luni, noiembrie 25, 2024
AcasăFără categorieFregata "Regina Maria" asigură, în premieră, comanda Operaţiunii NATO "Sea Guardian" în...

Fregata „Regina Maria” asigură, în premieră, comanda Operaţiunii NATO „Sea Guardian” în Mediterana! A cincea participare consecutivă pentru vasul Forțelor Navale Române

-

Fregata „Regina Maria” (F222), cu un echipaj alcătuit din 243 de militari, un elicopter IAR 330 Puma Naval și un detașament de forțe pentru operații speciale (FOS), a plecat duminică din portul militar Constanța, pentru a participa timp de 4 săptămâni la Operațiunea NATO „Sea Guardian” (OSG), în Marea Mediterană.

În cursul lunii septembrie, fregata „Regina Maria” va executa misiuni de consolidare a securității maritime a flancului sudic al NATO, prin supravegherea traficului naval și prin descurajarea unor potențiale amenințări în zona de responsabilitate.

Forțele Navale Române (FNR) vor asigura, pentru prima dată, comanda grupării navale care acționează în cadrul Operațiunii NATO „Sea Guardian” (OSG) și coordonarea misiunilor de patrulare din Marea Mediteranăprin intermediul Statului Major ambarcat la bordul fregatei „Regina Maria” (F222).

Pe timpul misiunii sunt planificate diuă escale: una în portul Augusta (Italia), unde se va desfășura ședința de planificare pentru stabilirea modului de acțiune pe mare, iar cea de-a doua în portul La Valetta (Malta), la sfârșitul misiunii, pentru evaluarea acesteia.

- Advertisement -

Cei 5 ani consecutivi de participare la OSG, din anul 2017 până în prezent, au contribuit la consolidarea capacității Forțelor Navale Române de a răspunde rapid şi eficient la întregul spectru de ameninţări, inclusiv hibride, în vederea creşterii rezilienţei, element central al apărării colective.

OSG este o Operațiune de Securitate Maritimă (Maritime Security Operation / MSO) derulată în prezent în Marea Mediterană și constituie răspunsul NATO la evoluțiile mediului de securitate.

- Advertisement -

Fregata Regina Maria (F222) 

Regina Maria – denumită anterior HMS London (F95) – este o fregată Tip 22 a Forțelor Navale Române.

A fost nava-comandant a Marinei Regale Britanice în timpul Războiului din Golf din 1991. Printr-un acord de achiziție, România a cumpărat fregata la începutul anului 2003, aceasta fiind revitalizată și reechipată între anii 2003-2005.

Începând cu data de 1 august 2004, a intrat în vigoare statutul de organizare al fregatei Regina Maria, nava cu numărul de bordaj F 222.

Fregata Regina Maria este continuatoare a tradițiilor distrugătorului Regina Maria, intrat în serviciu la 7 septembrie 1930.

La 21 aprilie 2005 a avut loc ceremonialul de înmânare a pavilionului navei și de intrare a acesteia în serviciul Forțelor Navale Române, iar la 14 iulie 2005 fregata a părăsit baza navală Nelson/Portsmouth, începând marșul către România.

Ceremonialul de primire a fregatei Regina Maria în portul Constanța a avut loc la 25 iulie 2005. Nava a intrat în subordinea Comandamentului Operațional Naval.

La data de 1 iulie 2006, fregata Regina Maria trece din subordinea Comandamentului Operațional Naval în subordinea Flotilei 56 Fregate.

La 3 august 2009 au loc primele apuntări pe timp de noapte cu elicopterul IAR 330 PUMA Naval.

Principalele misiuni destinate navei sunt:

  • participarea la operațiuni comune sau collective;
  • navă de comandă a unei grupări navale;
  • supravegherea situației navale și controlul traficului maritim în marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă;
  • protecția căilor de transport și de comunicații maritime;
  • sprijinirea forțelor specializate în combaterea poluării apelor maritime, contrabandei și transporturilor ilicite de armament și droguri;
  • participarea la acțiuni naționale și internaționale de căutare și salvare pe mare sau ajutor umanitar;
  • instruirea navală pe mare.

Datele tehnice și militare ale Fregatelor tip 22 ale FNR („Regele Ferdinand” – F221 și „Regina Maria” – F222)

  • Deplasament (tonaj): 4.900 (încarcare maximă).
  • Dimensiuni (în metri: lungime x lățime x pescaj): 148,2 x 14,75 x 4,6.
  • Propulsie: 4 turbine “Rolls-Royce”.
  • Viteza (în noduri): 30.
  • Număr punți: 7.
  • Autonomie: 4.500 Mm (Mile marine).
  • Echipaj: 205 (18 ofițeri).

Armament și alte dotări militare:

  • tun super-rapid 76 mm “Oto Melara”;
  • instalații lansare torpile;
  • sistem de comandă asistat de calculator;
  • instalații de bruiaj pasiv TERMA;
  • sisteme de lupta electronic;
  • 9 sisteme radar.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Talibanii au împușcat un cântăreț de muzică populară, la o lună după ce au mitraliat un comediant

* VIDEO. Ei sunt cei trei hoți de lemne care l-au bătut crunt pe pădurar în curtea lui!

* George Simion și-a luat „escortă” pe litoral: cârciumarul care a chemat-o pe Oana Lovin să-l hărțuiască pe Dan Barna!

* AUR aduce droguri în Parlament! Purtătorul de cuvânt al partidului, apropiat al lui George Simion din galeria dinamovistă, a fost prins cu cannabis de către ofițerii SPP. Legăturile liderului AUR cu lumea ultrașilor

* Senator USR-PLUS: „Să recuperăm partidul din mâinile unor găşti acaparatoare, conduse de Barna şi Cioloş!”

* Gigi Becali, „dat în primire” de fostul său avocat: a făcut pe bolnavul ca să iasă din pușcărie. „Se făcea banditu’ că e cocoșat. Vrăjeală! Escrocule, pe tine nu te doare nici glezna!”

* Fenomenul falsei vaccinări ia amploare. Peste 370 de certificate sub bănuiala că au fost eliberate de medici fără vaccinarea oamenilor

Baronul Oprișan s-a însurat cu fosta sa secretară, pe care a făcut-o directoare la CJ Vrancea. Familia tradițională PSD-istă: el 56 de ani, ea 37, împreună au trei copii din căsătorii anterioare

* Crimă amoroasă la nivel înalt: ambsadorul Greciei în Brazilia a fost omorât de amantul soției sale braziliene, la comanda acesteia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -