Mii de soldați ucraineni își continuă chiar în aceste momente, în Marea Britanie, antrenamentul intensiv executat sub supravegherea instructorilor din armatele occidentale, pentru a deveni trupe de elită capabile să înfrângă invadatorii ruși. Un excelent reportaj realizat de jurnalista Cora Engelbrecht pentru The New York Times arată cum se pregătesc ucrainenii pentru bătăliile de gherilă urbană într-un oraș „de antrenament” construit în Kent – sud-estul Angliei.
Reportajul este însoțit de poze absolut spectaculoase. În cadrul acestui program intensiv de instruire, occidentalii vor pregăti circa 10.000 de militari ucraineni. Aceștia vor deveni nucleul unor noi unități de elită, instruite și echipate după standardele performanțe ale filosofiei militare occidentale – una radical diferită de școala tradițională sovietică.
Textul începe abrupt, cu descrierea unei scene de bătălie urbană. Recruții ucraineni înarmați până-n dinți și echipați în uniforme de camuflaj, comandați de un ofițer britanic ajutat de un interpret, pătrund într-o intersecție plină de resturi fumegânde, grenade și canistre, mașini răsturnate. Un „rănit” țipă după ajutor.
Unitatea ucraineană care pătrunde în „oraș” este formată din foști profesori, ingineri civili și oameni de afaceri acum înarmați cu puști de asalt AK-47 și celebrele tuburi verzi care sunt de fapt lansatoarele antitanc NLAW. Fundalul sonor e asigurat de bubuiturile artileriei. Grupul ia cu asalt o casă pe care trebuie s-o curețe de ruși.
Instructorii sunt uimiți. Ofițerul scoțian Craig Hutton, care supervizează antrenamentul, spune: „N-am văzut niciodată oameni atât de dornici, atât de determinați să lupte. Este o extraordinară secțiune în profunzime a societății ucrainene care s-a reunit pentru că există o amenințare gravă la adresa patriei lor“.
Antrenamente de gherilă urbană în care recruții primesc pregătire teoretică și practică deopotrivă
Antrenamentele nu se reduc la practică. Recruții ucraineni primesc cărți de tactică pe care le citesc și unde învață teorie despre manevrele militare, cum se plănuiesc acestea în colaborare cu comandamentul și serviciile de informații, dar de asemenea se încearcă anticiparea unor situații dificile cu care se pot confrunta la întoarcerea acasă.
La acest program intensiv nu iau parte doar bărbați. Autoarea reportajului a întâlnit-o pe Snijana (toate numele sunt, de fapt, pseudonime), o tânără de 34 de ani care spune că, după ce se va întoarce în Ucraina, intenționează să le spună camarazilor de acasă tot ceea ce a învățat în Marea Britanie. Snijana: „Ofițerii britanici care ne antrenează au experiență de război în Irak și Afganistan, deci ceea ce facem acum este foarte folositor”.
Totul a fost făcut, în aceste scenarii, pentru a reproduce scenele de luptă din Ucraina – până și vopseaua de pe mașinile aflate pe stradă. „Bătălia” la care a asistat luni reporterul a fost, de fapt, concluzia unui curs de 4 zile despre războiul de gherilă urbană.
Antrenamentul pentru luptele de stradă este exact ceea ce le trebuie trupelor ucrainene, spune unul dintre soldații instruiți. Prin acest program de pregătire au trecut deja 2.000 de militari ucraineni care între timp au revenit în patrie și acum sunt pe front. La efortul de instruire iau parte, în afara britanicilor, numeroase alte țări, care contribuie cu instructori: Canada, Danemarca, Finlanda, Suedia, Noua Zeelandă.
Programul intensiv de antrenament vizează recrearea unui nucleu masiv de militari bine antrenați, după ce pierderile din primele 6 luni de război au rărit rândurile contingentului instruit între 2015 și 2022
Aceasta este, de fapt, reluarea la o scară mult mai mare a programului început în 2015 de țările occidentale, de pregătire și reformare a forțelor armate ucrainene, și care – spun experții – a jucat un rol capital în respingerea invaziei rusești în prima fază a războiului, din februarie-aprilie.
Marea Britanie spune că peste 22.000 de ucraineni au fost instruiți de ofițerii săi în intervalul 2015 – februarie 2022. „Antrenamentul primit de la țările NATO înainte de război a fost crucial. Armata Ucrainei este cu mult mai mică decât cea a Rusiei, de aceea calitatea antrenamentului în tactici și abilități de conducere trebuie să compenseze cantitatea”, a explicat Jamie Shea, fost purtător de cuvânt al NATO, pentru „New York Times”.
În condițiile în care, după 6 luni de război, mulți dintre militarii experimentați ai ucrainenilor au fost pierduți, scopul acestui masiv și intensiv program de antrenament este de a-i „echipa” pe noii recruți cu abilități și cunoștințe esențiale pe câmpul de luptă. „Acești noi soldați au nevoie de un antrenament de bază care să-i ajute să supraviețuiască, pentru a nu fi uciși în prima zi și a putea să trăiască pentru a acumula experiență pe câmpul de luptă”, mai spune Shea.