Generalul Sadat, șeful armatei afgane: “Corupția a putrezit Armata și Guvernul. Aceasta este tragedia noastră națională!“

3
3138
Tânărul general afgan Sami Sadat (dreapta) e socotit un erou de trupele sale și apreciat de aliații occidentali. El acuză, într-un editorial publicat în presa americană, trădarea președintelui SUA și corupția care "a putrezit Armata și Guvernul" Afganistanului, ducând la prăbușirea țării

Sami Sadat, generalul care a condus de-acum fosta armată guvernamentală din Afganistan, a explicat, în publicația New York Times, cum a fost posibil ca talibanii să cucerească țara într-o săptămână, acuzându-i pe americani și pe președintele fugar că au trădat. Ofițerul vorbește despre corupția endemică a fostului regim de la Kabul, „adevărata tragedie a națiunii noastre”, care a favorizat ascensiunea incredibilă a talibanilor. Articolul a fost tradus de colegii de la Aktual24.ro.

Articolul din publicația americană, intitulat “Am comandat trupe afgane în acest an. Amfost trădați”, dezvăluie că și camarazii americani simțeau aceeași frustrare, fiind obligați de superiori să asiste pasivi la bătăliile dintre talibani și trupele guvernamentale.

Sami Sadat relatează: “Ultimele zile de luptă au fost suprarealiste. Ne-am angajat în lupte intense la sol împotriva talibanilor, în timp ce avioanele de vânătoare americane zburau deasupra noastră, fiind efectiv spectatoare. Sentimentul nostru de abandon și trădare a fost egalat doar de frustrarea pe care piloții americani o simțeau și ne-o transmiteau – fiind forțați să asiste la războiul la sol, aparent incapabili să ne ajute“.

Ofițerul oferă trei cauze principale ale dezastrului

1. Acordul semnat de fostul președinte american Trump cu talibanii, care a redus drastic operațiunile trupelor aliate împotriva talibanilor. “Înainte de această înțelegere, talibanii nu câștigaseră nicio bătălie semnificativă împotriva armatei afgane. După acord, pierdeam zeci de soldați zilnic”.

2. Anunțul făcut de noul președinte american Biden, în aprilie, că va respecta acordul lui Trump și stabilirea unor termeni clari ai retragerii SUA. “Atunci a luat-o totul la vale. Forțele afgane au fost antrenate de americani folosind modelul militar american bazat pe unități speciale de recunoaștere foarte tehnice, elicoptere și lovituri aeriene. Ne-am pierdut superioritatea în fața talibanilor atunci când sprijinul aerian a încetat, iar muniția s-a terminat”. Generalul spune că, brusc, firmele care asigurau mentenanța tehnicii de luptă au plecat, luând cu ei software-ul și sistemele de armament sub licență, ceea ce a însemnat că avioanele și elicopterele cu probleme tehnice nu mai puteau fi folosite, iar vehiculele, armele și personalul nu mai puteau fi urmărite, pentru că nu mai exista acces la software.

3. Corupția. Sami Sadat relatează: “Americanii nu puteau face prea multe când venea vorba de corupția bine înfiptă care ne putrezea Guvernul și Armata. Aceasta este cu adevărat tragedia noastră națională. Atât de mulți dintre liderii noștri – inclusiv în armată – au fost instalați pentru legăturile lor personale, nu pentru pregătirea lor! Aceste numiri au avut un impact devastator asupra armatei naționale, deoarece liderii nu aveau experiența militară necesară pentru a fi eficienți sau pentru a inspira încredere oamenilor cărora li se cerea să își riste viața. Întreruperile rațiilor de hrană și ale aprovizionării cu combustibil – ca urmare a jafurilor și a alocărilor de contracte corupte – au distrus moralul trupelor mele“.

Alte fragmente din dezvăluirile lui Sami Sadat în The New York Times

În ultimele trei luni și jumătate am luptat zi și noapte, fără oprire, în provincia Helmand, din sudul Afganistanului, împotriva unei ofensive talibane sângeroase și în creștere. Fiind atacați permanent, i-am ținut pe talibani în loc și le-am provocat pierderi grele. Apoi am fost chemat la Kabul, pentru a comanda forțele speciale afgane. Dar talibanii intraseră deja în oras; era prea târziu.

Sunt epuizat. Sunt frustrat. Și sunt furios.

(…)

Este adevărat că armata afgană și-a pierdut dorința de a lupta. Dar acest lucru e cauzat de sentimentui tot mai mare de abandon din partea partenerilor noștri americani, precum și lipsei de respect și de loialitate ale domnului Biden din ultimele luni. Armata afgană nu este lipsită de vină. A avut problemele sale – clientelism, birocrație – dar, în final, am încetat să luptam pentru că partenerii noștri o făcuseră deja.

