Daniel Funeriu acuză mafia sindicatelor din educație pentru rezultatele slabe obținute de elevii români la testele PISA. Fostul ministru al Educației spune că acestea trăiesc de pe urma procentului livrat direct din salariile profesorilor și nu fac altceva decât să blocheze orice reformă în sistem.
”Văd că sindicatele – de fapt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate în România – contestă relevanţa testelor PISA. Să vă spun o chestie pe care probabil nu o ştiţi: când eram în funcţie am descoperit că sindicatele încasează automat 1% din salariile tuturor profesorilor. Adică vreo 15 milioane de Euro. Bani a căror cheltuire nu o verifica nimeni”, a scris Daniel Funeriu pe Facebook.
Acesta povestește cum în 2011 pe când conducea Ministerul Educației a decis ca instituția să nu mai transfere în mod direct un procent din salariile profesorilor către sindicate, ci să-i lase pe sindicaliști să decidă dacă vor să cotizeze sau nu. Doar 3% dintre cei care plăteau până atunci au continuat să cotizeze.
”De aici toate mizeriile pe care sindicatele arondate PSD le urlau despre mine. În iunie 2012 Ponta a reintrodus virarea automată a 1% din salariu către sindicate, adică vreo 20 de milioane de euro pe an. Acum poate înţelegeţi de ce nu sunt bani pentru toalete. Că sunt pentru sindicalişti veroşi”, spune fostul ministru.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET“ a publicat un comunicat postat pe pagina de Facebook în care spune că reacțiile publice din aceste zile nu fac altceva decât să transforme corpul profesoral în paria societăţii, fără a căuta adevăraţii vinovaţi, fără a realiza că societatea, în ansamblul său, este responsabilă.
„De fiecare dacă când apar rezultatele unei testări sau un studiu internaţional, luăm foc cu toţii şi începem să aruncăm cu pietre în cei care ne vin mai la îndemână – corpul profesoral. După prezentarea rezultatelor testelor PISA 2018, mulţi «experţi» în educaţie au găsit de cuviinţă să îşi dea cu părerea, din nou, despre calitatea actului educaţional şi să acuze organizaţiile sindicale că înfrânează reforma. Dar, în România, formarea elevilor are la bază alte principii, iar programele nu sunt compatibile din punct de vedere al conţinuturilor şi structurii cu testele PISA. În mod similar, formarea cadrelor didactice pentru evaluare pune accentul pe alte aspecte decât cele din evaluările de tip PISA. Independent de rezultatele acestei evaluări, este de necontestat faptul că elevii români, când ajung în unităţile şi instituţiile de învăţământ din afară (şi mă refer aici la toate nivelurile) sunt printre cei mai buni. Oare un elev care provine dintr-o ţară aflată în vârful ierahiei PISA ar putea face faţă sistemului de evaluare din România?“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE „SPIRU HARET“.
Dar această declarație este total neadevărată. Daniel Funeriu nu a criticat profesorii, ci a acuzat direct mafia sindicatelor din învățământ care au fost și sunt manevrate de PSD și care au blocat toate reformele.
Deși nu sunt un fan Funeriu, 99% tind să’i dau dreptate ! Să ne uităm la TOATE sindicatele din România, nu numai din învățământ, cel puțin la nivel central, și ce observăm ? Aceleași nume, aceleași ‘personagii’, aceiași pupinkuriști gretzoși, aceiași indivizi în marea lor majoritate dubioși, cu ‘papagalul’ la ei (vorbesc mult, dar nu exprimă nimic !) și nimic mai mult ! Au trecut TOTUȘI 30 de ani și majoritatea structurilor (criminale) sindicale au rămas aproape identice ! Mafia la vedere din politică are un ‘teacher’ (profesor), mafia din sindicate !
Cât a fost gaszka cumanului trădător analfabet interlop DRAKnea la putere (și nu numai ! În general așa-zisă ‘stânga’ cu bolșevicii lor !) nu vedeam fețele acestor boschetari din sindicate decât numai pentru a pupa în kur lepădăturile din politică. Cum s’au trezit cetățenii onești la vot și l’au instalat pe Iohannis și PNL la putere, cum au început și acești șobolani, aceste rozătoare hidoase să’și ridice boturile și să înceapă să râgâie fel de fel de prostii și aberații !
Evoluție ‘sindicaliști’ de România ? Șoferul interlop Mitrea, lingăul scabros CHIORbea … Nici cizmarul analfabet criminal Ceașcă n’a rezistat cât au rezistat marea majoritate a așa-zișilor lideri de sindicat din România !
Pe ăștia i’a luat la puricat vreo instituție abilitată a statului să verifice proveniența fondurilor, cum și pe ce anume se cheltuiesc resursele … ?! 😤😲
Ideea de a distruge sindicatele explică creşterea vertiginoasă a PSD după austeritatea anilor Băsescu-Boc. Nu e cazul să dăm lecţii Franţei, azi 5 decembrie.
Raman uimit de explicatiile care se dau, urmare esecului usturator de la testele Pisa. Chiar si cele date de d-na ministru. Vezi doamne, sistemul nostru de invatamant are alte practici. Daca o Europa intreaga considera sistemul in regula, noi romanii (romanasii nostri, n-asa?), mictionam iar (pentru a cata oara) impotriva vantului (noi suntem romani, noi suntem romani…). In mandria noastra (calficati-o cum vreti) ne consideram buricul pamantului, in loc sa fim rationali si sa luam masurile care se impun. Este clar ca sistemul de invatamant, din Romania, are hibe mari, care ,bine-ar fi, sa fie remediate. Ce spune seful de sindicat mi se pare in acelasi ton, mandru romanesc. Ia fa tu, dom’le sindicalist o analiza adevarata privitor la studentii romani, din strainatate. Ia vezi ce licee obsolva acestia. Vei constata ca provin din cele mai bune licee din tara, in general. Si, ia mai aprofundeaza cercetarea. Vei constata ca in aceste licee, chiar daca au profesori foarte buni, si au, meditatii se fac la greu, inca de prin a un’sp’ea. Problema e cu liceele care nu’s de top (in cele de top nu prea veti intalni analfabeti functionali). Genunche venise cu ideea de a stipendia profesorii cu rezultate foarte bune. Ghici ghicitoarea mea : unde sunt acesti profesor? Evident in liceele de top, unde se fac meditatii la greu (parintii stiu de ce). Dupa umila mea parere, ar trebui recompensati profesorii din liceele cu rezultate mai slabe, care reusesc sa ridice nivelul elevilor. Recunosc, insa, ca este extrem de dificil.
Ar fi bine sa (re)vedeti filmul „Domnului profesor, cu dragoste”.