Contestatar înverșunat al dictaturii de la Kremlin, celebrul șahist Garry Kasparov definește cel mai bine invazia putinistă din Ucraina. Într-un interviu acordat site-ului Obozrevatel.com, fostul campion mondial lansează mai multe acuzații la adresa Uniunii Europene și a SUA, dar și la cea a unor mari lideri precum Barack Obama (fostul președinte al SUA), Emmanuel Macron (președintele Franței), Angela Merkel (fostul cancelar al Germaniei) și Olaf Scholz (actualul cancelar al Germaniei).
În loc să sancționeze de la bun început acțiunile teroriste ale Moscovei împotriva Ucrainei, începute cu anexarea peninsulei Crimeea în 2014, Europa și SUA, prin conducătorii lor, n-au făcut altceva decât “să ajute la echiparea armatei ruse” din momentul acelui rapt teritorial până în prezent.
Din luna februarie a acestui an, Kasparov a devenit membru al Comitetului Anti-Război al Rusiei, un organism formal de exil, care nu are legătură cu puterea de la Moscova. La 20 mai 2022, el a fost inclus de Ministerul de Justiție din Federația Rusă pe lista persoanelor considerate a fi „agenți străini”.
Garry Kasparov (59 de ani) a fost campion mondial de șah sub steagul URSS (1985-1991) și al Rusiei (1991-2000). El s-a născut la Baku, capitala actualului Azerbaidjan, având origini armene și evreiești.
„În cei 8 ani de la anexarea Crimeii până la 24 februarie, când Federația Rusă a decis să distrugă complet statalitatea ucraineană, Europa n-a făcut practic nimic. Nici America”
Lituanienii îi sancționează cel mai dur pe invadatori. „Am fost întotdeauna inspirat de poziția dură a autorităților lituaniene. Lituania este singura țară care rezistă simultan nu numai agresiunii ruse, ci și expansionismului chinez. Este singura țară din Europa care și-a deschis o reprezentanță a Taiwanului. Lituanienii sunt adepți ai libertății în întreaga lume nu în cuvinte, ci în fapte. Și nu este de mirare că Lituania se află în fruntea acestor sancțiuni.”
UE și SUA l-au ajutat pe Putin. „În cei 8 ani de la anexarea Crimeii până la 24 februarie, când Federația Rusă a decis să distrugă complet statalitatea ucraineană, Europa nu a făcut practic nimic. Ca, de altfel, nici America. Pe fondul sancțiunilor, relațiile normale au continuat, se construia Nord Stream 2, iar Franța și Germania au continuat să vândă Rusiei așa-numitele bunuri cu dublă utilizare. Adică au ajutat efectiv la echiparea armatei ruse.”
O pune la zid pe Angela Merkel. „16 ani de politică a Angelei Merkel, care a jucat un rol crucial în a pune Europa pe cârligul de gaz al lui Putin… acești 16 ani ne-au alimentat povești că nu există alte opțiuni. Și acum se dovedește brusc că, poate nu imediat, dar într-un an sau doi, europenii pot scăpa complet de gazul rusesc. Asta înseamnă că am fost înșelați.”
„Scholz – birocratul european care nici măcar n-a visat să devină cancelarul Germaniei. A purtat o servietă pentru Schröder, a fost primarul Hamburgului, ministru în Guvern”
Paralela Hitler – Putin. „Hitler, în «Mein Kampf», scris în 1924, și-a conturat programul de acțiune. Dar atunci era practic un nimeni, liderul unui mic partid naționalist. Putin, când a spus că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX, era președinte de 5 ani. Apoi, în 2006, când a spus că este timpul să se revină la granițele NATO din 1997, avea deja puterea deplină. Și era evident că nu va da această putere nimănui.”
Teama de o victorie a Ucrainei. „Rapoartele monstruoase din Ucraina, demonstrația aproape online a crimelor de război comise de armata rusă pe pământul ucrainean – toate acestea au stârnit opinia publică, iar politicienii occidentali au fost nevoiți să se miște în urma curentului popular. Prin urmare, s-a dezvoltat o situație în care, pe de o parte, există o înțelegere a faptului că Ucraina are nevoie de ajutor, că Ucraina este primul front în lupta împotriva totalitarismului în lume și, pe de altă parte, există teama de victoria Ucrainei, din moment ce înfrângerea lui Putin creează o nouă realitate geopolitică, în care acești oameni nu văd loc pentru ei înșiși.”
Îl ia peste picior pe Olaf Scholz. „Iată, Scholz, un exemplu tipic: cred că birocratul european nici măcar nu a visat să devină cancelarul Germaniei. A purtat o servietă pentru Schröder, a fost primarul Hamburgului, ministru în Guvern. Nu știu dacă a fost implicat în scheme de corupție legate de Rusia, dar, în opinia mea, este puțin probabil – «adulții» nici măcar nu au considerat că este necesar să-i acorde atenție. Și acum, în loc să se bucure de toate roadele acestor manipulări îndelungate și de rolul Germaniei de lider al economiei europene, pompând gaz prin Nord Stream 2, pulverizându-l în toată Europa, trebuie să se gândească cum să trimită tancuri în Ucraina cât mai curând pentru lupta cu rușii.”
