Eliminarea bosniacului Damir Dzumhur din motive disciplinare, în turul 2 al calificărilor din turneul de la Acapulco (Mexic), a relansat subiectul nesportivității în tenisul masculin mondial. La acest capitol, „campion absolut” este românul Ilie Năstase, descalificat de 5 ori! Niciun alt jucător nu are mai mult de două penalizări atât de drastice.
Damir Dzumhur (28 de ani, locul 125 ATP) fost descalificat în finalul primului set al meciului cu olandezul Botic Van De Zandschulp (25 de ani, locul 149 ATP), la scorul de 6-5 pentru batav.
Bosniacul, care în anul 2018 urcase chiar pe locul 23 mondial, a intrat astfel în „clubul tenismenilor recalcitranți”, care au fost descalificați de la turnee din circuitul profesionist. În acest club se regăsesc câteva nume grele din istoria tenisului masculin, Ilie Năstase, John McEnroe, Andre Agassi și Novak Djokovici.
Năstase și-a continuat seria bădărăniilor și după ce și-a încheiat cariera de jucător. Jignirile și chiar bătăile sunt specialitatea sa.
Cele două recorduri negative ale lui Ilie Năstase
Într-un top al tenismenilor cu cele mai multe descalificări în carieră, prima poziție îi aparține, detașat, lui Ilie Năstase, căruia nu întâmplător i-a fost dată porecla „Nasty” (în traducere, „neplăcut”), atât ca un diminutiv al numelui său, cât și ca urmare a comportamentului de pe teren.
Fost lider mondial, Ilie Năstase a fost descalificat de 5 ori în carieră, fiind urmat de 6 jucători care au „bifat” câte două astfel de penalizări drastice în carieră: americanii Jimmy Connors, John McEnroe, Andre Agassi și Vitas Gerulaitis, argentinianul David Nalbandian și austriacul Stefan Koubek.
Un alt record al lui Ilie Năstase: este singurul tenismen din istorie care deține două descalificări consecutive pe „tabloul mondial al rușinii”, ambele în 1974, la interval de câteva luni.
„Tabloul rușinii” a fost publicat de Tennismylife, care a colectat informațiile din baza de date a ATP.
Cele 5 descalificări ale lui Ilie Năstase
- 1974, Indianapolis (SUA): descalificat în setul 2 al meciului cu mexicanul Raul Ramirez (5-7, 5-5).
- 1975, Bournemouth (Anglia): descalificat în primul set al meciului cu francezul Patrick Proisy (5-4).
- 1975, Stockholm (Suedia) – la Turneul Campionilor: descalificat în setul 3 a meciului cu americanul Artur Ashe (6-1, 5-7, 1-4).
- 1976, Palm Springs (SUA): descalificat în setul 2 al meciului cu americanul Roscoe Tanner (3-6, 1-3).
- 1980, New York (SUA) – la Turneul Campionilor: descalificat în setul 3 al meciului cu indianul Vijay Amritraj (3-6, 6-3, 0-1).
TABEL: Cele 52 de descalificări în 48 de ani (38 de tenismeni)
Două dintre cele două descalificări ale lui Ilie Năstase au fost la Turneul Campionilor, în meciuri din grupă. Culmea e că în 1975 a și câștigat turneul, după o finală fulminantă: 6-2, 6-2, 6-1 cu suedezul Björn Borg chiar la Stockholm!
Ca SPORTIV care a(m) jucat tenis-de-câmp… EXACT (!) în perioada de glorie a lui „Nasty” (anii ’60-’70), CU-LEGITIMAȚIE-de-CLUB (adică, dacă doriți, … PROFESIONIST, timp de… 18 ani – !!! –, de la șase la 24 de ani!), ca ROMÂN care… „a(m)-stat-sub-Tricolor” când (n)i s-a cântat IMNUL-NAȚIONAL, fiind, ca JUNIOR în acest sport, campion-național – la dublu – și component al… echipei-naționale – !!! –, participant la competiții-INTERnaționale, în Țară și în străinătate, am și eu, mă-scuzați…, dreptul-MORAL să… ATRAG-ATENȚIA: „(MAI-)UȘOOOR cuuu… PIANU’-pe-SCĂRI!”, căci… NU-TREBUIE să confundăm MAGICIANUL-SPORTIV (!) Năstase cu… RESTUL (Sic!), daaaaaaaaaaaaaaa?!!!
NE DERANJEAZĂ (chiar… FOARTE TARE!!!)… faptul că autorul articolului NU s-a oprit la a discuta… SEPARAT (!) cele două „fețe”/fațete ale lui Ilie Năstase: TENISMAN și… OM!
Apropooo…, așaaaa… („pour-le-plaisir-de-la-discussion/conversation”…), ÎNDRĂZNIM să vă reamintim că a mai existat (pe „court”-uri) și unnn… John McEnroe (!) și mai evoluează și azi… Fabio Fognini!
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA?!!!
„Nasty” in cazul acesta se refera la obraznic, insolent, tupeist, provocator (in sens sexual), pervers (cough, cough), raulean. Un bun exemplu de double entendre.
Pe vremuri sigur nu era „neplacut” deloc. Doar si-a pus poalele in cap prin toata lumea!
Sa trimita careva si generalului in chiloti un memo cum ca epoca disco s-a incheiat acum 40 de ani.
Studio 54 s-a inchis de mult, Diana Ross e strabunica, numai Ilie Nastase se poarta ca un bunic obsedat sexual, imbracat in uniforma alba cu fireturi aurii si dat afara de la casa de nebuni pentru ca a facut propuneri indecente asistentelor, doctoritelor si tuturor femeilor maritate sau nu de la birouri.
Nasty traieste ca rege neincoronat al incorectitudinii politice.
Nu pot sustine ca nu am ras in hohote cand s-a dat la antrenoarea englezoaica la Fed Cup. Babetele intepate ale presei romanesti, belemistii si metooistii au avut bufeuri, stari de lipotimie, lesinuri, s-au hiperventilat, au facut hipertensiune si nici nu cred ca si-au mai revenit dupa cate se pare.
Tare a fost cand l-a facut de ras pe Depardieu suflandu-i amica de sub nas…
Ce să mai spunem: CORRRRECT (NU și… „politic” – Sic! –, dar… CU-ATÂT-MAI-CORECT, nuuuuuu?!!!)
Păiii…, de-aia l-au și poreclit (ENGLEZII!) „Nasty”: era și obraznic, tupeist, rău s.a.m.d., dar se potrivea/COINCIDEA și cu diminutivul-englezesc pentru „Nastase”!!!
Traiasca Cenzurica, Pioshica si cu Fatarnicuta! Parol monser!
La un Roland Garros pe la sfirsitul anilor 70, inceputul anilor 80 a cistigat cele doua premii simultan de cel mai iubit si cel mai destestat jucator, constind in greutatea sa (de 2 ori) in vin de Bordeaux.
A jucat in epoca de debut a clasamentului ATP, cind inca se mai juca cu rachete de lemn si tenisul era si mult spectacol.