Guvernul lasă Bucureștiul, în 2022, cu jumătate din veniturile acestui an! Nicușor Dan e disperat: doar 200 de milioane de euro pentru întreținerea întregului oraș

2
744
Nicușor Dan a arătat, într-un grafic simplu, cum Guvernul PSD-PNL a lăsat fără finanțare Bucureștiul pe 2022

Planul PSD-PNL de sacrificare a milioanelor de locuitori ai Bucureștiului doar pentru a-l vedea îndepărtat pe primarul Nicușor Dan merge înainte imperturbabil: proiectul bugetului de stat pe 2022 prevede că Primăria Capitalei va trebui să administreze orașul, un an întreg, cu doar 200 de milioane de euro. Cu acești bani este, practic, imposibil să se acopere măcar operațiunile elementare de întreținere a infrastructurii, pentru a nu se mai vorbi și de investiții.

Situația este atât de gravă încât Nicușor Dan – care până acum a evitat să răspundă insultelor publice și provocărilor aruncate de instabilul ministru PSD al Finanțelor, Adrian Câciu – a fost nevoit să organizeze o conferință de presă. Primarul este pur și simplu disperat: Guvernul Ciucă îi face imposibilă misiunea de a administra orașul.

Sabotajul neașteptat venit tocmai de la liberalii care l-au susținut pe Nicușor Dan să câștige Primăria

Bucureștiul va primi în 2022 chiar mai puțini bani decât a primit Gabriela Firea de la Guvernul PNL în 2020, când nu exista această explozie a prețurilor la carburant și energie.
În primăvara acestui an, bazându-se pe faptul că PNL îl va ajuta să redreseze orașul după ce-l sprijinise să câștige alegerile în septembrie 2020, Nicușor Dan a propus un proiect de buget de 7 miliarde de lei. La presiunile USR, proiectul a fost respins și revizuit în jos, la doar 5 miliarde – sumă care s-a dovedit realistă, pentru că, spre supriza tuturor, premierul liberal Florin Cîțu a început să-și saboteze propriul primar, nealocându-i banii așteptați.

Nici Cîțu, nici succesorul său în fruntea Guvernului, generalul Ciucă, n-au alocat vreun ban Bucureștiului la rectificările bugetare, așa că veniturile reale ale orașului au rămas în 2021 la doar 4 miliarde de lei.

Totul arată a răzbunare pe un primar care nu vrea să se înregimenteze politic (Nicușor Dan a refuzat să intre în PNL sau USR) și care trebuie dat jos cât mai repede pentru că încurcă pe toată lumea. Pentru asta, sunt sacrifiați milioane de locuitori.

Bucureștiul e principala sursă de taxe pentru Guvern, care în schimb pedepsește orașul și-l subfinanțează sistematic

Conform datelor ANAF prelucrate de Profit.ro, Bucureștiul îndeasă în buzunarele Guvernului, doar din impozitele pe salarii și pe profit, 11,26 miliarde de lei – adică 46,4% din totalul sumei colectate la nivelul întregii țări. Dar înapoi se vor întoarce doar 2 miliarde!
Asta, în condițiile în care același Guvern a alocat sume mărite, pentru 2022, tuturor celorlalte mari orașe din România, luând în calcul cheltuielile suplimentare cu combustibilul și termoficarea.

PNL a predat, dealtfel, complet Capitala în mâinile PSD, cedându-i și Prefectura – unde va fi instalat un apropiat al Gabrielei Firea. Lăsat fără bani, bombardat cu controale de la Ministerul de Finanțe, sabotat de Prefect și tocat zi de zi de aparatul de propagandă de la televiziunile oligarhilor, Nicușor Dan va fi într-o situație imposibilă. E de așteptat ca totul să se finalizeze cu o soluție „salvatoare” venită tot pe filiera Dan Voiculescu – PSD: demiterea actualului primar și întoarcerea prietenei „dezvoltatorilor” imobiliari, Gabriela Firea.

Nicușor Dan a explicat marți că îi va fi pur și simplu imposibil să finanțeze, cu doar un miliard de lei (200 de milioane de euro), funcționarea spitalelor, asfaltarea străzilor, repararea rețelei de termoficare, iluminatul public, consolidarea clădirilor cu risc seismic, funcționarea instituțiilor de cultură etc.

Primarul Nicușor Dan după ce Guvernul Ciucă i-a rezervat aceeași subvenție ca în 2021: „Am cerut în mod repetat Ministerului Finanțelor să susțină Bucureștiul, dar suntem ignorați”

Așa cum arată proiectul bugetului de stat pentru 2022, Primăria Capitalei va avea venituri reale la jumătate față de acest an! E o situație foarte gravă, pe care sunt obligat s-o semnalez public. De aceea am făcut declarația de presă extraordinară de azi.

În acest an, Primăria Capitalei a avut venituri reale de circa 4 miliarde de lei, dintre care 2 miliarde au însemnat subvenții pentru termoficare și pentru transportul public, ceea ce ne-a lăsat cu 2 miliarde de lei pentru toate celelalte probleme ale Capitalei.

În 2022, pentru PMB se preconizează venituri la același nivel – tot 4 miliarde de lei – dar, în condițiile creșterii puternice a prețurilor la energie, subvenția pentru termoficare va trebui majorată cu 1 miliard de lei, urmând să plătim subvenții totale de 3 miliarde de lei pentru termoficare și transport public, rămânându-ne efectiv doar 1 miliard de lei pentru a gestiona restul activităților.

Cum se poate descurca Bucureștiul în 2022 cu jumătate din banii pe 2021 pentru a asigura finanțarea spitalelor, pentru a asfalta și repara străzi, pentru a repara rețele de termoficare, pentru iluminat public, semaforizare, consolidarea clădirilor cu risc seismic, funcționarea instituțiilor de cultură și toate celelalte?!

Am cerut în mod repetat Ministerului Finanțelor să susțină Bucureștiul pentru a face față scumpirilor din energie, dar nevoile Capitalei au fost până acum ignorate.

O primă variantă propusă a fost susținerea, proporțional cu celelalte localități, a unei părți din subvenția pe termoficare. În bugetul național sunt ZERO lei din cei 960 de milioane solicitați pentru a acoperi creșterea prețurilor în termoficare.

O a doua variantă a fost ca sectoarele Capitalei să fie implicate în acoperirea creșterii prețurilor la termoficare. Dintre cele 10 miliarde de lei alocate în total Bucureștiului, 4 miliarde sunt pentru PMB (subvențiile sunt incluse), iar 6 miliarde de lei pentru primăriile de sector, deci, cu ajutorul Guvernului și cu participarea primăriilor de sector, există posibilitatea unei realocări interne la nivelul administrației locale bucureștene.

Fac apel public către Guvern și Parlament să ajute Bucureștiul, fiindcă va fi imposibil pentru Primăria Capitalei să administreze orașul anul viitor cu jumătate din banii efectivi pe care i-a avut în acest an!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Mineriada lui Simion. Protestatarii AUR au luat cu asalt Parlamentul. Sute de oameni au pătruns în curte și au vandalizat mașini. SPP a blocat ușile

* Tensiuni majore în PNL. Cîțu: Premierul Ciucă să dea explicații în partid despre buget. S-a cedat iar în fața PSD, adoptându-se măsuri sociale prin sacrificarea investițiilor

* VIDEO. Sorin Grindeanu nu poate arăta cartea pe care ar fi scris-o împreună cu tatăl său! El se ascunde în spatele unei înșelătorii pe care a făcut-o în 2017. Dezvăluirile vin de la soțul lui Clotilde Armand, matematician de elită

* Parlamentul ca o mahala: grobianul PSD-ist Solomon l-a lovit pe istericul AUR-ist Ciubuc: „Prostule, hai, pleacă!”. Plus cotocodăcelile Șoșoacei: „Criminalilor! Îmi băgați soțul la pușcărie!”

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Guvernul dă liber la cheltuieli de lux pe bani publici, în instituții conduse de „oamenii lui Dragnea”! Ordonanță de urgență: pot fi cumpărate limuzine fără limită de preț

* La doar 36 de ani, liderul deputaților PSD are împrumuturi acordate de 800.000 lei. Alfred Simonis a primit cadouri de 135.000 euro

* Români nevaccinați îi scuipă și înjură pe medici la intrarea în țară. „Carantinăm autocare întregi. 100% nevaccinați. Prognostic trist pentru ce va fi din ianuarie în România”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (33) / Moartea bate la ușă

* Candidații regimului comunist din China câștigă alegerile din Hong Kong după modelul sovietic din România în 1948. Absenteism-record de 70%

2 COMENTARII

  1. Bine, totul era de asteptat. Din moment ce liberalii au lasat ministerul finantelor pe mana PSD, prefectul capitalei pe mana PSD si i-au facut vrajitoarei Firea un minister pe persoana fizica, pedepsirea bucurestenilor pentru ceea ce au votat era ceva de neratat pentru nesimtitii pesedisti. Pentru ca asa stiu ei sa guverneze; numai cu razbunare si ranchiuna. Daca asa cred pesedistii ca vor castiga voturi, se inseala amarnic. Oricum, fiecare pasare pe limba ei pierde, asa ca … PSD s-ar putea sa nu mai aiba nici 20 % la vitoarele alegeri. Si din moment ce nu majoreaza pensiile, nu dau nimic la salarii, alocatiile-s moarte-n papusoi si ei au ministerul de finante ma astept sa nu mai ia nici 15%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here