Eșecul campaniei de vaccinare: România va trebui să distrugă sau să vândă milioane de vaccinuri nefolosite și care expiră în curând

4
1269

Eșecul catastrofal al campaniei de vaccinare din România va duce nu doar la apariția valului 4 al pandemiei de Covid în toamnă, dar și la distrugerea a milioane de doze de vaccin achiziționate și care, nefolosite, vor expira în perioada următoare.

O analiză realizată de Europaliberă.org arată că România are pe stoc acum 6,5 milioane de doze de vaccin, suficiente pentru a ajunge la imunizarea a măcar 7 milioane de oameni. Dar interesul pentru vaccinare e aproape nul, autoritățile au abandonat orice interes pentru resuscitarea campaniei și circa 5,5 milioane de vaccinuri vor expira până la 31 octombrie.

Începe distrugerea vaccinurilor. Milioane vor fi vândute către alte țări care se grăbesc să-și imunizeze locuitorii. Peste 4 luni începe valul 4 al pandemiei

Două sunt soluțiile invocate de Andrei Baciu, secretar de stat din partea PNL în Ministerul Sănătății și responsabil de campania de vaccinare alături de ofițerul Valeriu Gheorghiță: fie vânzarea vaccinurilor către alte state care doresc să evite valul 4, fie distrugerea dozelor.

Chiar zilele acestea trebuie distruse 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca, în condițiile în care în România se mai vaccinează zilnic doar 50 de persoane cu acest ser.

Conform datelor oficiale, numărul zilnic de români vaccinați cu prima doză oscilează între 6.000 și 12.000. Venirea verii, reducerea incidenței Covid, campania total ratată de comunicare și virulenta propagandă antivaccinistă tolerată de Guvern au făcut ca populația să nu mai manifeste niciun interes.

Asta, în ciuda faptului că toți specialiștii avertizează în privința iminentei reveniri a virusului la toamnă, dacă până atunci nu ajungem la minimum 60-70% din populație imunizată.

România, la coada Europei. Suntem la jumătatea mediei UE la procentajul populației vaccinate

Secretarul de stat Andrei Baciu a declarat, pentru Libertatea, că România a primit cereri din toată lumea să-și vândă vaccinurile, ceea ce probabil se va și întâmpla. Spre exemplu, Danemarca – ajunsă la 56,65% din populație imunizată cu prima doză – vrea să cumpere de la România un milion de doze de vaccin.

Țara noastră a rămas penultima din Uniunea Europeană, cu doar 24,44% dintre locuitori imunizați măcar cu o doză. Suntem la jumătatea mediei UE – 49,87% – și mult sub cea a întregii Europe – 40,43%.

Premierul Florin Cîțu a anunțat deja că România va vinde dozele de vaccin cumpărate pentru a-și imuniza propriii locuitori, dar pe care aceștia nu au dorit să le folosească.

În timp ce, în România sunt vaccinuri, dar locuitorii nu vor să se imunizeze, în zeci de țări puținele doze ajung doar pentru a vaccina elitele locale și privilegiații

În acest timp, în alte țări care n-au avut privilegiul de a beneficia de mecanismul UE prin care s-a asigurat necesarul de vaccinuri situația este disperată. În zeci de state care n-au cum să obțină serul se imunizează doar elitele și cei care reușesc să procure vaccinul pe sub mână, în timp ce restul oamenilor își joacă la loterie viața în fiecare zi.

Oficialii români au anunțat de curând că vor renunța la mai multe milioane de vaccinuri care ar fi revenit de drept țării noastre prin intermediul achizițiilor făcute de Comisia Europeană. În iulie ar fi trebuit ca țara noastră să primească încă 7 milioane de doze, dar Guvernul a solicitat să fie trimise doar 2,6 milioane.

Premierul Florin Cîțu a insistat, până spre sfârșitul lunii mai, că obiectivul său personal și al Guvernului este imunizarea a 5 milioane de oameni până la 1 iunie, a 6 milioane până la 1 iulie și a 7 milioane până la 1 august.

Acum, cu o zi înainte să intrăm în luna iulie, România are 4.705.718 persoane vaccinate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A murit Florin Condurățeanu, „vraciul” gazetăriei române. A fost un om bun. Nu mai are cine să „ne pupe pe suflet”

* Primarul PSD condamnat pentru pornografie infantilă a fost reales de locuitorii din Șotrile (Prahova)

* Un milionar român a fost găsit mort în Costa Rica, la 43 de ani. „Mister Bitcoin” s-a înecat în Oceanul Pacific, iar valurile i-au aruncat cadavrul pe plajă

Euro-coruptul Adrian Severin cere expulzarea ambasadorului interimar al SUA la București! Rușii de la Sputnik îi livrează „muniție”

După Cozmin Gușă, încă un politician militează pe față pentru ieșirea României din UE! A fost parlamentar, e săgeată a propagandei ruse

Provocare AUR cu iz rusesc în Transnistria. Zeci de persoane cu tricouri „Votează AUR, alege România!” au încercat să treacă Nistrul, fiind oprite de separatiști

Jaf marca Firea: un teren din Parcul Verdi, răscumpărat de Primărie cu 1.080 euro/mp, a fost concesionat unor „băieți deștepți”, la preț derizoriu, pe 25 de ani!

Monstrul din Onești: „Îi promit că tot îl găuresc. Dau drumul la 2-3 grenăzi lângă el. Îi arăt eu cum se moare în moarte crâncenă. Pe comandantul ăsta îl omor, şi pe copiii lui, şi pe nevastă-sa”

VIDEO. O idioată a provocat un carambol îngrozitor în Turul Franței. Zeci de cicliști au căzut, patru au abandonat din cauza rănilor grave

* Zi magnifică la Euro 2020: Spania – Croația 5-3, Franța – Elveția 3-3 (4-5 la penalty-uri)! Ambele au trecut prin 0-1, 3-1, 3-3. Un autogol antologic, un penalty ratat și o bară în minutul 90+4!

4 COMENTARII

  1. Despre ce esec este vorba?! Iohannis:”La noi campania de vaccinare a fost un succes.” si citu:”E o campanie de vaccinare de succes. ” au spus ca in Romania campania de vaccinare a fost un succes! Ori iohannis si citu nu stapanesc limba romana, ori au mintit!

    • Da, din pacate, guvernul si Presedintele/CSAT practic au incurajat prin pasivitatea cronica propaganda antivaccin in particular, si propaganda sovietica in general.

  2. Tocmai,cu peste 4,7 milioane de vaccinati,aproape s-a atins tinta pusa de Catu,de aproximativ 5 milioane de vaccinati pana la 1 iulie.Asa ca,decat cu „succesuri” ca in Marea Britanie,mai bine ca la noi,cu vaccinuri inovatoare cu pauza scurta intre doze,decat cu un vaccin la care dupa prima doza,astepti 2 luni sa faci a 2a si te mai si infectezi intre pauze….28000 de infectari pe zi,dupa ce te-ai laudat ca ai inceput prima vaccinarile,fata de 50-60 infectari pe zi la noi,raportat la 23000 de vaccinari pe zi acum,dupa ce s-a vaccinat grodul populatiei,in perioada de mare risc epidemiologic,nu uitati!…alegeti unde e esecul,tovarasa vijulie!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here