vineri, martie 29, 2024
AcasăNewsEpilogul "revoluției din deșert": China și Rusia și-au împărțit Kazahstanul. Beijingul controlează...

Epilogul „revoluției din deșert”: China și Rusia și-au împărțit Kazahstanul. Beijingul controlează economia, Moscova – partea militară și de securitate

-

În ziua în care Rusia a anunțat că începe retragerea trupelor sale din Kazahstan, presa rusă scrie că fosta țară ex-sovietică a fost împărțită de facto între Moscova și Beijing. China va domina și controla economia și investițiile în Kazahstan, în timp ce Rusia va ocupa zona de securitate și militară.

Revoluția din Kazahstan, pornită la începutul acestui an de la dublarea prețului la gazul lichefiat, a fost înnăbușită de regimul de la Nur-Sultan cu ajutorul trupelor speciale rusești. China a sprijinit actuala putere din Kazahstan doar verbal și diplomatic.

Publicația rusă pro-guvernamentală Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador, scrie că evenimentele au dus la transformarea Rusiei într-un „protector” al investițiilor financiare chineze în sectorul energetic din Kazahstan.

China folosește soft power: investiții și controlul resurselor minerale. Rusia folosește puterea militară

Republica ex-sovietică intră astfel mai adânc sub controlul rusesc în planul securității și cel militar. În schimb, China își extinde o dominație mult mai subtilă, prin capturarea economiei.

- Advertisement -

China recurge la soft power în Asia Centrală, unde investește de peste un deceniu zeci de miliarde de dolari mai ales în sectorul materiilor prime: petrol, gaze, zăcăminte minerale. Este aceeași strategie pe care chinezii o aplică și în alte părți ale globului, cum ar fi Africa.
Publicația rusă explică situația actuală în Kazahstan. Deși China este într-o mare expansiune și în plan militar, totuși nu are instrumentele necesare să furnizeze ajutor armat aliaților săi din regiune. Nu are trupe de desant aerian care vorbesc pe limba localnicilor. În urma evoluției evenimentelor din Kazahstan, parașutiștii ruși au apărat, de fapt, interesele economice ale Chinei.

De fapt, e o lovitură prin care Rusia contracarează, cel puțin pentru moment, tentativa Beijingului de a prelua controlul asupra țărilor ex-sovietice din Asia Centrală. China a înțeles că soarta investițiilor sale în regiune depinde, de fapt, de Moscova, care și-a consolidat militar sfera de influență, arătând că oricând poate prelua controlul, dacă e nevoie.

Țările din Asia Centrală, prinse între două imperii care le vor în sfera de influență: Rusia și China

Lucrurile sunt, în realitate, mult mai complexe, explică Ding Cheng, expert american de origine chineză care și-a făcut studiile la Universitatea din Beijing, iar acum lucrează pentru JP Morgan. Acesta spune că toate statele din Asia Centrală se tem de fosta lor putere colonială, Rusia. Dar o teamă și mai mare este resimțită față de China. Aceste țări sărace conduse de dictatori pe viață și o mână de oligarhi putred de bogați sunt la granița dintre doi coloși care se înfruntă, practic, de 100 de ani, Rusia și China.

- Advertisement -

Niciun Guvern din regiune nu cutează să critice China pentru represiunea împotriva minorităților musulmane din Xinjiang. Dar acolo e vorba de uiguri, kazahi și kîrgîzi. În zonă sunt Republica Kazahstan și Republica Kîrgîzstan. Dar opinia publică din aceste țări este foarte sensibilă la subiect și nutrește o mare ostilitate față de China. În Kazahstan trăiește azi o comunitate de sute de mii de uiguri chinezi refugiați din calea represiunii sălbatice a Beijingului în Xinjiang.

Această problemă pe care la nivel oficial nimeni n-o recunoaște este principalul obstacol, în realitate, în calea concretizării în plan militar a influenței pe care China o exercită economic în Asia Centrală, printre republicile musulmane. George Voloșin, analist la Consulting Aperio Intelligence, spune că în Kazahstan „atitudinea față de Rusia este mai pozitivă. Oamenii știu la ce să se aștepte de la ea. Iar China provoacă populației un sentiment ceva mai puternic de frică”.

Aleksander Lomanov, director adjunct la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei de Științe a Rusiei, explică: „Cucerirea Asiei Centrale de către China este de natură pur economică, investițională. Acest lucru nu este însoțit de desfășurarea de trupe chinezești sau de crearea vreunui bloc militar în frunte cu China. Despre diviziunea reală a muncii între Rusia și China experții ruși vorbesc deja de multă vreme“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dîncu zice că PSD și PNL ar putea candida pe liste comune în 2024, precum USL în 2012! „Participăm împreună la alegeri dacă vom câștiga în cultura colaborării”

* Moartea fulgerătoare a lui David Sassoli, președintele Parlamentului European, din cauza unei bacterii. „Democrația a pierdut un campion”

* Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European, este o susținătoare a mișcării #Rezist din România

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (59) / Omul care prinde șoareci

* Ce mai face fugarul Mario Iorgulescu. ”Fizic este ciuruit, psihic este la pământ! Decât să stea în Italia ca la un fel de închisoare, ar prefera să vină în țară, să-și asume verdictul justiției”

* Putin le promite și celorlalți dictatori din țările ex-sovietice că-i ajută să rămână la putere în schimbul „alianței” cu Rusia, după modelul Belarus-Kazahstan

* Apelul intelectualilor ruși către Putin: „Dacă nu vom adera la NATO, ne vom transforma într-o provincie a Chinei”

* Surpriză: testul Covid din 16 decembrie al lui Djokovici apare negativ la verificarea făcută de „New York Times” și „Der Spiegel”! Australia investighează acum un fals în declarații al tenismenului sârb

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -