Mihail Saakașvili (53 de ani), fost președinte al Georgiei în perioada 2004-2013, a fost arestat vineri, la câteva ore după ce a anunțat, printr-un clip video postat pe Facebook, că s-a întors în țară. Vestea arestării lui Saakașvili a fost dată de prim-ministrul țării, Irakli Garibașvili.
„Al treilea preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a fost arestat şi trimis la închisoare”, a declarat Garibaşvili într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, forţele speciale georgiene au urmărit deplasările lui Saakaşvili pe teritoriul Ucrainei şi „au decis o operaţiune a Poliţiei la locul şi în momentul în care erau cele mai puţine obstacole în calea arestării”.
Iar cele mai puține obstacole au fost când Saakașvili a revenit, surprinzător, în Georgia, după 8 ani de exil în Ucraina. El și-a părăsit țara după ce și-a încheiat cel de-al doilea mandat de președinte, în 2013.
„Mi-am riscat viața și libertatea ca să mă întorc”
Mihai Saakașvili a surprins întreaga Georgie vineri, când a transmis, printr-un mesaj video plasat pe Facebook, că se află în Batumi (oraș-port la Marea Neagră, din sud-vestul țării). Fostul președinte, în mandatul căruia Rusia a ocupat militar două reguni din Georgia (Osetia de Sud și Abhazia), a anunțat că a revenit în țară înaintea alegerilor locale de sâmbătă. „Mi-am riscat viața și libertatea ca să mă întorc”, a spus el.
Saakașvili a transmis un mesaj electoral explicit: „Cu toții trebuie să înțelegem că a vota pentru Partidul Visul Georgian (care guvernează în Georgia – n. red.) este o semnătură pentru condamnarea la moarte. De aceea, pe 2 octombrie trebuie să mergem toți la vot pentru a salva Georgia, iar pe 3 octombrie să ieșim pentru a proteja votul. Vă cer tuturor să mergeți și să votați Mișcarea Națională Unită”.
Mișcarea Națională Unită este principalul partid de opoziție, pe care l-a fondat chiar Mihail Saakașvili.
La câteva ore după ce a transmis mesajul video, Saakașvili a fost arestat într-un apartament din capitala Tbilisi, semn că povestea cu Batumi a fost o diversiune (distanța Batumi – Tbilisi este de 370 km). Localizarea mesajului său pe Facebook i-a fost însă fatală.
Împreună cu fostul şef al statului, a fost reţinut şi proprietarul apartamentului din Tbilisi în care s-a ascuns Saakaşvili.
Saakașvili era urmărit în Georgia pentru „abuz de putere” într-un dosar pe care îl consideră „fabricat politic” şi pe baza căruia a fost condamnat, în lipsă, la 6 ani de închisoare, în 2018.
Saakașvili mai este vizat în ţara sa natală şi de alte capete de acuzare, care, potrivit Procuraturii, i-ar putea atrage o pedeapsă de până la 11 ani de închisoare.
A fost arestat și proprietarul apartamentului în care se ascundea Saakașvili
Votarea a început, sâmbătă, în Georgia, într-un climat de tensiune între Guvern și Opoziție după arestarea fostului președinte Mihail Saakașvili cu o zi în urmă. Tensiunile sunt alimentate inclusiv de criza prin care trece țara de la alegerile legislative din 2020, încheiate cu acuzații de fraudă și proteste de stradă.
Saakașvili le-a cerut georgienilor și sâmbătă, din închisoare, să se prezinte la urne „pentru a obţine o victorie comună”. El a spus că „nicio ţară din lume nu va recunoaşte condamnările false” pe care i le-a aplicat justiţia georgiană.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, Saakașvili a anunțat că intră în greva foamei.
Şefa statului georgian, Salomé Zurabişvili, care a votat sâmbătă „pentru depolarizarea societăţii georgiene”, a declarat vineri că nu-l va graţia niciodată pe predecesorul său.
În ciuda ploii din Tbilisi şi din alte regiuni ale ţării, alegătorii s-au prezentat la urne; la prânz, rata de participare era de 17,72%.
Două regiuni ale Georgiei, Osetia de Sud (în sudul Munților Caucaz) și Abhazia (în nord-vestul țării), se află sub ocupație militară rusească din 2008, când președinte era Saakașvili, considerat un inamic al Moscovei. Prin pierderea controlului asupra Abhaziei, Georgia a pierdut mai mult de jumătate din litoralul său la Marea Neagră.
Glorie și dizgrație în Ucraina, sub doi președinți: Poroșenko și Zelenski
Mihail Saakașvili a fost condamnat în 2018, în lipsă, când se afla în Ucraina de 5 ani. El se refugiase din 2013 la Kiev, iar președintele din acea vreme, Petro Poroșenko, l-a ajutat să devină guvernatorul al regiunii Odesa.
Relațiile s-au stricat, însă, între cei doi, iar Poroșenko i-a retras lui Saakașvili cetățenia ucraineană. Astfel, ostul președinte georgian a devenit apatrid.
În 2019, succesorul lui Proșenko, Volodimir Zelenski, i-a reacordat lui Saakașvili cetățenia ucraineană și l-a numit consilier al Comitetului Executiv pentru Reforme pe lângă Preşedinţia Ucrainei.