În ancheta tragediei de la „Ferma Dacilor” din satul Tohani, comuna Gura Vadului, județul Prahova, a apărut o mărturie crucială: cea a unui supraviețuitor, care și-a pierdut tatăl și doi frați. Adolescentul-fotbalist Matei Ene a indicat clar sursa focului mistuitor: un televizor defect, aflat în livingul de la mansarda clădirii. Despre acel aparat se știa că „se încingea destul de des”, motiv pentru care „un angajat al fermei le-a spus copiilor să închidă televizorul, pentru a se mai răci”.
Referatul prin care se solicita arestarea lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii „Ferma Dacilor”, conține și mărturia unui dintre supraviețuitori, Matei Ene, care ș-a pierdut tatăl și doi frați în dramatica noapte de 25/26 decembrie 2023.
Matei Ene (16 ani) a fost audiat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, unde este internat cu arsuri. Și mama, Ileana Ene, sa este spitalizată în această perioadă, tot cu arsuri.
Matei Ene a depus mărturie în calitate de martor supraviețuitor. El și-a pierdut în incendul de la „Ferma Dacilor” trei persoane din familie: tatăl, Lucian (48 de ani), de meserie bodyguard, și doi frați, Luca (16 ani – geamăn) și Petru (11 ani). Lucian Dinicu este nașul familiei Ene.
„Fratele meu a deschis ușa, moment în care a intrat un fum puternic din hol”
Copilul supraviețuitor al familiei Ene a făcut declarații importante în cadrul audierilor de la spital. Acesta spune că focul devastator ar fi pornit de la un televizor care „se încingea” și despre care patronii și angajații pensiunii știau că are probleme, dovadă că-și îndemnau musafirii să-l mai închidă din când în când, „pentru a se mai răci”.
Matei Ene le-a declarat anchetatorilor că ar fi observat focul în jurul orei 4.50, în timp ce se afla la etajul clădirii de lemn. Dintre toți cei cazați acolo, la mansardă, doar el și mama sa au scăpat cu viață. Ceilalți 8 au murit asfixiați cu fum și carbonizați.
Matei Ene: „La ora 4.50, fratele meu (Luca – n. red.) a mers la toaletă și mi-a spus că a simțit miros de fum în cameră. M-am trezit și eu și m-am uitat la ceas – era 4.50. Fratele meu a deschis ușa, moment în care a intrat un fum puternic din hol. Fratele meu a început să țipe foarte tare, s-au trezit toți, chiar și cei de la parter. Fratele meu doar țipa. Eu am observat doar fum pe hol, fără a vedea foc”.
Tânărul a mai relatat cum el și fratele său geamăn, care dormeau în aceeași cameră, au încercat să iasă singuri din clădirea care ardea, iar tatăl său a scos-o afară pe mama lor (cei doi dormeau în camera vecină).
Matei Ene: „Nu puteam respira deloc, era fumul foarte dens. M-am lăsat jos pentru a putea respira puțin, iar Luca mi-a zis ce să facem. Eu i-am răspuns că trebuie să ieșim afară. (…) Eu am deschis ușa și am ieșit, Luca trebuia să fie în spatele meu și nu știu de ce nu a ieșit cu mine”.
Martorul susține că doar la etaj era un fum foarte gros, în timp ce la parter nu era, motiv pentru care persoanele cazate acolo au avut timp să se îmbrace și să iasă fără probleme, înainte ca focul să se extindă și la parter.
Matei Ene: „Când am ieșit afară, m-am întâlnit cu patronul Cornel Dinicu, care încerca să stingă focul. Toți erau speriați. Până la ajungerea pompierilor, ferma ardea aproximativ jumătate. Pompierii au ajuns la 40 de minute din momentul în care am simțit fumul”.
Potrivit adolescentului supraviețuitor, focul ar fi pornit de la livingul din mansarda clădirii, unde se afla un televizor. Despre acest televizor se știa că „se încingea destul de des”, întrucât „un angajat al fermei le-a spus copiilor să închidă televizorul, pentru a se mai răci”.
Martorul Matei Ene a mai menționat că peretele din spatele televizorului era confecționat din lambriu de lemn, deci se putea aprinde ușor.
Au ars 8 din cei 10 musafiri care dormeau în camerele improvizate la etaj, deasupra restaurantului
În noaptea tragediei de la „Ferma Dacilor”, situată la 90 de kilometri de București, 42 km de Ploiești și 7 km de Mizil, erau găzduite 26 de persoane.
După izbucnirea incendiului, 18 dintre acestea au reușit să iasă din pensiune și să se salveze. Alți 8 oameni, aflați la mansardă, au ars de vii.
La mansardă dormeau, de fapt, 10 persoane, dintre care 3 reușiseră să iasă din infern și să ajungă în curte: soții Lucian și Ileana Ene, precum și fiul lor Luca. Ceilalți 7 n-au reușit să coboare înainte de a fi doborâți de fumul înecăcios și cuprinși de flăcări.
Numărul victimelor a crescut de la 7 la 8 pentru că Lucian Ene, împins de la spate de țipetele soției sale disperate, a hotărât să urce din nou la mansardă, încercând să-l salveze pe Luca, geamănul lui Matei. Nu doar că n-a reușit să-și scoată fiul din foc, dar a ars și el.
De asemenea, într-o altă cameră de la etaj a pierit și mezinul familiei, Petru Ene, care dormea în cameră cu Victor Dinicu, fiul patronului Cornel Dinicu. Ambii copii, naș și fin, aveau 11 ani. Ei n-au mai avut nicio șansă, în condițiile în care flăcările s-au extins rapid, înghițind construcția de lemn.
Petrecere de Crăciun a fost organizată de Cornel Dinicu pentru fiul său Victor Dinicu. Invitații erau prieteni ai copilului, prieteni de familie, apropiați, cumetri (nași/fini).
Seara târziu, petrecerea din restaurantul de la parter s-a mutat în livingul de la mansardă, lângă care se aflau și 5 camere de cazare, amenajate impropriu. Acele 5 camere i-au găzdut pe cei 10 oaspeți puși în pericol de moarte, dintre care doar doi s-au salvat.
Printre autoritățile care protejau această afacere putredă, care funcționa ilegal, se număra și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Președintele acesteia, dubiosul Horia Constantinescu (PSD), făcea reclamă pensiunii pe contul său de Facebook!
Lista victimelor de la „Ferma Dacilor”
- Victor Dinicu (11 ani) – fiul lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii
- Lucian Ene (48 de ani) – bodyguard, finul lui Cornel Dinicu
- Luca Ene (16 ani) – fotbalist, fiul lui Lucian Ene
- Petru Ene (11 ani) – fotbalist, fiul lui Lucian Ene
- Vlad Băiceanu (21 de ani) – student, fiul generalului Petru Băiceanu (şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei / DGIA)
- Adrian Mateescu (22 de ani) – student
- Anca Florina Gavrilă (20 de ani) – studentă, handbalistă
- al 8-lea cadavru, ars complet, n-a putut fi identificat nici cu metoda ADN.