Tensiuni majore în PNL. Cîțu: Premierul Ciucă să dea explicații în partid despre buget. S-a cedat iar în fața PSD, adoptându-se măsuri sociale prin sacrificarea investițiilor

2
1259
Florin Cîțu (stânga) așteaptă explicații de la Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă va trebui să dea explicații în Biroul Executiv al PNL după ce a sacrificat partea liberală din programul de guvernare pentru a satisface cerințele PSD, a anunțat Florin Cîțu într-un interviu acordat pentru Digi 24. Urmează ca lideri PNL să decidă dacă acceptă această nouă capitulare în fața social-democraților, după ce au pierdut deja negocierile pentru formarea Guvernului și împărțirea prefecturilor.

Mărul discordiei îl reprezintă bugetul de investiții pentru 2022. PNL a stabilit plafonul minim de 7% din PIB alocat proiectelor de infrastructură într-un an critic, în care ar trebui să vină și bani mulți din PNRR și trebuie cofinanțate o mulțime de șantiere. Însă premierul Ciucă a acceptat ca pragul să fie de doar 6,7%, direcționând banii la măsurile sociale pe care le vrea PSD.

„Vom vedea dacă PNL este dispus să meargă mai departe cu acest compromis în coaliție”

Această situație a apărut deși plafonul de 7% din PIB pentru investiții fusese convenit în programul de guvernare de PSD împreună cu PNL. Din asta rezultă indirect că social-democrații i-au tras pe sfoară pe liberali, asigurându-i că sunt de acord cu această măsură, apoi făcându-și bugetul așa cum au vrut ei. Cîțu spune acum: „Este un compromis. Vom vedea dacă PNL este dispus să meargă mai departe și cu acest compromis în coaliție. Am cerut în coaliție să se respecte programul de guvernare, nu mă interesează altceva. Nu se respectă în multe (locuri – n. red.), este 6,7% în loc de 7% (la investiții – n. red.). Sunt acolo și alte decizii care nu au fost în programul de guvernare și sunt făcute. La multe dintre ele am zis în regulă, mergem mai departe, nu au fost linii roșii”.

Cîțu e nemulțumit că accentul se mută „de la un buget care se baza pe investiții la un buget care alocă mai puține resurse investițiilor și mai multe pachetelor sociale. Va trebui ca premierul să vină în Biroul Executiv să prezinte bugetul. Când se întoarce de la Bruxelles, trebuie să vină să prezinte colegilor liberali, pentru că este premierul PNL”.

Tensiunile sunt însă doar interne, în PNL, și nu vor afecta coaliția cu PSD, dă asigurări Cîțu: „PNL nu va fi cel care va arunca țara în aer, să nu avem un buget, dar PNL spune că fără investiții punem în pericol toate creșterile pe partea socială”.

Pe 23 decembrie e așteptat votul final prin care Parlamentul ar urma să valideze bugetul pe 2022.

Alte declarații ale lui Florin Cîțu

 • „Când s-a negociat coaliția, fiecare partid a venit cu câteva cerințe pentru electoratul său. Pentru noi sunt foarte importante investițiile. Am ținut foarte mult la procentul de 7% din PIB pentru investiții, procentul era legat de pachetul social propus de PSD. Am spus că «dacă vreți o creștere de pensii peste ce am propus noi, e nevoie să producem mai mult ca să putem plăti». Formula PSD în 2017-2019, să dai ce nu ai, nu a funcționat, a produs dezastru.”
 • „S-a făcut acest buget – am spus de la început că nu vreau să intervin peste premier și miniștri. La Senat am avut o creștere a bugetului de 1,5%, la Cameră de 15%. Nu am intervenit, dar am cerut în coaliție să fie respectat programul de guvernare.”
 • „Deja se schimbă paradigma: trecem de la un buget bazat pe investiții la alt tip de buget.”
 • „Chiar nu știu de ce nu a respectat premierul programul de guvernare. Aceasta e dezamăgirea mea.”
 • „Premierul va trebui să vină în Biroul Executiv (al PNL – n. red.), să prezinte bugetul colegilor. Nici nu știu dacă știa până cândam adus eu discuția.”
 • „Riscul e ca după aceste creșteri de salarii și pensii, la rectificarea bugetară să se taie de la investiții.”
 • „PNL vede cum au fost găsite resurse pentru toate măsurile PSD, dar pentru măsurile PNL nu. Am trecut de la antreprenorul-erou la a face antreprenorul-infractor. Dar funcționarul care nu plătește concediul medical către firme când va face închisoare?”
 • „Văd riscul scăderii investițiilor în România. Anul acesta, investițiile directe sunt mai mari decât în 2020 și 2019. Am reușit acest lucru pentru că am schimbat modul de lucru cu antreprenorii.”
 • „Dacă vom permite derapaje, costul pentru România s-ar putea să fie prea mare.”
 • „Privit din afară, așa pare (că PSD trage de timp cu Certificatul Covid – n. red.). Timpul curge în defavoarea noastră. Tot primesc variante ale legii de la premier sau din coaliție.”
 • „Nu vreau ca pe banii publici să se plătească testele pentru nevaccinați, când există vaccin gratuit.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* VIDEO. Sorin Grindeanu nu poate arăta cartea pe care ar fi scris-o împreună cu tatăl său! El se ascunde în spatele unei înșelătorii pe care a făcut-o în 2017. Dezvăluirile vin de la soțul lui Clotilde Armand, matematician de elită

* Guvernul dă liber la cheltuieli de lux pe bani publici, în instituții conduse de „oamenii lui Dragnea”! Ordonanță de urgență: pot fi cumpărate limuzine fără limită de preț

* Planul diabolic al unui primar din partidul lui Ponta: incendierea propriei primării, ca să distrugă documente. Arestat preventiv pentru 30 de zile

* PNL Iași, ultimatum pentru Cîțu: „Există riscul atingerii unui fir roșu în relația cu conducerea centrală“

* La doar 36 de ani, liderul deputaților PSD are împrumuturi acordate de 800.000 lei. Alfred Simonis a primit cadouri de 135.000 euro

* Români nevaccinați îi scuipă și înjură pe medici la intrarea în țară. „Carantinăm autocare întregi. 100% nevaccinați. Prognostic trist pentru ce va fi din ianuarie în România”

* Educatoarele prinse că furau de la gura copiilor de creșă își umpluseră casele, podurile și pivnițele cu dulciuri, carne, zahăr, ulei, chiar și praf de copt și castraveți murați

* SERIAL (31). Cum a fost spart mitingul lui Ceaușescu (VIDEO)

* Candidații regimului comunist din China câștigă alegerile din Hong Kong după modelul sovietic din România în 1948. Absenteism-record de 70%

* După două luni în care a dispărut, tenismena Shuai Peng retractează acuzațiile de viol aduse unui lider chinez. „Am fost înțeleasă greșit”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here