Ilie Bolojan: „Nu exclud” ca în 2024 să fiu premier, șef al PNL sau să candidez la președinție. „Nu am aflat încă de ce s-a rupt coaliția cu USR”

2
5665
Ilie Bolojan

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și unul dintre cei mai populari lideri ai PNL, a afirmat într-un interviu acordat lui Cătălin Tolontan, pentru Libertatea, că nu exclude posibilitatea ca, în 2024, să fie premier, șef al PNL sau să candideze chiar la președinția României. Declarațiile vin în contextul erodării masive a popularității liberalilor, pe care actualul președinte al țării, Klaus Iohannis, i-a băgat într-o guvernare dezastruoasă cu PSD.

Liderul liberal din Bihor, fost primar al orașului Oradea în 3 mandate, vorbește la timpul trecut despre mandatele lui Klaus Iohannis, spunând că, dacă în primul (2014-2019) a fost un Guvern PSD și „nu putem spune că s-au făcut lucruri extraordinare”, în schimb în al doilea „părea o perspectivă”, „ar fi putut să fie o treabă bună”, dar “n-a funcționat coaliția”.
Bolojan n-a fost de acord cu actualul Guvern PSD-PNL-UDMR și explică: „N-am fost partizanul coaliției cu PSD, însă sper să meargă. De ce? Partidele mici fac revoluții, partidele mari evoluează. Dacă nu evoluăm ca partid liberal, atunci ne merităm soarta. Tot rămânem în urmă. România nu are timpul acesta! În anumite zone e nevoie de revoluții, în altele din stat, de evoluție. Cum le îmbini e problema. (…) Dacă nici noua coaliție nu merge, vă dați seama că și al doilea mandat al președintelui Iohannis nu va livra. Nu va fi un mandat de succes, asta e cât se poate de clar”.

„Nu am aflat încă de ce s-a rupt coaliția cu USR. Cred că datoria să explice e a conducerii, a oamenilor care au participat la negocieri din partea PNL”

Orădeanul pare printre puținii politicieni români care înțeleg cu adevărat miza: „Avem din nou doi ani fără alegeri. Nu ne oprește nimeni. Putem rezolva o grămadă de probleme, care pot fi rezolvate. Sigur că au apărut evenimente neprevăzute, precum pandemia. Sau creșterea prețurilor la energie, sunt probleme mondiale. Dar, chiar și așa, nu e totuna cum acționează Guvernul. Și dacă Guvernul nu face în 2022 și 2023 și ce trebuie făcut, vor fi niște ani pierduți pentru țara asta. Eu sper să facă. Chiar dacă n-am susținut această coaliție. Pentru că dacă nu fac, se pierd ani, se pierd speranțe, o altă generație va pleca în străinătate“.

În mod surprinzător, Bolojan – unul dintre cei mai puternici lideri ai PNL și, probabil, persoana dintre liberali cu cea mai mare încredere din partea publicului – spune că nu știe nici azi de ce a fost ruptă coaliția cu USR! El spune că încă așteaptă explicații din partea conducerii partidului: „Nu am aflat încă de ce (s-a rupt coaliția cu USR – n. red.). Da, știam că va fi greu cu USR, că nu aveau experiență de guvernare, cu excepția câtorva miniștri din PLUS, care guvernaseră în 2016. Știam că va fi greu și nu am cum să vă spun acum de ce s-a rupt. Că nu știm nici eu, nici alți colegi. Cred că datoria să explice e a conducerii, a vicepreședinților partidului, a oamenilor care au participat la negocieri din partea PNL“.

„Eu sunt un om nepopular. Nu sunt sclavul imaginii, nu fac spectacol, nu sunt un orator deosebit, nu alerg să vă filmez cu telefonul”

Liderul PNL Bihor spune că nu se teme de eșec și că ia în calcul eventualul pas către șefia partidului sau chiar către candidatura la președinție, dar nu consideră că aceasta e problema României. „Ideea asta, că dacă vine cineva în politică este un salvator care va rezolva toate problemele, este o așteptare care nu va fi niciodată confirmată de realitate”, afirmă Bolojan, adăugând că știe despre sine că nu e un personaj charismatic, care să stea cu televizorul în birou și să pună poze pe Facebook.

