Felicitări, Iohannis! Sondaj INSCOP: 1. PSD; 2. AUR; 3. PNL. Ne-am întors la tandemul din 2000, PSD-PRM

9
4907
Sondaj INSCOP ianuarie 2022

Extremiștii continuă să capitalizeze și să profite de pe urma multiplelor crize suprapuse în România, relevă un sondaj INSCOP realizat în perioada 10-18 ianuarie și dat publicității joi. AUR a crescut semnificativ față de luna septembrie a anului trecut și a ajuns al doilea partid din țară în preferințele electoratului. PSD rămâne pe primul loc, la mare distanță de urmăritoare, dar e în scădere. PNL e părăsit, în schimb, de electorat și a ajuns al treilea partid. USR crește ușor.

Precedentul sondaj INSCOP fusese efectuat în perioada 15-27 septembrie și dat publicității pe 6 octombrie 2021, așadar în plină criză politică provocată de ordinul președintelui Klaus Iohannis de a fi exclus USR de la guvernare.

Noua cercetare sociologică a fost făcută pe 1.162 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Rezultatele acestui ultim sondaj, care confirmă tendința din ultimele luni, arată că deciziile impuse de președintele țării liberalilor s-au dovedit catastrofale pentru partid. PNL are în ianuarie 2022, la un an după alegerile parlamentare, cu aproape 10 procente mai puțin în opțiunile populației. Intrarea la guvernare alături de PSD, împotriva promisiunilor făcute propriului electorat, menținerea unui lider de partid cu un scor-record negativ (sub 10% încredere din partea populației) și mai ales lipsa de reacție în fața atacurilor violente ale „partenerilor” de coaliție împing PNL pe o spirală descendentă.

Evoluția intenției de vot în România în sondajele INSCOP

PSD se erodează, prin comparație, mult mai puțin. Electoratul său e de altă factură decât cel liberal și nu este așa sensibil la încălcarea principiilor declarate. În plus, susținerea totală de care PSD se bucură la posturi de televiziune precum Antena 3 și România TV protejează oarecum partidul de asocierea cu efectele negative ale crizei prin care trece țara.

În acest timp, marele câștigător rămâne AUR. Extremiștii, care nu ezită să exploateze gafele și ezitările coaliției de guvernare, dar și toate resentimentele, fricile și disensiunile din societate, prosperă pe măsură ce criza se adâncește, facturile și inflația cresc, iar veștile despre sistemul clientelar promovat fățiș de regimul PSD-PNL se înmulțesc.

Rezultatele ultimelor două sondaje INSCOP

Partid    Septembrie 2021   Ianuarie 2022

PSD      35,4%                   34,3%

AUR     17,1%                   20,6%

PNL      21,9%                   16,6%

USR      9,8%                    12,5%

UDMR   4,4%                      4,2%

Concluziile trase de Remus Ștefureac, directorul INSCOP, după rezultatele acestui sondaj

1. Certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afectează în mod direct intenția de vot. Deocamdată impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o amenințare majoră dacă relația dintre PSD și PNL nu se va armoniza și cele două partide nu vin cu soluții în locul disputelor politice. După catastrofala criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice și nu vor avea niciun pic de răbdare și niciun gram de toleranță pentru partidele care le vor provoca.

2. Tensiunile din coaliție și întârzierea oferirii de soluții la problemele sociale alimentează în continuare creșterea AUR. Dacă pe zona de securitate militară, din cauza amenințărilor Rusiei observăm o creștere foarte puternică a încrederii în NATO, în UE, în Occident, de bun augur pentru moralul națiunii, problemele sociale și politice domestice/interne vor alimenta în continuare adeziunea electorală la discursul ultra-populist.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* AUR face liste negre cu presa indezirabilă și își incită ultrașii să „se implice”. Un deputat AUR îi numește pe jurnaliști „cozi de topor”

Șoșoacă, trompeta Rusiei: „România ar trebui să joace cartea neutralității. Nu avem nevoie ca NATO să-și aducă toate mașinăriile și invențiile să le încerce pe români“

Rusofilul Călin Georgescu, instalat președinte onorific al AUR. Vrea să ne scoată din NATO și din UE. A fost promovat intens de Sputnik și de Dan Puric

AUR și propaganda rusă nu au spor. Sondaj: 64% din români consideră Rusia o amenințare, doar 18% nu vor mai multe trupe NATO în țara noastră

A început destabilizarea Ucrainei, fază premergătoare invaziei sau loviturii de stat! Un comando rusesc a fost anihilat, altele hărțuiesc Kievul

* Record exploziv: aproape 35.000 de noi infectări Covid pe zi! Săptămâna viitoare vom atinge vârful valului 5. Jurma: „În februarie se ajunge la 70.000 pe zi”

* Nicușor Dan cere extinderea anchetei penale privind greva ilegală de la STB către capul operațiunii: Gabriela Firea

* Cum pot fi concediați angajații STB. La ce riscuri s-au expus prin continuarea grevei după ce a fost declarată ilegală de instanță

Anti-vaccinistul Zenovie, starețul-zombi, a scăpat neumplut de solzi, dar a ajuns în spital, bolnav de Covid

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (73) / Nea Nicu de la dispecerat

9 COMENTARII

  1. Chiar v-ați pierdut capul, ce are sula cu prefectura, ce Iohanis le a scos pe usr-isti de la guvern, au plecat de proști ce sunt, le-a durut in cur de dreapta sau de Romania, iar acum cu toții săriți la capul lui Iohannis, din doua soluții posibile l-a ales pe cea mai puțin dezastruoasă, era mai bine alegeri anticipate în plină pandemie, poate pentru unii da, dar pentru țară, și sondajele ne arată cât de înaltă e cultura românească la majoritatea oamenilor din România!!

  2. Premierul de la Grivco ne-a tras pe sfoară când a spus: „votați-mă ca CIUMA ROȘIE SĂ NU AJUNGĂ LA PUTERE ! ” S-A DOVEDIT CĂ „MANGAFAUA PREZIDENȚIALA” ERA OMUL CIUMEI ROȘII INFILTRAT ÎN INTERIOR !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here