Se alege praful de „înghețarea salariilor”. Proteste și greve spontane în spitale, după ce Guvernul a cedat în fața polițiștilor și a ceferiștilor

1
512
În spitalele din întreaga țară s-au declanșat miercuri protestele. Oamenii cer majorări salariale

Proteste spontane au izbucnit miercuri în întregul sistem sanitar din țară, sindicaliștii presând Guvernul să crească salariile tuturor angajaților din sistem și să acorde sporurile pentru personalul TESA. Pentru că grevele sunt interzise pe durata stării de alertă, Federația Solidaritatea Sindicală cheamă oamenii să iasă în pauza de masă în curtea unităților, să rămână la proteste peste program sau să vină la locul de muncă, pentru a-și susține revendicările, în timpul lor liber.

Guvernul PSD-PNL a anunțat acum câteva zile că va îngheța salariile bugetarilor în 2022, dar a cedat deja la presiunea polițiștilor și a ceferiștilor, cărora le-a acordat majorările cerute.

Tensiunile din sistemul sanitar s-au acumulat în ultimul an, oamenii fiind foarte nemulțumiți de faptul că Guvernul le cere, pe de o parte, să lupte cu pandemia în condiții foarte dificile, iar pe de altă parte li se taie din venituri pe toate părțile. De la Spitalul de Urgență Floreasca, de exemplu, au demisionat un număr foarte mare de angajați care s-au îndreptat fie spre spitalele finanțate de Primărie, fie spre cele private, deoarece Guvernul a tăiat și limitat sporurile.

Medicii care sunt și cadre universitare au fost, de asemenea, luați la ochi de Guvern. Legea permite ca profesorii care activează în spitale și instruiesc practic studenții să primească „până la 50%” din salariul de bază. Un ordin venit de la minister a notificat managerii spitalelor să nu le mai dea nimic acestor medici.

În acest context tensionat, „doar o mișcare de amploare are șanse reale de a obține drepturile salariale cuvenite”, a sunat chemarea Federației Solidaritatea Sanitară.

Reprezentanții SANITAS, alt mare sindicat din Sănătate, au recurs la altă strategie de protest: „Începând de astăzi, pe perioadă nedeterminată, personalul medico-sanitar, auxiliar și personalul TESA din unitățile sanitare din toată țara vor fi în grevă japoneză”.

Liderii de sindicate și-au învățat membrii cum să organizeze grevele evitând interdicțiile din perioada stării de alertă: „Un protest util este o acţiune ce are vizibilitate, amploare, indică o nemulţumire reală şi oferă tuturor lucrătorilor nemulţumiţi posibilitatea de a participa la el. Amploarea percepută a nedreptăţii este proporţională cu numărul lucrătorilor care manifestă pentru ea. Cum poate fi organizat un protest util în condiţiile în care greva este interzisă? Ieşind în pauza de masă în curtea unităţilor sau rămânând la sfârşitul programului în curtea unităţii câteva minute ori prezentându-vă de acasă în curtea unităţii la o oră stabilită“.

Bulgărele de zăpadă al revendicărilor sindicale a început să se rostogolească la Interne, unde ministrul Lucian Bode a cedat presiunii polițiștilor.

Acum câteva zile, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, s-a făcut de râs când a anunțat dimineața, în fața grevei spontane a ceferiștilor, că nu va ceda și că e exclusă orice majorare salarială, iar seara a comunicat că salariile vor fi mărite cu 10%.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Mineriada lui Simion. Protestatarii AUR au luat cu asalt Parlamentul. Sute de oameni au pătruns în curte și au vandalizat mașini. SPP a blocat ușile

* Tensiuni majore în PNL. Cîțu: Premierul Ciucă să dea explicații în partid despre buget. S-a cedat iar în fața PSD, adoptându-se măsuri sociale prin sacrificarea investițiilor

* VIDEO. Sorin Grindeanu nu poate arăta cartea pe care ar fi scris-o împreună cu tatăl său! El se ascunde în spatele unei înșelătorii pe care a făcut-o în 2017. Dezvăluirile vin de la soțul lui Clotilde Armand, matematician de elită

* Parlamentul ca o mahala: grobianul PSD-ist Solomon l-a lovit pe istericul AUR-ist Ciubuc: „Prostule, hai, pleacă!”. Plus cotocodăcelile Șoșoacei: „Criminalilor! Îmi băgați soțul la pușcărie!”

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Guvernul dă liber la cheltuieli de lux pe bani publici, în instituții conduse de „oamenii lui Dragnea”! Ordonanță de urgență: pot fi cumpărate limuzine fără limită de preț

* La doar 36 de ani, liderul deputaților PSD are împrumuturi acordate de 800.000 lei. Alfred Simonis a primit cadouri de 135.000 euro

* Români nevaccinați îi scuipă și înjură pe medici la intrarea în țară. „Carantinăm autocare întregi. 100% nevaccinați. Prognostic trist pentru ce va fi din ianuarie în România”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (33) / Moartea bate la ușă

* Candidații regimului comunist din China câștigă alegerile din Hong Kong după modelul sovietic din România în 1948. Absenteism-record de 70%

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here