Cele două escadrile de avioane de luptă F-35, din generația a 5-a, pentru care Armata a cerut marți aprobarea Parlamentului să înceapă procedura de achiziție, nu vor fi suficiente, opinează generalul cu patru stele Ștefan Dănilă, comandantul Statului Major General în perioada 2011-2015. Avioanele F-35 sunt foarte sofisticate, foarte scumpe de operat și greu de întreținut, iar folosirea lor pentru misiuni de poliție aeriană nu va fi rentabilă, a explicat generalul Dănilă. România va mai avea nevoie de niște avioane de luptă, dar de alt tip – mai ușor și mai ieftin de operat, pentru misiunile de rutină.
Într-un interviu acordat luna trecută pentru Aktual24.ro, fostul comandant al Armatei române a explicat în detaliu: cele 32 de avioane F-35 ar fi suficiente să protejeze România în situația actuală. Lucrurile s-ar schimba însă dacă Rusia ar învinge Ucraina și ar ajunge la granița noastră. În acel moment, securitatea României va deveni foarte problematică.
De ce costă 32 de avioane F-35 suma de 6,5 miliarde de dolari: „Achiziția presupune aeronave, muniția minimă, pregătirea unui număr minim de operatori la sol și piloți, un pachet logistic pentru o perioadă definită de timp, dar care se întinde pe cel puțin doi ani, precum și documentația tehnică”
Solicitarea MApN înaintată Parlamentului, spre aprobare, prevede achiziția a 32 de avioane F-35, fabricate de Lokheed Martin și care ar urma să coste 6,5 miliarde de dolari. Generalul cu patru stele Ștefan Dănilă, fostul comandant al Armatei în perioada 2011-2015, a explicat pentru Ziaristii.com: „Achiziția presupune aeronave, muniția minimă, pregătirea unui număr minim de operatori la sol și piloți, un pachet logistic pentru o perioadă definită de timp (minimul ar fi doi ani), precum și documentația tehnică. Prețul diferă de la stat la stat. Și nu se vând avioanele la bucată, ci doar într-un pachet de acest fel. Un pachet identic pentru SUA sau Marea Britanie ar putea fi mult mai ieftin, deoarece aceste țări au fost parte a programului de dezvoltare, adică au plătit în avans, încă din perioada testelor”.
Ulterior, România ar urma să mai achiziționeze o a treia escadrilă de avioane F-35. Așadar, în final ar fi vorba de 48 de astfel de aparate de luptă.
Trebuie menționat că, în acest moment, avionul F-35 este cel mai avansat din lume. Mai există două țări care au încercat să producă avioane de luptă de generația a 5-a: Rusia (Suhoi Su-57) și China (Chengdu J-20). Rușii s-au împotmolit și, după repetate amânări, au lansat avionul în 2020, însă au suspendat producția din cauza problemelor tehnice, până azi fiind fabricate 21 de exemplare, din care 10 au fost de testare. Chinezii au introdus J-20 în 2009, dar acest avion nu a demonstrat până azi fiabilitatea în condiții de luptă. S-au produs circa 210 exemplare.
Generalul cu patru stele Ștefan Dănilă: „Strict pentru misiunile de poliție aeriană, pentru misiunile de pace, F-35 este un avion prea costisitor. Deci e posibil să ne mai trebuiască și alte aeronave și să vedem modelul polonez, care a luat avionul FA-50 coreean, un avion mai mic, un consum mai redus, foarte bun pentru poliția aeriană”
F-35 Lightning II a fost primul avion de generația a 5-a, introdus în 2006, s-a produs în cel mai mare număr (aproape 1.000 până azi) și a fost testat în condiții reale de luptă.
Generalul Ștefan Dănilă, fost pilot pe Mig-21 Lancer și primul comandant al Armatei române provenit din arma aviație, a explicat: „F-35 va fi avionul viitor al majorității statelor din NATO. (…) Ar trebui să avem capacitatea asta (32 de avioane F-35 – n. red.) peste 10 ani. Peste 10-15 ani ar trebui să fim capabili să operăm aceste minim două escadrile de avioane. De ce? Pentru că, dacă majoritatea statelor membre NATO vor avea F-35, iar noi vom miza pe sprijinul aliat pentru apărarea teritoriului, înseamnă că trebuie să fim capabili să primim și să susținem aceste avioane care ar veni să ne sprijine”.
Ofițerul a arătat de ce România mai are nevoie de un avion de luptă, pe lângă F-35: „Strict pentru misiunile de poliție aeriană, pentru misiunile de pace, F-35 este un avion prea costisitor. Și zic eu că nu se justifică să ai F-35 pentru poliție aeriană. Poliția aeriană presupune să fii văzut, nu să te duci în ascuns. Deci e posibil să ne mai trebuiască și alte aeronave care să facă poliție aeriană și să vedem modelul polonez, care a luat avionul FA-50 coreean, care e un avion mai mic, un consum mai redus, foarte bun pentru poliția aeriană. Pentru misiuni de poliție aeriană ar fi un avion bun. Dar cred că mai sunt și alte avioane și ar trebui văzut”.
