Vineri, 10 martie 2023, ucrainenii au umplut centrul Kievului ca să-și ia rămas bun de la comandantul lor Dmitri Koțiubailo, supranumit „Da Vinci”, pierit eroic în luptele pentru apărarea orașului Bahmut din regiunea Donețk. Acesta a murit pe 7 martie, într-un bombardament al invadatorilor ruși.
La funeralii a participat întreaga conducere politico-militară a Ucrainei, în frunte cu Volodimir Zelenski (președintele țării), Aleksei Reznikov (ministrul Apărării), Valeri Zalujnîi (comandantul Forțelor Armate) și Kirilo Budanov (șeful Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării – GRU).
Koțiubailo avea 27 de ani. El luptase în mod activ împotriva ocupanților încă din 2014, de la vârsta de 18 ani, în Batalionul 1 mecanizat „Lupii lui Da Vinci”. În acest an, militarul-erou condusese unitatea în cele mai aprige bătălii de pe front
Trupul lui Dmitri Koțiubailo a fost depus inițial la Catedrala Sf. Mihail din Kiev, conform site-ului Obozrevatel.com, care a realizat și un grupaj foto de la fața locului.
La tristul eveniment a participat și premierul finlandez Sanna Marin, aflată într-o vizită oficială la Kiev. De la catedrală, convoiul funerar a trecut prin Piața Mihailovskaia, apoi s-a oprit în piața centrală a capitalei Ucrainei, Maidan Nezalejnosti.
Într-una dintre fotografiile surprinse de jurnaliști se poate observa cum toată conducerea armatei ucrainene îngenunchează în piața centrală a Kievului pentru Dmitri Koțiubailo.
Koțiubailo primise din partea președintelui Zelenski titlul de „Erou al Ucrainei”, cu premiul „Ordinul Steaua de Aur”, pe 30 noiembrie 2021.
Născut la 1 noiembrie 1995 în satul Zadnestrianskoe din regiunea Ivano-Frankivsk, Koțiubailo a fost rănit încă din primul său an petrecut pe câmpul de bătălie. Atunci, un fragment de schijă i-a zburat în față, spărgându-i buza și lăsându-l fără un dinte. Koțiubailo s-a ales și cu clavicula ruptă. Apoi, după recuperare, a revenit în prima linie.
În 2014, el a comandant inițial un pluton de voluntari, iar din 2015 – o companie de voluntari. Pe 17 martie 2016 a fost numit comandant al primei companii separate de asalt „Lupii lui Da Vinci”, transformată ulterior în batalion. În timpul războiului împotriva Rusiei teroriste, „lupii” au luptat ca parte a Brigăzii 67 mecanizate separate a Forțelor Armate Ucrainene.
Obozrevatel.com: „În anii războiului, Dmitri Koțiubailo a devenit, fără exagerare, o legendă. Meritele tânărului, un comandant voluntar extrem de talentat, au fost în cele din urmă recunoscute de stat: pe 30 noiembrie 2021 i s-a acordat cel mai înalt premiu de stat – titlul de Erou al Ucrainei, cu Steaua de Aur. După cum se menționează în decretul președintelui Volodimir Zelenski, înaltul titlu i-a fost acordat lui Dmitri Koțiubailo «pentru curajul personal demonstrat în protejarea suveranității statului și a integrității teritoriale a Ucrainei». A devenit astfel cel mai tânăr voluntar din istoria Ucrainei care a primit cel mai înalt premiu de stat în timpul vieții sale”.
O națiune se ridică doar atunci când își prețuiește și onorează eroii! În orice altă variantă, poziția cetațenilor săi este ÎN GENUNCHI! În fața fărădelegii din interiorul sau exteriorul granițelor statale!