PSD își vrea Capitala înapoi și se răzbună crunt pe locuitorii ei. Câciu, ministrul Finanțelor: „Bucureștiul are bani!”. Guvernul n-a comentat la subvențiile pentru căldură acordate celorlalte mari orașe

2
4528
Abia venit la Ministerul de Finanțe, Adrian Câciu are ca unice preocupări răzbunările isterice și agenda de propagandă a PSD

După ce Guvernul a primit fără comentarii cereri de subvenții în valoare de 3 miliarde de lei la energia termică pentru toate celelalte mari orașe ale României, noul ministru PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, strâmbă din nas când vine vorba de București pe motiv că „orașul are bani“, trecând la amenințări și jigniri la adresa primarului Nicușor Dan. Susținut puternic de aparatul de propagandă al trustului lui Dan Voiculescu, PSD pornește astfel ofensiva pentru recâștigarea Capitalei pierdute anul trecut, iar primul pas este răzbunarea cruntă pe populație.

Nicușor Dan fusese sabotat, în ultimele luni, și de Florin Cîțu, fostul premier nemulțumit că primarul nu a vrut să se facă membru al PNL și că, în campania electorală internă, l-a susținut pe Ludovic Orban. Cîțu a invocat diverse motive pentru a nu plăti subvenția la energie cerută de primar, lovind astfel indirect în locuitorii Bucureștiului.

Atacul a fost reluat, de data asta mult mai agresiv, de masonul Adrian Câciu, instalat de Marcel Ciolacu la șefia Ministerului de Finanțe. Câciu a pretins că „Bucureștiul are bani“ pentru subvenția la căldură, dar nu știe să-i folosească deoarece „cineva nu e bun gospodar“ – aluzie străvezie la Nicușor Dan.

Salvarea poate veni doar de la premierul Ciucă. Acesta s-a întâlnit deja cu Nicușor Dan și a scris pe Facebook despre problemele majore ale orașului pe care i le-a prezentat primarul

La fel ca de fiecare dată în astfel de situații, Antena 3 a preluat atacurile și le-a dat amploare, profitând de apatia și pe alocuri chiar resentimentele unor liberali și USR-iști, care în loc să explice situația reală, au preferat să nu comenteze sau să-l acuze tot pe Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a încercat să aplaneze situația și să deschidă porți de discuție cu noii guvernanți. Nicușor Dan s-a întâlnit sâmbătă cu premierul Nicolae Ciucă. Șeful Guvernului s-a arătat mai deschis colaborării: „Temele abordate au fost subvenția la caldură, investițiile necesare pentru preluarea ELCEN, împărțirea bugetului între Primăria Generală și bugetele de sector, plafonul de îndatorare al Primăriei Generale și urbanism și controlul de stat în urbanism. Scopul întâlnirii a fost, în primul rând, acela de a mă asigura ca bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă dar și de a mă informa cu privire la problemele cu care se confruntă Primăria Generală“.

Nicușor Dan a anunțat că ar dori să se întâlnească și cu Ministrul de Finanțe, avertizându-l pe acesta despre răzbunările meschine ale Gabrielei Firea: „După întâlnirea de sâmbătă cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă, îmi doresc să am în perioada următoare și o întâlnire cu domnul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu. Îi voi prezenta domnului Câciu chestiunile financiare care privesc Primăria Capitalei, ca să aibă informațiile direct de la sursă. E important un dialog direct, fiindcă domnul ministru nu se poate baza pe informațiile de la Gabriela Firea, care pare să-și mintă și colegii de partid, nu doar bucureștenii. Vreau să existe o bună colaborare între Primăria Municipiului București și noul Guvern, fiindcă trebuie să lucrăm împreună pentru interesul bucureștenilor. Provocarea de conflicte și utilizarea de poziții ministeriale pentru ambiții personale, așa cum face deja din primele zile fostul primar al Capitalei, vor dezgusta foarte repede cetățenii“.