Eu sunt un om nepopular. Știu că nu am charismă. Eu nu sunt primarul din juriul de la Balul Bobocilor. Adică nu sunt ăla despre care să se zică: «Uite, domle, primarul nostru nu e încruntat și nu e urât, e de treabă, e în juriu la Balul Bobocilor». Nu sunt sclavul imaginii“, a avertizat acesta. „Am un singur om angajat la biroul de presă. Foarte rar citesc mesajele de pe Facebook. Nu cred că noi trebuie să administrăm comunitățile după Facebook, sincer. Eu nu fac spectacol, nu sunt un orator deosebit, nu alerg să vă filmez cu telefonul. Când am fost numit secretar general al Guvernului, ca să știu ce e hardughia aia, am intrat de la subsol, până la etaj. În Palatul Victoria. Am mers prin birouri și ce m-a surprins a fost că aproape în fiecare birou mergea un televizor. Erau pe televiziunile de știri. M-am gândit cum se pot concentra oamenii ăștia dacă le merge televizorul tot timpul? Ai proiecte, ai legi… Cum să te concentrezi? Am luat toate televizoarele din birouri, mai puțin la biroul de presă. Am sunat-o pe Mioara Mantale, care era prefect: doamna Mantale, aveți ceva case de copii? Da. Veniți cu două microbuze și luați-vă televizoarele. Recunosc că am trimis și la Direcția de Asistență Oradea, tot pentru copii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Game over! Djokovici a pierdut procesul și va fi expulzat din Australia. Fatal i-a fost faptul că a devenit idolul anti-vacciniștilor

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* Hal de polițist: s-a dus la o prostituată, drogat, în uniformă, a înșelat-o la bani, apoi a făcut accident și a refuzat verificarea alcoolemiei

* AGENȚII HAOSULUI (3). Extremiștii de la AUR – „Coloana a V-a” a unei puteri străine în România?

* VIDEO. CTP despre asaltul AUR asupra Primăriei din Timișoara: „Asta făceau «Cămășile brune» în Germania anilor ’20-’30”

* Tovarășe Kuzmin, când URSS ne-a smuls cu forța Basarabia și nordul Bucovinei, cine era agresorul? Dar când ne-a impus un regim criminal pentru 45 de ani? Ori când Stalin a omorât prin înfometare peste 10 milioane de ucraineni?

* Mincinoasa Monica Pop, zdrobită cu cifre de DSU: „Astăzi, 392 din cei 441 de pacienți Covid de la ATI sunt nevaccinați, iar 34 din cele 36 de decese sunt ale unor persoane nevaccinate”

* Prejudiciul produs statului de „banda lui Vanghelie”, în noul dosar de corupție: peste 50 de milioane de euro!

* Fost senator PSD, cercetat penal pentru abandon de familie. Liviu Tit Brăiloiu, acuzat că a refuzat să-și recunoască un copil

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (63) / Escală ratată la Judeţeana de Partid

2 COMENTARII

 1. Cu un partid atit de corupt nu ai ce sa faci oricit de multa bunacredinta ai.
  Iar ca sa faci ceva trebuie sa preiei acum partidul si pina la alegeri sa faci curatenie dind afara jumatate din penelisti.
  Nu se va intimpla asta. Mai degraba vei fi eliminat tu Bolojane. Trebuia sa iei atitudine si sa faci opozitie lui Iohannis la timp nu cind e prea tirziu.

 2. Jos palaria! Astept ca un asemenea om sa devina premiier, sau presedinte.
  Gestul cu televizoarele m-a cucerit! Este o abordare-simbol, potrivita momentului. Tara este in acest dezastru si din cauza atitudinii superficiale, lipsite de responsabilitate cu care isi privesc munca numerosii „inalti” functionari sau chiar demnitari.
  E foarte corect reprosul facut conducerii PNL, care a rupt fosta coalitie fara a comunica cu partidul.
  Probabil, au considerat suficient ca au informat ptin Facebook, dupa noul obicei ca hotararile, atitudinile unor personalitati de rang inalt, chiar si deciziile oficiale, sa se comunice prin Facebook, ca adresate grupului de amici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here