Incredibil, dar adevărat: pentru a doua oară în ultimul an, militari români sunt arestați pentru furt de combustibil din baza aeriană NATO de la Mihail Kogălniceanu! Marți au avut loc percheziții în noul dosar, iar miercuri au fost arestați 8 militari români, dezvăluie G4Media.ro. Potrivit surselor, gruparea de militari ai Armatei române a furat circa 7 tone de carburanți.
Dosarul este mult mai amplu, iar rețeaua ar cuprinde 22 de suspecți identificați până acum. Aceștia furau kerosen de avioane, dar și alte tipuri de combustibil.
Combustibilul destinat scopurilor militare este o țintă predilectă a grupurilor infracționale din Armata română. Acum exact un an, DIICOT făcea percheziții la o altă bandă care, din 2017 până în 2021, furase combustibil în valoare de 2 milioane de dolari de la aceeași bază militară aeriană din localitatea Mihail Kogălniceanu.
Baza aeriană de la Kogălniceanu este esențială pentru apărarea României în cazul unui atac. Aici staționează aeronave de luptă americane, dar și din alte țări NATO (Marea Britanie, Franța, Germania, Canada), precum și din România.
Detaliile afacerii erau năucitoare. Hoții furaseră în special motorină aparținând Guvernului SUA. S-a sustras combustibil atât în incinta bazei militare, cât și în zone din județul Constanța dedicate special exercițiilor militare. La momentul respectiv, procurorii au reținut 7 persoane.
Nu doar militarii de rând fură, ci și conducerea Armatei, mână-n mână cu generalii SRI. În urmă cu doar o lună, pe 5 octombrie 2022, ieșea la iveală faptul că mai multe avioane MiG-21 românești s-au stricat și a trebuit să fie duse la uzina din Bacău, pentru reparații, după ce au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate, cumpărat de Armata română de la o firmă deținută de niște indivizi care au fost implicați într-o rețea condusă de un general SRI.
Firma respectivă e campioana contractelor cu Armata română, deși orice om normal la cap ar putea crede că statul ar prefera, mai ales în zone de importanță strategică pentru țară, relații cu companii serioase. În realitate, în ultimii 7 ani, OMV Petrom și Rompetrol Rafinare, luate la un loc, au vândut Ministerului Apărării tot atât cât a vândut anonima Jetfly Hub.
Conform concluziei Curții de Apel București, frații Berendel, care conduc în acte compania, au pus în pericol securitatea națională și capacitatea de apărare a țării prin înșelarea Armatei. S-au livrat 4 vapoare în care ar fi trebuit să se afle kerosen special, pentru avioane de vânătoare, dar dintre acestea, doar primul vapor a conținut marfa pentru care se semnase contractul. Restul erau cu kerosen ieftin, de proastă calitate, procesat în Grecia și Turcia. Procurorii estimau paguba la 6,5 milioane de euro.
Exact în perioada în care procurorii DIICOT descopereau afacerea cu kerosen, iar judecătorii îi lăsau în libertate pe patronii firmei, un MiG-21 se prăbușea în Dobrogea (2 martie 2022). Un elicopter plecat să caute aeronava avea să se prăbușească, de asemenea, în condiții neelucidate.
MAPN,gazda soldatilor francezi veniti ,sa intareasca apararea Romaniei ,a provocat proteste in Franta prin dezinteresul cu care a inteles sa-si indeplineasca rolul mai ales ca la granita este razboi.N-a zburat nimeni de acolo.Acum militari romani fura combustibil de la colegii americani veniti la fel in tara noastra sa ne intareasca apararea ceea ce arata grave deficiente in armata romana.Ne imaginam ce scriu soldatii americani si francezi acasa mamelor?Asta au vrut functionari ai MAPN ,sa-i faca pe ostasii straini sa le fie lehamite de tara in care au venit?Nu va zbura nimeni de la MAPN.