Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, anunță că UE va introduce interdicție de călătorie către și dinspre Africa de Sud, într-o încercare oarecum disperată de a stopa intrarea noii variante de virus super-mutant în Europa. Tulpina descoperită în ultimele săptămâni a alertat întreaga comunitate internațională, specialiștii temându-se că această versiune a virusului e capabilă nu doar să se răspândească mai repede, dar și să ocolească răspunsul imunitar al organismului omenesc. Acest scenariu ar fi catastrofal pentru că nici persoanele vaccinate, nici cele care au făcut boala Covid n-ar mai fi protejate.
Treptat, pe scena internațională pare să se instaureze panica. Von del Leyen anunță pe Twitter: „Comisia Europeană, în strânsă coordonare cu statele membre, va propune activarea «frânei de urgență» pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea sud-africană din cauza variantei îngrijorătoare B.1.1.529 (denumirea noii tulpine de coronavirus – n. red.)“.
The @EU_Commission will propose, in close coordination with Member States, to activate the emergency brake to stop air travel from the southern African region due to the variant of concern B.1.1.529.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 26, 2021
Marea Britanie a întrerupt deja legăturile cu fosta sa colonie. La fel a procedat Israelul. Țările din Asia au mărit restricțiile vineri. Singapore și India au anunțăat controale mai stricte la frontiere și testări servere.
Experții Organizației Mondiale a Sănătății și specialiștii sud-africani au o întrunire vineri, pentru a decide dacă noua tulpină este „de interes“ sau „îngrijorătoare“. În cazul în care e vorba de al doilea scenariu, situația devine de-a dreptul sumbră.
Marea problemă cu noua tulpină este numărul foarte mare de mutații suferite, care au transformat virusul total față de versiunea sa inițială, apărută la Wuhan. E vorba, s-a descoperit în laborator, de 50 de mutații, din care peste 30 la proteina spike, folosită de virus să se agațe de celulele corpului omenesc. Vaccinurile dezvoltate până acum au vizat tocmai această proteină spike și s-au bazat pe varianta inițială a virusului, de la Wuhan. La noua tulpină, proteina spike nu mai seamănă deloc cu cea veche și există temerea că organismul n-o poate recunoaște, pentru a lupta împotriva ei.
În acest caz, totul ar trebui reluat de la zero, inclusiv cercetarea pentru a dezvolta noi vaccinuri și medicamente anti-Covid.