joi, ianuarie 2, 2025
AcasăMainFirea cumpără 100 de troleibuze de la niște turci care n-au mai...

Firea cumpără 100 de troleibuze de la niște turci care n-au mai fabricat până acum niciun troleibuz! Au prezentat la licitație certificatul unui autobuz

-

Administrația PSD își continuă șirul isprăvilor năucitoare în București. Pe 31 martie 2020, primarul Gabriela Firea a semnat cu un consorțiu de firme turcești un contract prin care Capitala cumpără 100 de troleibuze, cu 207 milioane de lei (42 de milioane de euro), deși turcii n-au fabricat niciodată troleibuze, iar certificatul depus la dosarul licitației este pentru un autobuz electric!

Ancheta, publicată de Robert Vîrban în mainnews.ro, te lasă realmente fără cuvinte și ridică deja mai multe semne de întrebare. De unde apetitul fantastic al familiei Firea-Pandele pentru turci (toate achizițiile de autobuze și troleibuze s-au făcut din Turcia) și, mai ales, de ce, în ciuda nenumăratele nereguli semnalate de presă în ultimii ani, DNA continuă să nu aibă nicio reacție.

Primarul Firea a cumpărat, pe “filiera turcească”, 100 de troleibuze de la niște turci care s-au prezentat la licitație cu certificatul unui autobuz electric!

Primăria a luat decizia de a reîmprospăta parcul de vehicule pentru transportul în comun din București în 10 octombrie 2018. Câteva luni mai târziu, pe 5 februarie 2019, s-a publicat în SEAP (sistemul de achiziții publice) anunțul de scoatere la licitație a unui contract pentru 100 de troleibuze noi contra sumei de 215 milioane lei. Banii urmau să vină de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Licitația a fost câștigată de un consorțiu turcesc: asocierea dintre Bozankaya Otomotiv și Sileo GMBH. Numai că polonezii de la firma Solaris, firma care a pierdut, au făcut contestație la Tribunalul București.

- Advertisement -

Așa s-a descoperit, după ce Primăria a trimis lămuriri în instanță, că turcii câștigaseră licitație depunând certificatul de omologare al unui autobuz electric! În realitate, s-a dovedit că una din firmele consorțiului n-a produs niciodată troleibuze, iar cealaltă a fabricat doar 10 bucăți de 25 de metri pentru primăria orașului turc Malatya.

Turcii au încercat aceeași manevră și la o licitație organizată de guvern, dar acolo n-a ținut și oferta le-a fost respinsă

Se încălcau, astfel, cele două mari criterii impuse de Primăria București în caietul de sarcini:
1) firma câștigătoare trebuia să prezinte acte care să arate că Registrul Auto Român (RAR) sau o autoritate similară din altă țară UE a omologat modelul de troleibuz propus,

2) firma câștigătoare trebuia să fi produs troleibuze în serie, deci să aibă deja experiență în domeniu. Nu erau acceptate firmele care au produs prototipuri sau serii mici de troleibuze.

- Advertisement -

Bozankaya Sileo a prezentat la licitație un certificat de omologare pentru un autobuz electric – Sileo S12, omologat în Germania. Dar administrația Gabriela Firea a acceptat actele și a încadrat autobuzul ca fiind troleibuz!

Pe 31 martie 2020, cercul s-a închis. În plină pandemie, Gabriela Firea a semnat contractul cu turcii: aceștia își vor începe producția de troleibuze trimițându-și primele 100 de bucăți în România, la București.

Pentru acest experiment, țara noastră le va plăti 207 milioane de lei (2,07 milioane de lei de troleibuz).

Turcii au încercat aceeași manevră și la o licitație de 40 de troleibuze pentru orașul Ploiești. Ținută de Ministerul Dezvoltării, de data aceasta, procedura de achiziție n-a mai fost atât de relaxată. Comisia de verificare a documentelor s-a prins că acolo e ceva în neregulă, s-au cerut lămuriri de la Registrul Auto Român și așa s-a aflat că acel certificat de omologare prezentat de turci era al unui autobuz. Oferta a fost respinsă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Ce a simțit dr. Virgil Păunescu când a testat pe el însuși vaccinul anti-Covid la care lucrează: „Dureri musculare, dureri osoase, un disconfort…”

De ce a trecut România mai bine peste epidemie decât state mai dezvoltate? Medicul Virgil Musta: “Am limitat impactul datorită măsurilor corecte, deși dure, luate la timp”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -