Mafia din sistemul de Sănătate e pe cale să primească o nouă și puternică lovitură: Legea 95/2006 ar urma să fie modificată, la inițiativa doctorului Adrian Wiener (deputat USR), astfel încât interimatul la conducerea spitalelor nu poate dura decât un singur mandat și nu mai mult de 6 luni.
Măsura ar stopa politizarea acestui domeniu prin metoda “interimarului” – în loc ca funcțiile să fie ocupate prin concurs, pe 4 ani, până acum se practica numirea “provizorie” a unor manageri. „Provizoratul” acestora se tot prelungea până la schimbarea puterii politice, când în loc veneau alți directori “interimari” numiți de noua administrație – și tot așa.
Conform modificării, o persoană poate ocupa funcția de manager interimar un singur mandat de 6 luni. În caz absolut excepțional, acest mandat interimar s-a putea prelungi o singură dată și pe numai 3 luni.
Adrian Wiener: „Interimatul înseamnă politizare, iar politizarea instituțiilor publice este premisa corupției“
Adrian Wiener știe foarte bine care sunt efectele catastrofale ale acestei stratageme prin care politicienii și baronii din Sănătate își asigură controlul asupra acestor mine de aur care sunt spitalele. Wiener a fost manager și medic la Spitalul Județean Arad până a intrat în Parlament. Conform modificărilor propuse de el la lege, această limitare la un singur mandat interimar de numai 6 luni e valabilă și pentru Comitetele Directoare ale spitalelor.
În România, spitalele primesc bugete foarte mari – sunt unități care au alocate și câte 400 de milioane de lei. Cine le controlează are în vârful pixului achiziții de medicamente, aparatură și alte servicii de zeci de milioane de lei. Foarte dest, banii nu ajung unde trebuie și sunt sifonați de manageri mână-n mână cu politicienii și mafia locală sau centrală.
Adrian Wiener a explicat, conform HotNews.ro: “Interimatul la conducerea unei instituții publice ar trebui să fie o situație temporară, excepțională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcției. Din păcate, menținerea și perpetuarea interimatului a ajuns regula. Astfel, în multe situații se menține controlul politic direct prin condiționarea informală a comportamentului obedient față de ‘pixul politic’. Conform unor estimări, majoritatea spitalelor publice din România sunt conduse de manageri și comitete directoare interimare. Această stare de fapt exclude selecția competitivă, prin concurs, a conducerii spitalelor. De asemenea, în multe situații, perpetuarea stării de interimat are ca rezultat limitarea demersului managerial la activitatea curentă a spitalului, fără asumarea unui proiect de management cu obiective pe termen mediu sau lung și fără asumarea unor indicatori de performanță care presupun intervenții semnificative, cu impact de durată. Interimatul înseamnă politizare, iar politizarea instituțiilor publice este premisa corupției“.
Unul din motivele pentru care fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost linșat mediatic până la schimbarea din funcție a fost tocmai încăpățânarea de a organiza examene pentru ocuparea posturilor de manageri ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate – de asemenea ocupate preponderent de “interimari”. La examene s-au prezentat puțini candidați. Și mai puțini l-au luat.
Noul ministru Ioana Mihăilă a promis că examenul va fi repetat până când posturile se vor ocupa, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat deocamdată.
În mod surprinzător, după demiterea lui Vlad Voiculescu, unii dintre candidații la CJAS-uri s-au retras.
CJAS-urile sunt un alt mare pol de interes pentru oligarhi, politicieni și mafia din sănătate. Bugetul total este de circa 4 miliarde de lei. Cine-l controlează dispune și de acești bani.
Treaba asta cu interimatul e o magarie de proportii colosale.
Sunt directori medicali „interimari” care insumeaza mai mult de 10 ani de directorat, fara sa fi dat nici un examen. Evident cu mici intreruperi pentru cate o mana moarta care arde de nerabdare sa-si dea demisia.
Daca se anunta candidati seriosi la un examenul de director medical, se dau niste bibliografii de zici ca examenul la finante-contabilitate, nu pentru director medical. Daca nu se descurajeaza din atata lucru, nu-i nimic, incep articolele defaimatoare in presa, cu troli platiti sa injure si sa ameninte, pana cand contracandidatii se muta in alt spital.
Spitalele din Romania sunt niste mizerii sovietice de la un cap la altul.
Nu pot sa spun ca nu ma bucur cand apare o raza de speranta, ca aceasta.
Totusi, nu cred ca sistemul va putea fi reformat, intre mafia de la metrou si mafia in halate albe nefiind nici o diferenta. Numai ca in spital nu poti pune mana pe ranga ca la metrou. In plus halatele albe ascund o inteligenta bolnava si perversa cu mult peste ceea ce poate un parlit de „sindicalist”.
Acuma sa vedeti ce creativi pot fi snobilii in halate albe cand vine vorba de huiduieli, minciuni, vaicareli, greve, etc.