Cum se aplică legea în Norvegia. Premierul Solberg: “Dacă lăsam naționala să plece în România, însemna să favorizăm fotbaliștii față de norvegieni în general”

0
4151
Erna Solberg, premierul Norvegiei, a explicat că nu era normal să se facă excepții în privința fotbalului când restul populației respectă aceleași reguli. FOTO: EPA

Cazul naționalei de fotbal a Norvegiei, oprită de autorități pe aeroport înainte să vină în România pentru un meci cu “tricolorii” în Liga Națiunilor, este un exemplu în sine al distanței uriașe care ne separă în privința gradului de responsabilitate la toate nivelurile societății.

În Norvegia, cei care au intrat în contact cu persoane bolnave de Covid intră imediat în izolare, până când se clarifică dacă s-au infectat sau nu. Regula li se aplică tuturor, de la ultimul paznic de magazin până la premierul țării. Inclusiv fotbaliștilor, care au fost opriți să plece pentru că fuseseră în contact cu un coechipier bolnav.

Pentru autorități, această regulă nu suferă derogări și n-a beneficiat de excepție nici naționala de fotbal, care acum riscă să piardă meciul cu România cu 0-3 la masa verde, prin neprezentare.

Erna Solberg, premierul Norvegiei, a clarificat lucrurile. Ea a explicat, pentru NTB, conform Spotmedia.ro, că s-a urmat protocolul medical și că nu-și permite nimeni să favorizeze fotbalul în timp ce restul norvegienilor se supun aceleiași reguli.

Erna Solberg: „Dacă nu am fi făcut asta (să oprească naționala să plece la București), am fi fost mult mai puțin stricți cu fotbalul decât suntem cu norvegienii în general. Trebuie să ținem cont că luăm masuri mai stricte decât alte țări. În alte locuri, contacții apropiați ai oamenilor infectați nu sunt carantinați, dar asta înseamnă că infecția se poate răspândi mai rapid. Din acest motiv, noi avem măsuri stricte. Multe țări din jurul nostru nu iau măsurile noastre, dar din acest motiv rata de infecție din Norvegia e mai mică“.

Înainte ca delegația Norvegiei să plece spre București s-a aflat că fotbalistul Omar Elabdellaoui este infectat cu Covid-19. Tot lotul a fost considerat suspect de autoritățile medicale și, conform protocolului la nivel național, n-a mai fost lăsat să plece din țară.

Meciul nu s-a mai jucat și acum se așteaptă o decizie a UEFA.

Alături de Finlanda, Norvegia este țara europeană unde virusul a fost cel mai bine stăpânit. În 9 luni, sunt până acum 29.514 cazuri confirmate la o populație de 5,43 milioane de locuitori, adică o incidență de 5,43 la mia de locuitori. În acest moment, în toată Norvegia sunt doar 10.195 de bolnavi. Alți 19.025 s-au vindecat și doar 294 de oameni au murit din cauza virusului.

Până acum, în țara scandinavă n-au existat proteste împotriva măsurilor de protecție anti-Covid, gradul de respectare a regulilor a fost unul foarte ridicat, iar conspiraționiștii au rămas cazuri izolate.

România, țară cu circa 19 milioane de locuitori, e pe locul 18 în Europa la gradul de infectare a populației. Numai luni s-a îmbolnăvit un număr de oameni care reprezintă aproape jumătate din totalul cazurilor active existente acum în Norvegia. Sunt consemnate 365.212 cazuri de la începutul pandemiei, adică 19 la mia de locuitori (de aproape 4 ori mai mult decât în Norvegia). Avem 109.504 bolnavi în acest moment, iar numărul deceselor a urcat la 9.075.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.