VIDEO. CTP despre asaltul AUR asupra Primăriei din Timișoara: „Asta făceau «Cămășile brune» în Germania anilor ’20-’30”

9
6736
Claudiu Pândaru - George Simion - CTP

Publicistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la Digi 24, asaltul de vineri al simpatizanților AUR asupra Primăriei din Timișoara. Gazetarul atrage atenția asupra lozincilor „agresive, violente, grav insultătoare” scandate de „banda lui George Simion”. CTP se întreabă retoric ce s-ar fi întâmplat dacă protestatarii îl găseau pe Dominc Fritz în birou.

CTP aseamănă acțiunea AUR-iștilor lui George Simion cu cea a „Cămășilor brune”, a „detașamentelor de asalt” din Germania anilor ’20-’30, care „năvăleau în instituții publice, ca «să facă dreptate» după regulile lor”.

Moderatorul discuției, Claudiu Pândaru, a rezumat incidentul de la Timișoara: „Zeci de simpatizanți ai partidului AUR au pătruns în sediul Primăriei, unde au scandat împotriva edilului Dominic Fritz și i-au cerut demisia. Ați văzut probabil acele imagini cu protestatarii care încercau să ajungă în birourile primarului. Poliția, Jandarmeria – care asigură paza instituției – nu au intervenit aproape deloc. Poliția a anunțat pe urmă că a deschis un dosar penal”.

CTP a prezentat pericolele reprezentate de manifestările violente ale „acestui partid extremist”.

VIDEO: CTP despre noua acțiune violetă a AUR

Analiza lui Cristian Tudor Popescu

AUR – „o formațiune tumorală din poporul român, care exhibă o propagandă bazată pe xenofobie, pe șovinism, pe antisemitism și pe violență”

 • „Domnule Pândaru, ați reprodus acum doar scandarea «Rușine să vă fie!». Au fost mult mai multe, și am să le citez: «Herr Fritz, nu uita, / Timișoara nu-i a ta!”. Liderul acestui asalt, George Simion, a numit Timișoara «Fritzișoara» – «Minciunile unei părți a presei din Fritzișoara”. Apoi, «Venim peste tine, parașutatule din Germania!», «Ieși afară, javră ordinară!».”
 • „Astfel de scandări mă fac să mă gândesc – și întreg comportamentul acestor indivizi – ce s-ar fi întâmplat dacă se întâlneau cu Dominic Fritz, dacă era în birou Dominic Fritz, și nu plecat în străinătate, cum înțeleg că este. Ce s-ar fi întâmplat acolo? Inși care, pretinde acest domn, veneau în audiență. În audiență, urlând «Venim peste tine, parașutatule din Germania!», «Ieși afară, javră ordinară!».”
 • „Ce vedem de luni bune încoace – sau rele – este un fenomen care afectează orice popor din această lume. Periodic, apare la suprafață o formațiune tumorală din popor, în cazul de față poporul român, care exhibă o propagandă bazată pe xenofobie, pe șovinism, pe antisemitism și pe violență.”
 • „Exemplul cel mai apropiat pentru ce fac acești inși sunt «Cămășile brune», cel mai apropiat ca procedee – nu în timp, pentru că asta se întâmpla în Germania anilor ’20, începutul anilor ’30. «Cămășile brune» sau Sturmabteilung, «detașamentele de asalt». Acei indivizi purtau respectivele cămăși ca semn de identificare, așa cum poartă, am văzut, o serie de inși acolo, acele veste galbene cu AUR pe ele. Și sub acest semn, năvăleau în instituții publice, ca să facă dreptate, după regulile lor, împărțind oamenii în buni germani și răi germani, sau suboameni, și aplicând corecții fizice.”