„Victoria ucraineană este inevitabilă. Este doar o chestiune de preț pe care-l va plăti toată lumea. Dar este absolut imoral să comparăm prețul unui rezervor de benzină cu sângele care curge zilnic în Ucraina”
Nici Obama n-a scăpat de acuze dure. „Pe lângă Merkel, cel mai important rol în formarea dictaturii lui Putin l-a jucat fostul președinte american Barack Obama. Ei bine, acolo este clar: nu pot exista nici bani, nici dovezi compromițătoare. A existat o ideologie. De fapt, este ideologia plecării Americii cu problemele sale mondiale. Adică, dacă acum ne cerem scuze tuturor, atunci totul va fi bine.”
Prețul plătit pentru înfrângerea Rusiei. „Există un alt strat de politicieni, cum ar fi, să zicem, președintele Macron. Aceștia sunt oameni care gândesc în termenii categoriilor geopolitice de astăzi. Și pentru ei, victoria Ucrainei și înfrângerea armatei lui Putin, înfrângerea și potențiala prăbușire a statului rus în forma sa actuală este ceva imposibil. Într-o oarecare măsură, aceasta rezonează cu 1991, când administrația Bush-Senior era îngrozită de prăbușirea URSS. În toate interviurile mele spun că victoria ucraineană este inevitabilă. Este doar o chestiune de preț pe care-l va plăti toată lumea. Dar este absolut imoral să comparăm prețul unui rezervor de benzină cu sângele care curge zilnic în Ucraina.”
„Sunt aproape sigur că până la 7 octombrie, aniversarea a 70 de ani de la nașterea lui Putin, se plănuiește declararea victoriei în limitele teritoriilor ocupate”
Rușii vor să declare victoria de ziua lui Putin. „Planul lui Putin, după cum îl văd, se baza pe ideea că va putea obține un succes semnificativ în est și să cucerească sudul. Dacă nu reușesc să ajungă la linia Niprului, atunci măcar să niveleze linia frontului de la Lugansk la Odessa. Ei au visat și să captureze Odessa, dar, se pare, acum acest lucru a încetat să mai fie relevant pentru ei. Și sunt aproape sigur că până la 7 octombrie, aniversarea a 70 de ani de la nașterea lui Putin, se plănuiește declararea victoriei în limitele teritoriilor ocupate.”
Propagandiștii ruși sunt panicați de armele SUA. „Dar Ucraina, cu ajutorul armelor americane, a obținut un oarecare succes, încetinind ofensiva. Depozitele de combustibil și armele sunt distruse. Mi se pare că aceste explozii au provocat o panică chiar și în propaganda rusă. Ei bine, nici nu mai reacționează la cuvinte, ci la decibeli. Deci, următoarele câteva săptămâni vor fi decisive.”
Dacă ucrainenii vor elibera Hersonul, va fi un cui în sicriul propagandei ruse. „Când planul lui Putin se prăbușește, iar Ucraina începe să recupereze treptat teritorii, acest lucru va afecta grav poziția lui Putin. Prin urmare, Ucraina trebuie să demonstreze succesul. Eliberarea Hersonului ar putea fi doar acest succes, care pune un cui în sicriul acestei narațiuni, pe care agenții lui Putin încearcă acum s-o impună Occidentului.”
Nu l-au sanctionat pentru ca au avut interese. Sa-i vanda corporatiile tehnologie si sa obtina resurse la preturi bune. Acum treaba s-a imputit si nu o mai puteau lungi cu Putin. Sanctiunile sunt frectie, iar Austria, Germania, Ungaria, Italia sunt dependente de gazul rusesc. Cat despre Obama stiu ca vicepresedinte in mandatul sau era Joe Biden. Rusia a fost crescuta intentionat de occident pana dictatorul s-a dat in stamba ca un ghertoi.
Ai dreptate: ” Rusia a fost crescuta intentionat de occident pana (ce), dictatorul s-a dat in stamba ca un ghertoi.
Cautati pe Internet intalnirea dintre Szarkozy si Putin. Cand asteptau pentru fotografie Szarkozy i-a facut niste reprosuri iar Putin i-a aratat ca Franta are puta atat si Rusia atat. Din acel moment baba Merkel, Obama, trebuiau sa-i arate maciuca groasa Putlerului, insa au fost mai interesati doar de privilegii, pe care de altfel le-au si obtinut. Sa-ti inchizi 3 centrale nucleare pentru gazul rusesc asta inseamna sa fi german in gandire.
Să nu uităm ce tare a fost Vitautas Landsbergis, cînd a spus că ”cine nu este născut aici sau nu este venit de mai mult de 20 de ani, să plece de unde au venit.” Ceilalți ”prezidenți” nici nu au băgat de seamă, au tratat cu indiferența prostului.