Într-o remarcabilă intervenție la Digi 24, medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a lămurit argumentat și rațional principalele suspiciuni aruncate “pe piață” de conspiraționiști în legătură cu vaccinul anti-Covid.
Medicul s-a arătat dezamăgit de colegii care nu-și respectă nici condiția, nici rigoarea presupuse de meseria lor și au aruncat pe piață zvonuri și afirmații fără niciun fundament și nicio dovadă, semănând neîncredere printre oameni.
Întrebarea fundamentală care ar trebui să fie suficientă pentru orice persoană întreagă la minte ca să demonteze bazaconiile conspiraționiste a fost ridicată și de Emilian Popovici: „Toate guvernele doresc răul popoarelor lor?“.
Într-un interviu acordat astă-primăvară pentru ziaristii.com, Iulian Fota, fost consilier al președintelui Traian Băsescu pe probleme de securitate, ridica aceeași problemă vizavi de teoriile conspirației: cine își poate imagina că Rusia, China, SUA și UE, blocuri aflate într-o competiție dramatică pentru supremație, s-ar putea coordona ca să conspire împotriva întregii lumi?
Totuși, aceste întrebări de bun-simț, al căror răspuns logic ar arunca în derizoriu orice teorie conspiraționistă, n-au reușit nici așa să înlăture bănuielile. În România, s-a ajuns ca un număr însemnat de oameni chiar să creadă că SUA, China și Rusia sunt manevrate de păpușari invizibili care vor să cipeze cu vaccinul 5G întreaga lume.
Emilian Popovici a explicat totuși, pentru oamenii care încă mai păstrează o urmă de rațiune: „Înainte de a spune da sau nu (n.r. – la vaccinare),trebuie să ne întrebăm dacă avem încredere în guvernele statelor. Toate guvernele doresc răul popoarelor lor? Ar trebui să fim superficiali să credem asta. Trebuie să ne gândim dacă avem încredere în cercetarea internațională, care, de-a lungul timpului a găsit soluții care au salvat numeroase vieți“.
Unul din punctele de forță ale discursului conspiraționist, care este fabricat de specialiști în propagandă și apoi difuzat prin intermediul rețelelor de comunicare, este acela că vaccinul a fost scos prea repede și, deci, este periculos pentru oameni. Emilian Popovici a demontat scenariul prin argumente tehnice: „Sunt unii care au spus pe diverse canale media, și unii erau chiar medici, că nu au încredere în vaccinare, că vaccinul a fost scos în timp scurt. Aveam alte așteptări de la gândirea lor medicală. Nu le mai am.
Sunt motive pentru care acest vaccin a fost obținut în timp foarte scurt, pentru că e vorba de o prioritate mondială cum poate nu am avut niciuna până acum. Este o implicare a firmelor producătoare la un nivel fără precedent. S-au investit sume enorme de bani.
Până acum se respectau toate etapele în sensul de birocrație, așa că s-a economisit timp. Erau procese de stabilire a prețului, de marketing, nici acestea nu au mai fost considerate necesare.
Plus că a contat disponibilitatea subiecților participanți la testare. Dacă înainte erau în jur de 25.000 voluntari global pentru studii clinice, acum numărul de voluntari depășește necesarul. A existat posibilitatea să se lucreze din plin pe toate fazele.
Plus că avem posibilitatea ca prin modele matematice să reușim să vedem care produse sunt eficiente. Am încredere în acest vaccin“.