„Ca și în Germania anilor ’20-’30, autoritățile, respectiv poliția, se făceau că nu văd când se călcau în picioare orice reguli și erau agresați cetățenii și instituțiile”

 • „Acești inși s-au transportat, iată, au fost la Palatul Parlamentului, unde au pătruns pe poarta aceea, intrând în curtea Parlamentului, acum îi vedem aici, cu ceva timp în urmă i-am văzut luând cu asalt Ministerul Sănătății, luând cu asalt Ministerul de Interne, și acum, iată, un nou asalt în această Primărie din Timișoara.”
 • „Ca și atunci, în Germania anilor ’20-’30, autoritățile, respectiv poliția, se făceau că nu văd în momentul în care indivizii ăștia călcau în picioare orice reguli și agresau cetățenii și instituțiile. Așa a făcut și Poliția din Timișoara. Așa au făcut și jandarmii la Palatul Parlamentului, unde inșii ăia au putut să pătrundă acolo forțând porțile, aici, iată, au pătruns nestingheriți în Primărie. Încă o dată, gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Dominic Fritz era acolo!”
 • „Cum să nu intervii? Le interzici accesul în clădire! Păi, am văzut toate imaginile, oamenii aceștia au pătruns în clădire scandând lozinci agresive, violente, grav insultătoare… Cum să-i lași, pe cioporul ăsta de inși, să intre acolo? Nu spune nimeni să intervii în forță asupra lor, dar există mijloace prin care îi împiedici, că de aia sunt organe de ordine – și aici, ca și la Palatul Parlamentului. ‘Vasăzică, nu sunt în stare să țină astfel de grupuri violente în afara instituțiilor statului? Păi, atunci la ce să ne mai așteptăm?”

„Pot să fie atrași din ce în ce mai mulți români de propaganda AUR, în condițiile în care guvernarea dă din ce în ce mai multe rateuri”

 • „Dacă AUR va crește în sondaje cu astfel de acțiuni, asta depinde în primul rând de ce fac partidele aflate la guvernare. Pentru că întotdeauna, în astfel de situații, când apar tumori maligne, cum este acest AUR, ele se pot extinde. Adică poate să crească numărul de celule infectate – bine, în cazul cancerului nu e vorba de o infecție –, pot să fie afectați din ce în ce mai mulți români, pot să fie atrași de propaganda aceasta AUR, în condițiile în care guvernarea actuală dă din ce în ce mai multe rateuri. Asta este ecuația în momentul de față.”
 • „Acești inși nu fac decât să speculeze ceea ce se întâmplă – atitudinea președintelui Iohannis, care a pierdut enorm în încrederea publicului; problemele facturilor la energie, care sunt gestionate cât se poate de prost în momentul ăsta de către Guvern, care stă să explice una, alta, formulare, să faci reclamație…”
 • „Ne găsim într-o situație de urgență, de catastrofă naturală! Dacă au loc inundații, începi să discuți despre regulile care trebuiesc respectate în zonele inundabile? Atunci? Nu! Rezolvi problema, încerci să salvezi oamenii. Așa și acum. Nu poți să lași oamenii să degere în case, să nu aibă cu ce să-și încălzească mâncarea, trebuie să rezolvi această problemă cât țin lunile friguroase de iarnă și după aceea discutăm despre regulament, despre bonusuri și alte lucruri care s-au vehiculat în povestea asta cu Ministerul Energiei, cu ANRE și așa mai departe.”
 • „Deci, Guvernul procedează greșit și acești inși speculează. Să vedem până unde o să meargă această contaminare a românilor de propaganda AUR.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Asaltul „bandei lui Simion” asupra Primăriei Timișoara. Îl căutau pe primarul Fritz. „Au pătruns ilegal, prin forță fizică”

* Mincinoasa Monica Pop, zdrobită cu cifre de DSU: „Astăzi, 392 din cei 441 de pacienți Covid de la ATI sunt nevaccinați, iar 34 din cele 36 de decese sunt ale unor persoane nevaccinate”

* CNN: Rusia pregătește diversiuni și sabotaje în estul Ucrainei, pentru a justifica invadarea țării. Agenți ruși cu însemne ucrainene ar urma să lanseze un fals atac asupra trupelor ruse

* Prejudiciul produs statului de „banda lui Vanghelie”, în noul dosar de corupție: peste 50 de milioane de euro! Azi-noapte a dormit în arest

* Cazul fetițelor călcate pe trecerea de pietoni: Poliția a încercat să fabrice dovezi și să mușamalizeze crima!

* Revoltă spontană în Bolintin Vale, unde un rom ursar a ucis un taximetrist crăpându-i capul cu o piatră. Oamenii sunt terorizați de multă vreme, poliția dă comunicate în limbaj de lemn

* Fost senator PSD, cercetat penal pentru abandon de familie. Liviu Tit Brăiloiu, acuzat că a refuzat să-și recunoască un copil

Fostul director adjunct al STS, prins în flagrant când cerea mită. Generalul Mihalache poftea la un Audi Q8 sau un BMW X7

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (62) / Te iau la pietre, conducător iubit!

* Australia i-a anulat din nou viza lui Djokovici. Ce soluții are sârbul pentru a încerca să joace, totuși, la Australian Open

9 COMENTARII

 1. Nu e nazism, e bolsevism actual. Ei vor sa asmuta oamenii impotriva actualelor autoritati in contextul EU pe care o batjocoresc otova, pregatind populatia sa accepte vasalitatea fata de Rusia. Autoritatile par deja programate sa nu reactioneze, ca si cum se stie ca va urma reluarea starii de lucruri dinainte de desfiintarea URSS, in care nu am crezut catusi de putin….a fost prea rau inainte de noi ca sa poti crede ca rusii pot renunta la apucaturile lor dictatoriale in zona asta…

 2. CE NE „SPUNE” MARIONETA DE LA COTROCENI ?
  CA FACEM PROGRESE IN INDEPEDENTA JUSTITIEI.
  VENALII DE LA ccr AU SPUS CA NU POTI SA „TAI” PRIVILEGIILE DIN SISTEMUL DE JUSTITIE
  „INDEPENDENTA” JUSTITIEI DEPINDE DE BANI.
  predoiu TOCMAI A CRESCUT CU 40-50% VENITURILE IN SISTEMUL DE justitie. PANA LA SFARSITUL ANULUI LE MAI CRESTE CU INCA PE ATAT
  DE ACEEA S-AU FACUT PROGRESE IN INDEPENDENTA JUSTITIEI.
  DE ACEEA LE VOR DUBLA VENITURILE ANUAL. SA FIE MAI INDEPENDENTI. CA dorneanu.

 3. România se uită, cu disperare, către partenerii din Alianță ca, la o adică, să vină să ne sprijine într-un eventual conflict cu Putin și omuleții săi verzi. Același NATO se uită însă la biata Românie cum stă neputincioasă, în genunchi, în fața a doi scelerați – Șoșoacă și Simion. Cred că un pluton de soldați ruși, chiar și beți, ar intra nestingheriți în Palatul Cotroceni sau în sediul Guvernului României, fără ca „brațul înarmat” al statului român să ridice din sprânceană. Asta se vede din interior. Asta se vede și din afara României – un popor laș, cu mintea rătăcită, care privește cu resemnare o gașcă de indivizi cu probleme psihice determinați să distrgă și puținul rămas, în lupta cu „dușmanul de clasă”. Astăzi acesta este USR, mâine va fi INC, PRL sau cum s-or abrevia numele noilor formațiuni care se vor opune mastodontului infracțional PSD-PNL-ALDE-UDMR-PMP-ProRomânia. Aici suntem. Și toate acestea cu binecuvântarea și sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, președintelui Academiei Române și truusturilor de presă hrănite din banii furați, de 32 de ani, de membrii partidelor amintite mai sus.

 4. CTP aici nu e cel mai bun pedagog. Comparațiile sunt percepute simetric. A=B, deci B=A. Un elev care nu-și poate imagina interbelicul o să creadă că ăia erau exact ca ăștia.
  Esența problemei e că Simion a atacat USR-ul, ca să vină la Timișoara înapoi primarul sprijinit în 2012 de USL.

 5. Simion face actiuni diversioniste pregatind invazia Ucrainei. Simion si AUR sunt create special pentru a avea un spate asigurat rusilor. Prosti romanii care i-au votat si care au fost pacaliti in asemenea hal.

 6. ‘ATURMABTEILUNG’ nu exista, poate STURMABTEILUNG si inseamna „divizia de furtuna”. „Detasamentul de asalt”, se numea ANGRIFFKOMANDO! Banuiesc ca ati tastat gresit prima litera, A in loc de S, ele fiind alaturate insa traducerea facuta nu este corecta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here