PSD se folosește de explozia prețului la energie pentru a le da o lecție bucureștenilor care au scos-o pe Firea din Primăria Capitalei

Câciu se comportă însă în continuare isteric, fără nicio legătură cu prestanța pe care ar impune-o postul ocupat și lăsând să se întrevadă serioase probleme de echilibru psihic. Vineri, după ședința de Guvern, ministrul PSD al Finanțelor s-a lansat în atacuri fără nicio bază reală, în fapt o prelungire a calomniilor proferate de un an încoace de Gabriela Firea: „Trebuie să ne vedem cu Nicușor Dan. E foarte simplu să spunem că alocăm bani. Primăria Capitalei are bani! Un primar gospodar putea să mute prin hotărârea CGMB, să rezolve problemele pe baza rectificărilor interne. Noi avem cum să alocăm acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și aplicată cu domnul primar general pentru că este vorba despre oameni. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dumneavoastră și nu avem nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar, că n-are bani sau că cineva nu-l finanțează. După această minivacanță – pentru că unii probabil nu sunt la muncă, vorbesc despre primari, mai ales despre Nicusor Dan – vom avea o discuție cu miniștrii de resort și cu domnul primar general, care trebuie să înțeleagă un lucru: banii de la bugetul de stat vin, dar banii aceia trebuie folosiți nu pentru a sta în conturi prost distribuiți“.

Furia cu care Adrian Câciu s-a năpustit asupra Bucureștiului este absolut surprinzătoare, în condițiile în care acesta e ministru de nicio săptămână, n-a discutat cu cei implicați și n-a văzut datele contabile. Primăria a cerut 936 de milioane de lei pentru subvenționarea prețului la căldură în această iarnă, în condițiile exploziei prețurilor la energie la nivel mondial, nu doar în România. Toată lumea știe acest lucru, mai puțin noul ministru de Finanțe, care folosește conjunctura ca pe o bâtă politică. Iar cei loviți sunt bucureștenii, cărora PSD vrea să le dea o lecție pentru votul din septembrie 2020.

Erorile primarului Nicușor Dan au făcut ca acesta să se afle acum singur în fața atacului furibund al PSD-iștilor intrați în Guvern și al trusturilor lor de presă

Pierderea Bucureștiului a fost resimțită puternic în întregul partid, iar răzbunătoarea Gabriela Firea nu poate nici azi să-și revină din șoc. Ocazia revanșei pare să se fi ivit acum, când PSD a revenit la putere în Guvern, PNL este în degringoladă totală iar liderul USR București, Vlad Voiculescu, este în relații foarte tensionate cu Nicușor Dan.

Primarul, rămas independent, se vede acum izolat după ce un an întreg a refuzat să le dea drept de semnătură viceprimarilor de la PNL și USR, iar liberalii sunt conduși de Florin Cîțu, inamicul lui Ludovic Orban, fostul președinte de partid care a susținut alegerea lui Nicușor Dan.

Pe acest fundal, bucureștenii ar putea fi salvați doar de o intervenție fermă a premierului Nicolae Ciucă. Acesta ar putea dispune acordarea subvenției pentru oraș fără să mai aștepte după izbucnirile isterice ale ministrului Câciu – cel din urmă se profilează a fi una dintre marile probleme ale acestui Guvern.

Comportament de ministru: Câciu a cerut vineri întâlnire cu Nicușor Dan, amenințându-l cu sancțiuni. După ce primarul a spus sâmbătă că vrea să discute și cu ministrul de Finanțe, acesta a reacționat cu noi amenințări, nemulțumit că n-a fost sunat personal!

Comportamentul ministrului de Finanțe frizează efectiv nebunia. Vineri, el a cerut o întâlnire cu Nicușor Dan, amenințându-l cu controale și cu acțiuni punitive: „Aș vrea ca săptămâna viitoare, poate de pe 10 decembrie încolo, să închidem această situație. Și să știți că există instrumente, poate dânsul ne privește și trebuie să înțeleagă că trebuie să avem o discuție în interesul cetățenilor. Nu vrem să ajungem în acțiuni de control, în acțiuni în care trebuie ca stat să luăm măsuri pentru protejarea propriilor cetățeni față de un primar ales de cetățeni“.

Sâmbătă, Nicușor Dan a transmis, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă, dorința de a se întâlni și cu ministrul Câciu. Acesta a reacționat din nou isteric, cu noi amenințări și frustrări infantile: „Sunteţi doar la un telefon distanţă pentru a stabili o întâlnire. Discuţia va fi nu numai despre contabilitate şi bugetul anului viitor, ci mai ales despre modul în care finanţarea se transformă în servicii publice concrete şi de calitate pentru bucureşteni. Mulţumesc! P.S.: Aş fi preferat să mă sunaţi, dumneavoastră aţi preferat marketingul. Este ok“.

