Delegația Fondului Monetar Internațional a sosit din nou la București, pentru „discuții programate”, dar pe fondul dificultăților tot mai mari pe care le înregistrează Guvernul PSD-PNL în gestionarea crizei financiare generate de cheltuielile aberante ale statului român. Membrii delegației sosite în România i-au și atras atenția lui Ciolacu, dealtfel, că situația e foarte grea.
Gafele făcute de Adrian Câciu, fostul ministru de Finanțe, și refuzul ostentativ al coaliției PSD-PNL de a tăia pensiile speciale și de a reforma aparatul bugetar a dus la situația unică în lume ca România să fie în acest moment la un pas de incapacitate de plată, deși are cele mai mari încasări din istorie și economia este pe plus! Depășirea deficitului calculat inițial este colosală, se estimează că se va apropia de 100 de miliarde de lei până la sfârșitul anului, în condițiile în care statul se împrumută în ritmul a peste 2 miliarde de euro (10 miliarde de lei) pe lună. Doar dobânzile la împrumuturile scadente se estimează că vor fi în 2023 de 40 de miliarde de lei.
Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei din partea USR în 2021, a relatat că problemele sesizate de FMI sunt ineficiența Guvernului în a reduce cheltuielile bugetare și numărul prea mic de angajați, comparativ cu totalul forței de muncă. În primul caz, motivele sunt știute – PSD și PNL sunt partide bugetofage alcătuite din rețele de interese conectate la banii publici. Este exclus ca aceste formațiuni să inițieze vreodată vreo reformă, în alcătuirea lor actuală. În al doilea caz, explicația trebuie găsită, scrie Năsui, în suprataxarea muncii. România are cele mai dure taxe pe muncă, lucru care-i descurajează pe oameni să se angajeze cu acte în regulă.
A ajuns FMI-ul la București.
E o vizită programată. În care ne spun principalele probleme conform lor și noi le zicem pe ale noastre.
Nu e nicio surpriză că prima problemă asupra căreia FMI-ul ne atrage atenția este deficitului mare.
Ei nu cred că „eficientizarea… pic.twitter.com/7YggywSgZR
— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) October 3, 2023
Mai jos, observațiile lui Claudiu Năsui: „A ajuns FMI-ul la București. E o vizită programată. În care ne spun principalele probleme conform lor și noi le zicem pe ale noastre. Nu e nicio surpriză că prima problemă asupra căreia FMI-ul ne atrage atenția este deficitului mare. Ei nu cred că „eficientizarea cheltuielilor” va duce la scăderi de cheltuieli. Aici cred că au dreptate. Nu de alta, dar la stat, cheltuielile nu prea scad pentru că ar scădea venitul cuiva, a unei firme de partid sau unor grupuri de interese. A doua problemă mare de care ne-au vorbit este participarea foarte joasă a populației în forța de muncă. Ne-au confirmat că România are a doua cea mai joasă participare la forța de muncă a populației din Europa. Nu ne-au spus și de ce este așa joasă participarea. Aici vă zic eu. România are cea mai mare taxare a forței de muncă, mai ales cea pe salarii mici, din toată Uniunea europeană. Pedepsim munca și încurajăm nemunca. La ce să te aștepți? La ritmul la care merge actualul guvern cu creșterea cheltuielilor, probabil că FMI-ul va mai tot veni pe la București și pentru vizite neprogramate”.
Pai doar judecatorii au de luat 3,2 miliarde euro din drepturi obtinute prin deciziile date de colegii lor. Pe de alta parte, Statul se asteapta sa obtina cu japca undeva la 3 miliarde euro de la sectorul privat prin majorarea taxei pe cifra de afaceri (care este in fapt un TVA mascat de 3%). Pe partea cealalta toate veniturile obtinute din majorarea salariului minim vor merge in salariile bugetarilor si pensiile speciale. Cum va creste punctul de pensie si toate pensiile in plata pot fi recalculate si majorate. Aici se ajunge cand Iohannis si PNL distruge o tara. PSD nu ar fi ajuns la putere daca nu erau ei si nici un covrigar analfabet prim-ministru. Treziti-va si veniti la vot, ardeti PSD si PNL sa le mearga fulgii. Sunt pe drojdie!
5 miliarde eur/an sunt dobanzi etc, etc,
Ce mai ramane pentru populime ? Exact!