Viktor Orban mizează că Rusia va distruge ordinea politică în Europa și urmărește să anexeze noi teritorii la Ungaria, avertizează Peter Buda, fost ofițer de informații maghiar, în prezent profesor la o universitate din Budapesta. Într-un podcast publicat pe YouTube și citat de G4Media.ro, Peter Buda spune că Orban îl susține pe Putin fiind direct interesat, pentru că victoria Rusiei i-ar permite să încerce cu succes retrasarea granițelor.
În esență, ceea ce descrie fostul ofițer de informații maghiar este o reeditare în anii 2000 a politicii lui Miklos Horthy din perioada interbelică. Ungaria a mizat la acel moment pe marile puteri revizioniste care doreau să-și construiască imperii și să conteste ordinea internațională stabilită prin tratatele de pace de după Primul Război Mondial. Ungaria a obținut inițial revizuirea frontierelor și a anexat teritorii din România, Iugoslavia, Slovacia și Polonia. Dar după înfrângerea suferită în 1945 a pierdut totul și a căzut sub controlul rușilor vreme de 45 de ani.
Acum, Peter Buda explică strategia lui Viktor Orban: „Cred că în spatele acestui lucru a stat în esență o politică externă și un calcul strategic foarte greșit din partea conducerii politice maghiare, al cărui aspect foarte important a fost că ne bazăm pe succesul ambițiilor imperiului rus, și legăm o alianță ideologică cu așa numita internațională neagră reprezentată de Putin, prin care întărim în Europa tabăra puterilor politice care apare ca apărător al valorile conservatoare, tradiționale, și așteptăm ca aceste puteri să se unească și, practic, să constituie o nou structură geopolitică, cel puțin în Europa. Deci, SUA sunt împinse în afara Europei, din arhitectura de securitate europeană, și în mai multe cazuri granițele Europei se vor redesena, și din aceasta, noi, ca stat, vom ieși în avantaj“.
La întrebarea dacă Orban vizează refacerea Ungariei Mari, Peter Buda a răspuns: „Nu știu dacă toată Ungaria Mare, dar, într-un anumit context, țara poate primi chiar compensații teritoriale. Evident, acesta poate fi un calcul de politică externă, cred însă că a te baza doar pe faptul că Rusia, dar chiar și China, vor prelua conducerea lumii, cred că este un lucru foarte greșit chiar și acum. Din starea actuală a războiului, se poate vedea că cine mizează pe un succes militar al Rusiei greșește foarte profund. Trecutul apropiat, reacția SUA și a Vestului, ne sugerează că aceștia, mai ales SUA, dacă iau ceva foarte în serios, este războiul, și aici nu există scuză“.
Soriceilor sa li se arate mereu pisica: Harta Romaniei Mari!
„Imperiul rus” nu va mai exista. Duca-se pe pustii ! Dar după recuperarea Tezaurului României!
În măsura în care relatarea este sinceră și corectă, aveam o părere mai bună despre Orban. Dacă SUA se retrage din Europa, valoarea strategică a regimului Orban devine zero, la fel ca și cea a regimului Ceaușescu după ce Gorbaciov a demarat apropierea nemijlocită de Occident, iar Orban ar sfîrși la fel ca Ceaușescu. Germania (sau o Austrie-Germanie) ar fi candidați mult mai potrivită ca agent de încredere al Rusiei în spațiul ocdcidental.
În schimb Orban se poate folosi de Rusia pentru a rezista presiunilor Bruxelles-ului și de prezența sa în instituțiile NATO și UE pentru a obține simpatia și sprijinul Rusiei atît timp cît Rusia este contrată de SUA și de umbrela NATO în Europa.