metodă. De exemplu, puteți avea plicuri separate pentru diverse nevoi: 

  • 500 de euro pentru cumpărături;
  • 200 de euro pentru ieșirile cu prietenii;
  • 170 de euro pentru cheltuieli de benzină / transport / mașină suplimentară;
  • 100 de euro pentru haine;
  • 120 de euro pentru o vacanță.

Această abordare este grozavă, pentru că te poate ajuta, dacă ești un adult din Generația Z, să-ți controlezi mai bine cheltuielile. De asemenea, faptul că vezi facturile într-un plic te ajută să vizualizezi clar câți euro ai de făcut până la sfârșitul lunii. 

Îmbrățișarea vieții „moi” acum

Așa cum am spus mai devreme, această generație a cunoscut multe provocări. De exemplu, unii și-au văzut ceremoniile de absolvire a școlii anulate din cauza Covid-19, în timp ce alții s-au alăturat pieței muncii în timpul disponibilizărilor cauzate de tehnologie și a incertitudinii economice.

În consecință, mulți membri ai Generației Z au devenit puțin sceptici în ceea ce privește ambiția în carieră și nu îmbrățișează cultura „hustle” de a munci din greu pentru a face mai mulți bani. Ei aleg „viața ușoară”, care promovează un mai bun echilibru între viața profesională și cea privată și trăirea momentului. 

Abordarea sa de economisire respinge mentalitatea „rise-and-grind” și promovează îmbrățișarea prezentului, punând mai puțin accent pe buget și economisire pentru viitor. Această abordare de economisire idealizează faptul de a avea o viață „mai moale” acum, subliniind nevoile emoționale și mentale ale unei persoane alături de cele financiare. 

Bugetarea zgomotoasă 

În cele din urmă, această generație tânără practică bugetarea zgomotoasă, o tehnică inteligentă de economisire a banilor care îndeamnă să vorbească tare despre reducerea cheltuielilor. Aceasta cere cuiva să își verifice cheltuielile, discutând despre motivul pentru care se concentrează pe bunăstarea lor financiară. 

De exemplu, dacă vrei să sari peste un weekend în oraș cu prietenii tăi pentru a face față unei datorii, ar trebui s-o spui cu voce tare.  Această tendință nu face ca Generația Z să fie total optimistă, deoarece vă permite să stabiliți limite financiare clare. 

Observații de încheiere

Acestea sunt tendințele care modelează viziunea și experiența Generației Z în materie de management financiar.

Dacă faceți parte din ea, puteți folosi aceste informații pentru a face o alegere în cunoștință de cauză, concentrându-vă asupra aspectelor pozitive și ignorându-le pe cele negative.

Pentru părinți, această postare vă va ajuta s-îl ajutați pe cel mic să crească cu un simț sporit al responsabilității financiare.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -