Rețeaua de socializare Facebook a fost interzisă de Guvernul Insulelor Solomon, conducătorii statului fiind profund nemulțumiți de faptul că erau criticați de utilizatori. Oficialii au explicat că, până când vor găsit soluții ca să reglementeze situația și să stopeze “utilizarea abuzivă”, cetățenilor li se va tăia accesul la Facebook.
Insulele Solomon este un stat compus dintr-un arhipelag de insule din Oceanul Pacific și numără circa 650.000 de locuitori.
Decizia de a fi oprit Facebook-ul a fost anunțată de ministrul comunicațiilor, Peter Shanel Agovaka, în publicația Solomon Times: „Limbaj abuziv împotriva miniștrilor, a prim-ministrului, atac la reputație, defăimare, toate acestea sunt probleme ce îngrijorează. Utilizarea internetului în Insulele Solomon trebuie acum să fie reglementată cum se cuvine pentru a ne proteja tinerii de conținutul dăunător“.
Pentru acest stat unde populația este risipită pe insule și, deci, posibilitățile de deplasare și contact între oameni sunt mai limitate decât în țările continentale, apariția Facebook fusese mană cerească. Practic, toată comunicarea se mutase online, pe platforma de socializare. Presa își publica știrile pe Facebook, până și premierul țării își ținea discursurile live tot în acest fel, pentru a ajunge astfel la toți locuitorii.
China, Iran și Coreea de Nord sunt alte trei țări care au “tăiat” Facebook pentru locuitorii lor. Rusia a construit o replică autohtonă, controlată din umbră de guvern, care se numește “V-Kontakte”. În timpul operațiunii sale de acaparare a puterii totale în Turcia, și dictatorul Erdogan a recurs la obstrucționarea rețelelor de socializare Facebook și Twitter, pe care comunicau și se mobiliau opozanții.