Jumătate din liderii PSD ar fi trebuit să înfunde pușcăriile pentru acțiunile lor iresponsabile, îndreptate împotriva propriei țări, în timpul pandemiei de coronavirus, a acuzat luni seara ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la Digi24.
Oficialul guvernamental a spus că PSD a încercat din răsputeri să panicheze populația și să afecteze economia, liderii acestui partid ascunzându-și acțiunile criminale în spatele imunității conferite de “declarațiile politice”.
PSD a dus campania de fake news, cu scopul de a panica populația și afecta economia, ascunzându-se în spatele “declarațiilor politice”
În mod evident, ceea ce au făcut PSD-iștii n-are nicio legătură cu politica, ei acționând coordonat, pe direcțiile narativelor venite de la Moscova. Afirmațiile lui Ciolacu – masca de protecție e “botniță” și epidemia “o prostie” –, Rădulescu – termoscanarea “fură datele personale” și mulți alții au avut ca scop incitarea populației la nerespectarea măsurilor de precauție.
La acest comportament s-a referit Cîțu: ”Dacă nu se ascundeau în spatele declarațiilor politice, jumătate din membrii PSD erau astăzi în pușcărie pentru că au afectat economia și au panicat populația”.
Ministrul Finanțelor spune că impactul crizei economice a fost major, doar până acum costurile ridicându-se la peste 3,1 miliarde de lei în condițiile în care nu s-au plătit încă stimulentele pentru personalul medical, dar că lucrurile încep să se îndrepte. ”Aprilie a fost cea mai dură lună. Dar am reușit să luăm măsurile care să elimine efectele. Provocarea a fost să îi ținem sănătoși acasă pe oameni, dar să le ținem și locurile de muncă. S-au plătit doar pentru șomajul tehnic 2,2 miliarde de lei. Acum vedem scăderea oamenilor care folosesc șomajul tehnic, pentru că se întorc la muncă”, a spus Cîțu.
Impactul pandemiei, estimat la 30 de miliarde de lei: costuri suplimentare 10 miliarde corelate cu 20 de miliarde scăderi de venituri
Acesta spune că impactul total al pandemiei, după primele 6 luni, este de 10 miliarde de lei. La rectificarea bugetară, deficitul a fost mărit de la 3,7% la 6,7% din PIB. Diferența a venit de la 10 miliarde de lei care trebuiau cheltuiți suplimentar pentru criza Covid, iar alți 20 de miliarde de lei pierduți prin scăderea veniturilor la buget. Florin Cîțu: „Nu putem să eliminăm total efectul crizei. N-ai cum. Putem doar să minimizăm efectul negativ asupra economiei şi asta am făcut, zic eu, foarte bine până acum. 20 de miliarde de lei venituri la buget să nu le mai ai este o tragedie”.
În esență, aceasta nu este o surpriză. Încă din luna martie analiștii economici exact la această cifră estimau deficitul bugetar sub impactul crizei: 6-7%.
Luna iunie, “o surpriză plăcută”: mai multe încasări la buget decât anul trecut, când nu era nicio pandemie!
Florin Cîțu spune însă că luna iunie este o surpriză plăcută, iar încasările la buget se prefigurează a fi mai mari decât cele din iunie anul trecut, când nu era nicio pandemie!
Ministrul spune că scenariul cu deficit 6,7% este cel mai pesimist și Guvernul lucrează încă în baza lui, dar evoluția economiei îi dă speranțe că în final situația va fi mai bună: „S-ar putea să fie mai bine, să nu pierdem 20 miliarde, să pierdem 10 miliarde, aşa cum arată lucrurile acum, dar deocamdată nu am schimbat scenariul. Impactul la jumătatea anului (al coronavirusului – n. r.) este cam de 10 miliarde lei”.