În ceea ce privește numărul minim de avioane de luptă pe care ar trebui să-l dețină România pentru a-și asigura securitatea, generalul Ștefan Dănilă arată că un calcul nu e deloc simplu, deoarece contează foarte mult scenariul în care ne aflăm. Dacă vorbim despre situația din acest moment, două escadrile de F-35 ar fi suficiente. Dar dacă intrăm într-un scenariu în care, în viitor, la conducerea SUA ajunge un președinte care retrage țara din Europa, atunci lucrurile s-ar schimba. Și mai dramatic ar fi scenariul în care Rusia ar învinge Ucraina și ar ajunge la granița României. În acel moment, se va putea vorbi direct de un risc de securitate major pentru țara noastră.
„Trebuie să avem o capacitate minimă de reacție, adică în condițiile în care apar acte agresive, ostile, trebuie să fim în stare să ne apărăm. Eu zic că, în situația României, două escadrile de avioane de luptă de generația a 5-a ar fi suficiente. Dacă Ucraina ar deveni zona de influență a Federației Ruse, da, România poate să fie subiect de discuție, poate să fie conflict cu Federația Rusă”
Mai jos, câteva din explicațiile generalului Ștefan Dănilă: „Rusia nefiind membru al NATO, în momentul în care Rusia ar ataca un stat membru NATO, ar ataca toată Alianța. Noi fiind membru NATO, ar deveni operaționale planurile de apărare. Deci nu ar trebui să avem o capacitate neapărat proprie pentru a ne apăra în fața rușilor. Pe de altă parte, nici nu am avea capacitatea de a menține o forță capabilă să facă față unei agresiuni a Federație Ruse. Trebuie să avem o capacitate minimă de reacție, adică în condițiile în care apar acte agresive, ostile, trebuie să fim în stare să ne apărăm. Adică dacă vine un avion de cercetare deasupra României și vrea să facă ce vrea el pe aici, noi trebuie să fim în stare să-l obligăm să aterizeze sau să-l doborâm. Sau dacă vine o formație de avioane ostile care forțează o aeronavă să iasă din spațiul aerian sau produce un eveniment de siguranță aeriană sau acționează asupra unei nave care este în zona de litoral. Trebuie să fim capabili să reacționăm. Cât de mare trebuie să fie această capacitate? Eu zic că, în situația României, două escadrile de avioane de luptă de generația a 5-a ar fi suficiente. (…) În condițiile în care ar rezolva problema cu Ucraina, în sensul în care Ucraina ar deveni zona de influență a Federației Ruse, da, România poate să fie subiect de discuție, poate să fie conflict cu Federația Rusă. În situația în care Ucraina rămâne stat tampon, rămâne de partea Uniunii Europene, de partea NATO, de cealaltă parte a Rusiei, adică în conflict cu Rusia, România nu poate să fie în pericol”.
Procesul de reechipare a armatei române e unul vital și trebuie accelerat pe cât posibil, lasă de înțeles generalul Dănilă. Două ar fi argumentele acestuia: 1) indiferent de eforturi, această mărire a capacității de apărare se face treptat și durează oricum ani, iar amânarea acestui proces n-ar duce decât la prelungirea situației proaste în care e România azi; 2) contextul internațional se poate oricând schimba. Nu doar că nu știm azi cum se va sfârși războiul ruso-ucrainean, dar nici cum va arăta în viitor alianța NATO.
„Când vorbim despre o armată 2040 trebuie să luăm în calcul nu neapărat dispariția NATO sau a Uniunii Europene, ci incapacitatea NATO sau a Uniunii Europene să intervină”
România trebuie să fie pregătită pentru scenariul negativ, în care e posibil ca un viitor președinte al SUA să evacueze forțele militare americane din Europa, ceea ce ar duce la prelungirea intervalului de timp în care ni se poate veni în ajutor, dacă suntem atacați de ruși.
Iată cum vede lucrurile generalul Ștefan Dănilă: „Capacitatea de apărare unui stat se realizează într-o perioadă destul de lungă. Pentru a avea o capacitate operațională, adică să am ceva efectiv cu care să acționez, trebuie să am achiziționată tehnica, trebuie să am oamenii, să am structura realizată sau oamenii încadrați acolo și pregătiți. Am văzut că o achiziție poate să dureze de la 2 ani, pentru anumite echipamente, până la 7 ani. Am văzut că achiziția nu este suficientă. Trebuie să antrenez și personalul. Trebuie să am structurile realizate și trebuie să realizez infrastructura. Deci, pentru a fi siguri că avem anumite capabilități, trebuie să avem, câteodată, chiar 10 ani la dispoziție. Să știu că am o capabilitate aptă de utilizare în luptă. Modificarea structurii relației internaționale poate să vină destul de rapid și depinde tot mai mult și tot mai periculos de ce se întâmplă în Statele Unite. Și Trump a demonstrat că modificarea rezultatului alegerilor în Statele Unite poate să însemne o schimbare radicală de viziune la nivel macro, la nivel internațional. Acum să luăm foarte realist scenariile pe care le discutăm. Când vorbim despre o armată 2040 trebuie să luăm în calcul nu neapărat dispariția NATO sau a Uniunii Europene, ci incapacitatea NATO sau a Uniunii Europene să intervină. Și atunci vedem capacitatea proprie de acțiune în relație cu cine? Cu posibilul adversar!”.
Mi se pare un pas corect.
Nu înțeleg lumea avioanelor de luptă știu doar că nu oricare dintre țările NATO/OTAN dețin asemenea „jucări”