Mă doare să văd ca domnul Biden și oficialii occidentali dau vina pe armata afgană pentru colaps, fără a menționa motivele care au stat la baza acestui lucru. Diviziunile politice de la Kabul și Washington au sugrumat armata și au limitat capacitatea noastră de a ne face treaba. Pierderea sprijinului logistic de luptă pe care Statele Unite îl furnizau de ani de zile ne-a paralizat, la fel ca și lipsa unei orientări clare din partea conducerii americane și afgane.

Sunt un general cu trei stele în armata afgană. Timp de 11 luni, în calitate de comandant al Corpului 215 Maiwand, am condus 15.000 de oameni în operațiuni de luptă împotriva talibanilor în sud-vestul Afganistanului. Am pierdut sute de ofițeri și soldați. De aceea, oricât de epuizat și frustrat aș fi, am vrut să ofer o perspectivă practică și să apăr onoarea armatei afgane. Nu mă aflu aici pentru a absolvi armata afgană de greșeli. Dar realitatea este ca mulți dintre noi au luptat cu curaj și onoare, pentru ca apoi să fim dezamăgiți de conducerea americană și afgană.

În urmă cu două săptămâni, în timp ce luptam pentru a ține orașul Lashkar Gah, din sudul țării, departe de mâinile talibanilor, președintele Ashraf Ghani m-a numit comandant al forțelor speciale afgane, elita armatei țării. Mi-am părăsit cu reticență trupele și am sosit la Kabul pe 15 august, gata de luptă – fără să știu cât de gravă era deja situația. Apoi, domnul Ghani mi-a încredințat sarcina suplimentară de a asigura securitatea Kabulului. Dar nu am avut nici măcar o șansă: talibanii se apropiau, iar domnul Ghani a fugit din țară.

Există un sentiment enorm de trădare aici. Fuga pripită a domnului Ghani a pus capăt eforturilor de a negocia un acord interimar pentru o perioadă de tranziție cu talibanii, care ne-ar fi permis să mentinem orașul și să ajutăm la gestionarea evacuărilor. În schimb, a urmat haosul – ceea ce a dus la scenele disperate la care am asistat la aeroportul din Kabul.

Ca răspuns la aceste scene, domnul Biden a declarat la 16 august că forțele afgane s-au prăbușit, «uneori fără să încerce să lupte». Dar noi am luptat, cu curaj, până la sfârșit. Am pierdut 66.000 de soldați în ultimii 20 de ani; aceasta reprezintă o cincime din forța noastră de luptă estimată. (…)“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

Adio, Radu Moraru! Să fii iubit… de medici, că ai mare nevoie! Gânduri la despărțirea de Nașul TV

* Caz grav la Timișoara: pacienți fals vaccinați ajung în stare critică la spital. Unii medici de familie eliberează certificate false pentru o șpagă de 300 de euro

* Un gorjean de 37 de ani, suspect de infecție cu Covid-19, a murit după ce a refuzat testarea și internarea. Nu credea în existența virusului

* Suceveanca Ermina, care refuză să plece din Afganistan, face propagandă pro-talibani, critică Occidentul și jignește presa internațională: „jurnalism înfometat”! Și părinții ei din România și-au pierdut încrederea în judecata ei

* VIDEO. Ultimele clipe din viața comediantului afgan mitraliat și decapitat de talibani pentru că a făcut glume pe seama lor. A continuat să râdă de ei până în ultima clipă

* Scrisoarea a treia de la talibani: „I-ai ajutat pe americani, ești condamnat la moarte!”. Jihadiștii au mințit în privința „iertării generale”

Baronul Oprișan s-a însurat cu fosta sa secretară, pe care a făcut-o directoare la CJ Vrancea. Familia tradițională PSD-istă: el 56 de ani, ea 37, împreună au trei copii din căsătorii anterioare

* A murit o mare sportivă: Ileana Gyulai Drîmbă Ienei, soția lui Emeric Ienei. A fost campioană mondială și dublă medaliată olimpică

3 COMENTARII

  1. Inspirata aceasta preluare. De aceea in Romania trebuie dusa o lupta permanenta si neinduratoare impotriva CORUPTILOR, pentru ca fenomenul coruptiei nu este o fatalitate, in spatele lui sunt oameni ce au nume, chipuri, adrese, familii, prieteni.

    Si sa nu credem ca lectia Afgana e inaplicabila pentru Romani.

  2. Nici noi nu am fost prea departe, noroc cu SUA și UE că au mai oprit jaful bandiților bolșevici PCR-PSD ! Acum gașca de banditi bolșevici PCR-PSD urlă ca USR+ nu le respectă proprietatea privată obținută prin jaf .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here