Prin atacul terorist de amploare nemaiîntâlnită lansat pe 7 octombrie, liderii Hamas s-au condamnat la moarte, afirmă Călin Georgia, expert în relațiile israeliano-palestiniene la Centrul de Studii Asupra Orientului Mijlociu și a Mediteranei de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Nu doar conducerea Hamas va fi exterminată, dar însăși organizația, ca infrastructură formată din oameni și resurse, va fi lichidată de Israel, spune expertul într-un interviu pentru Aktual24.ro.
Călin Georgia anticipează că Israelul va invada la sol Fâșia Gaza, pe care o va cuceri, apoi nu va mai repeta greșelile din 2005, când s-a retras lăsând ca la putere să vină acolo teroriștii Hamas. E posibil să vedem că Autoritatea Palestiniană din Cisiordania va umple vidul de putere pe care-l va lăsa exterminarea organizației Hamas.
„Israelul a ajuns într-o situație în care a fost vulnerabil. Și tocmai de această vulnerabilitate au profitat cei din Hamas, care odată ce au făcut chestia asta s-au condamnat nu numai pe ei înșiși la moarte, pentru că eu nu știu dacă cineva din leadership-ul (conducerea – n. red.) Hamas va supraviețui acestor evenimente. Și însăși mișcarea în sine, ca și infrastructură fizică, formată din oameni și resurse, riscă să fie demontată și anihilată. Și, bineînțeles, oamenii. Oamenii din Gaza, care trăiesc în cea mai dens populată zonă din lume. Și care, până la urmă, au cel mai mult de suferit”, a declarat Călin Georgia.
Acesta spune că, dacă vreun membru Hamas va reuși să fugă din Fâșia Gaza, va fi vânat, însă e puțin probabil ca acet lucru să se întâmple.
„Eu nu cred că o să poată să scape de acolo (din Fâșia Gaza – n. red.). Mi se pare foarte greu de imaginat că persoanele care au declanșat și care au fost implicate în operațiunea aceasta vor reuși să supraviețuiască acestei crize. Și, dacă doar din punctul ăsta de vedere mă întrebați, da, cred că Israelul îi va trata ca pe niște teroriști. Și atunci vom vedea, probabil, acea atitudine care a fost manifestată și față de oamenii implicați în fenomenele teroriste din 11 septembrie (atacurile asupra Turnurilor Gemene din New York, din 11 septembrie 2001 – n. red.) și cele similare. Și atunci, da, în această situație nu cred că vor supraviețui”.
Violențele declanșate de Hamas au însă și alte consecințe mai ample, pentru că s-au reaprins ostilitățile în Cisiordania, dar în la granița de nord a Israelului, dinspre Liban, unde Hezbollah a deschis focul cu rachete. De asemenea, în zona Înălțimilor Golan se pregătește ceva.
Pentru Israel, această situație este o provocare, pentru că va fi nevoie să facă față pe mai multe fronturi, iar atacarea și ocuparea Fâșiei Gaza va implica multe resurse.
În acest context, în care israelienii și palestinienii se văd unii pe alții ca pe niște amenințări de moarte, un proces de pace este foarte greu de anticipat, spune Călin Georgia. Mai mult decât atât, despre formula cu două state nici nu mai poate fi vorba pe termen mediu, în următoarele decenii.