Militarul ucrainean Dmitro Kozațki, având indicativul de apel Orest, a publicat vineri pe rețelele de socializare fotografii de adio apocaliptice din buncărele combinatului metalurgic Azovstal, din zona industrială a orașului Mariupol. Un oraș-martir, pe care garnizoana sa l-a apărat eroic din 24 februarie, data declanșării invaziei putiniste.
Imaginile, preluate de site-ul postului de radio Novosti Vremia, nu au nevoie de prea multe comentarii. Sunt de scenariu de film științifico-fantastic produs la Hollywood.
Luptătorul din regimentul Azov a fost numit de colegii săi „Ochii garnizoanei Mariupol”, fiindcă fotoreportajele lui, inclusiv cele despre camarazii răniți, au ajutat să fie atrasă atenția lumii asupra situației critice din acea zonă.
„Cât sunt în captivitate, vă voi lăsa fotografii de cea mai bună calitate. Trimiteți-le la toate concursurile jurnalistice și foto! Dacă voi câștiga ceva, va fi foarte frumos după ce voi ieși”
Înainte de a părăsi catacombele din gigantul Azovstal și de a se preda separatiștilor pro-ruși, Kozațki a scris, optimist, următorul text: „Ei bine, asta-i tot. Mulțumesc pentru adăpost, Azovstal – locul morții și al vieții mele. Apropo, cât sunt în captivitate, vă voi lăsa fotografii de cea mai bună calitate. Trimiteți-le la toate concursurile jurnalistice și foto! Dacă voi câștiga ceva, va fi foarte frumos după ce voi ieși. Vă mulțumesc tuturor pentru sprijin. Până la întâlnire”.
Uzina Azovstal a devenit ultimul bastion al trupelor ucrainene din Mariupol, după ce orașul a intrat sub control rusesc. Pe 17 mai, Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat începerea unei operațiuni de salvare a războinicilor săi adăpostiți în buncărele fabricii patronate de Rinat Ahmetov.
De la începutul războiului, apărătorii ucraineni din regimentul Azov au ținut piept armatei ruse cu o dârzenie ieșită din comun, ucigând aproximativ 6.000 de ocupanți. Trupele putiniste au bombardat Azovstalul zi și noapte. Au folosit avioane, tancuri și artilerie grea. În combinat au mai rămas în jur de 1.000 de militari, dintre care 600 răniți, iar 40 în stare critică. Aceștia au cerut în mod insistent să li se aplice procedura de extracție. S-au raportat probleme mari cu aprovizionarea de apă potabilă, alimente, medicamente și muniție.
Luptătorii de la Azovstal s-au predat forțelor pro-ruse în urma unei înțelegeri făcute de conducătorii de la Kiev cu cei de la Moscova. Acordul prevede că toți acești eroi ai rezistenței ucrainene vor fi returnați Ucrainei, în cadrul unui schimb de prizonieri. Există însă deja semnale că rușii nu mai vor să respecte înțelegerea ori o fac imposibilă, formulând cerințe exagerate sau chiar aberante.
REspect! Forta, Ucraina!