Gabriela Firea a lăsat în urmă un oraș în faliment, care mai avea rezerve de 3 milioane de lei, datorii de 3 miliarde, conturile blocate și probleme cu toți furnizorii din cauza întârzierii la plată a facturilor. În 4 ani, Firea a reabilitat doar 7,6% din rețeaua de termoficare, ceea ce a făcut ca în iarna 2020-2021 sistemul să colapseze. Prin tăieri masive de cheltuieli mai ales de la capitolul spectacole, festivaluri, luminițe etc (sute de milioane de lei cheltuiți anual în administrația Firea), Nicușor Dan a reușit mai întâi să stabilizeze bugetul, apoi să înceapă repararea sistemului de termoficare și reluarea lucrărilor la marile șantiere din Capitală.

Explozia prețurilor la energie nu era însă prevăzută și bugetată de nimeni la începutul anului. În total, primăriile din România au cerut subvenții de 3 miliarde de lei pentru a acoperi o parte din creșterea acestor prețuri. Guvernul n-a avut comentarii, cu excepția Bucureștiului, unde ministrul de Finanțe a acuzat primarul de incompetență și lene.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* UE intră în alertă din cauza variantei „super-mutant“ a virusului. Ursula von der Leyen anunță restricții impuse Africii de Sud

VIDEO. Teoria dementă a unui fruntaș AUR la dispariția antivaccinistului Făgădaru: „Ne-au omorât un camarad. Avea sacul negru pregătit sub monitor” / „Criminalii așa au omorât mii de oameni nevinovați la ATI, cu protocoalele lor” / „Nemernicii l-au sacrificat ca să-l dea exemplu”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (5). Gorbaciov despre Ceaușescu: „impertinent, fanfaron, demagog”

* Coadă la depunerea demisiilor din PNL. „«Noul PNL» și-a mințit cu nerușinare electoratul. Am văzut o decădere morală absolută”

* „Cea mai nerușinată trădare a votului popular de după 1990. O mineriadă politică”. Printre semnatarii manifestului: Monica Macovei, Mircea Cărtărescu, Tudor Chirilă, Radu Paraschivescu

* Laura Vicol-Ciorbă, avocata Cămătarilor și fina fugarului Dragomir, pusă de coaliția PSD-PNL șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților! Vicol cerea desființarea DNA și păstrarea Secției Speciale

* Laura Vicol a depus la bancă, în 2021, un milion de lei! Ce avere are noua șefă a Comisiei Juridice

* A reapărut Rareș Bogdan! Anunță că se va „unge“ ministru în 2023, ca să fie „un garant că domnul Ciolacu va face ceea promite“

* Încercarea ratată de racolare a lui CTP la masonerie. „Trebuie neapărat să intrați. Puteți să faceți foarte mult bine acestei țări”

* Radu Moraru, zdrobit de propriile minciuni anti-vacciniste și jigniri scabroase. Nașul TV, amendat de CNA cu încă 100.000 de lei

* VIDEO. Primul meci de fotbal oprit din cauza Covidului. Benfica avea 7-0 la pauză, adversara sa a rămas doar cu 6 jucători. Un portar a jucat fundaș

 

2 COMENTARII

  1. Si cu jigodiile astea securisto-comunistoide este indirect de acord si ce a mai ramas liberal din peneleul lui iohannis-tradatorul !!Iata ca ieri,ls digi24,Ilie,nea’ilie bolojan, cel mai respectat si bagat in fata liberal,in ochii bizonului electoral derutat-cica?’-a scos tot felul de platitudini pe gura,sa-si justifice statul la masa cu sobolanii rosii!!Cica nu pleaca din partid,ca nu asta e solutia,nu tot timpul castigi,..aluzie probabil la Orbansi ceilalti care au coloana vertebrala si respect pentru alegatori! De parca Orban a plecat ca a vrut ,nu ca a fost dat afara ca A AVUT CURAJUL SA LE SPUNA IN FATA ADEVARUL PEDELISTILOR CARE AU PUS MANA PE PARTID LA ORDINUL LUI IOHANNIS!!!! Acum,sa vedem daca generalul de carton al lui iohannis va avea curajul sa ceara bani pentru Bucuresti,la cererea lui Nicusor Dan, masonului de ceapa-uscata pus la finante de idiotul ciolacu!!😤😢MIRA-M-AS…😒

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here